Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilen Bankacılık Yasası ile ilgili tasarıdan Borsa Başkanı'nın yetkisine tırpan ve manipülasyon cezasının artırılması çıktı. Tasarı ayrıca Vakıfbank'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ndeki yüzde 58.51'lik hissesini Hazine'ye devredilmesini düzenlerken kamu bankalarının katılım bankası kurmak için izin almasını da kaldırıyor.
Sermaye piyasasının kurallarının bir nevi baştan yazıldığı kapsamlı düzenlemeleri içeren yasa tasarısı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalarla ilgili ihbarcılara da ödül verilmesini düzenliyor.
Tasarının 46'ncı maddesiyle, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Yasası'nın 138'nci maddesinde yer alan; 'Borsa İstanbul Anonim Şirketi yönetim kurulu başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi sevke, idareye ve tek başına temsile ve ilzama yetkilidir' cümlesi yürürlükten kaldırılacak.
Yerine hiç bir düzenleme konmayan madde henüz iki yıl önce çıkarılan 6362 sayılı SPK yasasının 138'nci maddesinde Borsa İstanbul Anonim Şirketi'nin kuruluşu düzenliyordu. Tasarıyla borsada piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) ve bilgi suistimaline (insider trading) verilecek hapis cezaları artıyor.

Barbaros kriz sularında...

Türkiye'nin 3 boyutlu araştırma yapabilen sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı parselleyerek doğalgaz sondajına başladığı Doğu Akdeniz'de 'misilleme' çalışmalarına başladı. Türkiye ve KKTC'nin tepkisi üzerine Ada'daki Birleşmiş Milletler (BM) müzakerelerinden çekilen Kıbrıs Rum yönetimi, Barbaros ve beraberindeki Türk donanmasını yakından takip ediyor.
Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, daha önce ilan edilen program çerçevesinde sabah erken saatlerde Mersin limanından hareket etti. Öğlen saatlerinde Türkiye'nin navi-tex (seyrüsefer ilanı) ilan ettiği Kıbrıs adasının güneyine gelen Barbaros Hayrettin Paşa, hemen çalışmalara başladı. Barbaros'un 20 Ekim 20 Aralık tarihleri arasını kapsayan sismik araştırma çalışmasını, bölgede bulunan Türk savaş gemileri Gelibolu ve Giresun fırkateynleri ile Bafra korveti yakından takip ediyor.
Türkiye'nin, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin sismik araştırma yapacağı Doğu Akdeniz'de bazı bölgeler konusunda yayınladığı Navtex'in (gemi adamlarına uyarı) yürürlüğe girmesinin ardından Rum Yönetimi'nin alarmda olduğu, bazı üçüncü ülkelerle birlikte Türk gemilerinin hareketlerini yakından izlediği haber verildi.

Sevkiyat 7 katına çıkabilir...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarındaki düşüsün Türkiye'ye olumlu yansıyacağını açıkladı. Su anda Kuzey Irak'tan gelen petrol sevkiyatının durması için bir neden olmadığını, hatta artması gerektiğini söyleyen Yıldız, 'Bölgede üretim artarsa sevkiyatı artırırız' diye konuştu. IŞID'in Kuzey Irak'taki dengeleri değiştiren bir aktör olduğuna vurgu yapan Yıldız, 'IŞID özellikle yalnızca Kuzey Irak'ta değil Irak'ın tamamında istikrarın tehdit edilmesinde önemli bir unsur haline gelmiştir. Bölgedeki son durum projeleri etkiledi. ISID tehdidi enerji açısından sıkıntılar doğurdu. Sevkiyatın sürmesi için çalışıyoruz. Biz su anda sevk eden petrolün en az 7 katını daha sevk etmeye hazırız. ISID enerji projelerini tehdit etmiştir' açıklamasında bulundu.


