Yaz aylarının kabusudur YANGIN! Sadece ülkemizde değil sıcak havalardan etkilenen başta komşumuz Yunanistan ve Akdeniz ülkelerinin de en büyük problemlerinden biri olur yazın çıkan yangınlar. Ormanlık alanda yapılan piknikler sırasında atılan sigara izmaritleri, iyi söndürülmemiş mangallar, atılan cam şişelerin kırıkları, avcı veya çobanların gece üşüyüp de yaktığı iyi söndürülmemiş kamp ateşi ve ufacık bir kıvılcım derken yanan yüzlerde hektarlık alan. Tabii iş sadece ağaçların, tarım alanlarının yok olmasıyla ekmek teknelerinin batması değil. Ne yazık ki bu yangınlarda hayatını kaybeden hayvanlar ve insanlar oluyor. Sevindirici olan tek şey bu yaz çıkan yangınlarda can kaybı olmayışı.

Yangın dumanından zehirlenerek ölenlerin sayısı, yanarak ölenlerin sayısından daha fazla. Yanma kimyasal, geri dönüşümsüz bir olay. Bir şeylerin yanması için oksijen gerekir. Küçükken hepiniz okulda yanan muma bardak kapatınca söndüğünü gördüğümüz deneyi yapmışsınızdır. Yanma sonrasında da açığa karbonmonoksit gazı açığa çıkar. Bu da insanların akciğerleri için zararlı olduğu gibi esas kanda oksijen taşınmasını engelleyerek etki gösterir. Tabii dumanın içinde yüksek konsantrasyonda parçalar içeriyorsa akciğere hasarı daha da çok olur. Ev döşenmesinde kullanılan birçok plastikler, poliüretanlar ve diğer sentetik maddeler yandığı zaman çeşitli toksik gazlar çıkarır.
Yani yanan yer ve materyal de aslında önemli.

Hem can hem mal kaybına neden olan yangınların önlemini almak lazım. Sadece orman değil, ev ve iş yerlerinde bu konuya duyarlı olmak, yangın anında yapılacakları bilmek gerek.

Valiliklerin ve pek çok kuruluşun internet sayfasında yangın ananında yapılacaklar veriliyor. Şöyle ki;

"Yangın Esnasında Yapılması Gerekenler :
• Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır,
• 110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb) bildirilmelidir.
• İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
• Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır,
• Bunlar yapılırken kendimiz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır,
• Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır,
• Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır,
• Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır.
• Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır."

Bugüne kadar yangınla mücadelede hayatını kaybeden itfaiyecilerimizi ve geçtiğimiz haftalarda düşen yangın helikopterindeki pilotlarımızı rahmetle anıyorum.

Sağlıkla kalın.