Petrol fiyatlarında düzeltme beklentisi

Petrol fiyatları, geçen hafta gözlenen sert düşüşlerin ardından yeni haftaya yatay bir seyirle başlarken, bu durum piyasalarda düzeltme beklentisini de beraberinde getirdi. Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haziran ayında 115,67 doları görmesinin ardından düşüş trendine girmiş ve geçen iki haftada kayıplarını artırmıştı.
Geçen hafta son 4 yılın en düşük seviyesi olan 82,90 doları gören petrol fiyatları, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla haftayı 86,17 dolardan tamamlamıştı. Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya yatay bir seyirle başlarken, şu dakikalarda 85,81 dolardan alıcı buluyor.
Analistler, Brent petrolün varil fiyatında gözlenen uzun süreli ve sert düşüş trendinin ardından 85 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalıştığını belirterek, olası yükselişlerde 90,5 dolar seviyesinin direnç, olası gerilemelerde ise 82,90 doların destek olarak izleneceğini ifade ediyor.
Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise cuma günü ABD 'de açıklanan pozitif makroekonomik verilerin etkisiyle 84,43 dolara kadar yükselmesinin ardından gelen satışlarla haftayı 82,95 dolardan kapatmıştı. Bugün ise güne 82,93 dolardan başlayan WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda 82,25 dolardan işlem görüyor.

110 doların altında seyredecek

Değerlendirmelerde bulunan Saxo Bank Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen, Brent petrolün varil fiyatında, hazirandan bu yana negatif trendin hakim olduğunu ve büyük değer kayıplarının gözlendiğini anımsattı.
Hansen, geride kalan birkaç hafta boyunca, OPEC'in başlıca üyelerinin Asyalı tüketicilere üretimlerini kısmaktansa fiyatları düşüreceğine ilişkin sinyaller vermesinin ardından satışların şiddetlendiğini kaydederek, bu durumun piyasa beklentilerine karşı bir gelişme olduğunu ve likidasyon hesabında yükselişe yol açtığını söyledi.
Yakın vadede düşük fiyatlar için riskin hala mevcut olduğuna işaret eden Hansen, şöyle konuştu:
'Brent türü ham petrolün varil fiyatında ciddi bir şekilde aşırı satım oldu ve şimdi bir düzeltme olacağı beklentisi yaratıyor. Bazı üreticilerin fiyatları düşürme konusunda mücadelesinin başarısız olacağını düşünüyorum. Bana göre yakın vadede düşük fiyatlar görülmeye devam edebilir ancak yılsonuna doğru fiyatların yeniden 95 dolara tırmanmasını ve WTI ile arada 5 dolarlık bir fark olmasını bekliyorum. Petrol fiyatlarında geçen 4 yıl boyunca gözlenen ortalama 110 dolar seviyelerine yakın bir zamanda dönüş olmayacak. Brent petrolün varil fiyatının 2015 yılında ortalama 110 doların altında seyretmesini bekliyorum.'


DİP EKSPRES

Diş Hekimleri mücadelede kararlı

İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Alpöz,  T.C Sağlık Bakanlığının 'Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunan Özel Sağlık Kuruluşları' hakkındaki yönetmelikte yapmaya çalışılan değişikliklere tepkisini tekrarladı. T.C Sağlık Bakanlığının 'Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunan Özel Sağlık Kuruluşları' hakkındaki yönetmelik taslağı, İzmir Diş Hekimleri  Odası'nda düzenlenen basın toplantısı ile yeniden protesto edildi.
İzmir Diş Hekimleri  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alpöz ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin katıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Alpöz, 'T.C. Sağlık Bakanlığı'nın Diş Hekimlerinin haklarını koruma yetkisini Anayasa ve Kanun'dan alan Türk Diş Hekimleri Birliği ve meslek örgütlerimiz ile herhangi bir paylaşıma gerek duymadan serbest çalışan Diş Hekimlerinin çalışma koşullarını belirleyen Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte yapmaya çalıştığı değişiklikler, diş hekimliğinin sorunlarına çözüm getirmekten çok uzaktır" dedi.
Prof. Dr. Alpöz; 'Sağlık Müdürlüklerinin ve kamuoyunun duyarlılığını sağlamak üzere Odamız ve Ülkemizdeki 33 Diş Hekimleri Odası tarafından 24 Eylül 2014 tarihinde İl Sağlık Müdürlükleri önlerinde eş zamanlı basın açıklamaları yapılmıştı. Meslek örgütlerimizi yok sayarak, mesleğini serbest olarak sürdürmek isteyen meslektaşımızı türlü gerekçelerle acaba yarın ne olacak endişesi içinde yaşatmaya çalışan bu zihniyeti kınıyor hazırlanan bu taslağın geri çekilmesi teklifimizi yineliyoruz' dedi.