Okuyucularımızdan Erol Akıncılar anımsattı:

'Türkiye'nin dış borcunu 30 yıllık bir dönem içinde gösteren bir Tablo evveli gün yayımlandı.'

Toplam dış borç 1989'da bugünün onda birinden az.

Özel sektörün dış borcu neredeyse yok.

2018'e gelince toplam dış borç 457 milyar Dolar, Özel Kesim dış borcu 317 milyar Dolara fırlıyor.

Büyüdük, ne güzel değil mi?

Bilgin Önder de, '30 yılda yapılan özelleştirmeleri ve döviz taahhütlü hastane , yollar ve diğer yatırımları da bir yana koyun lütfen' diyor ve ekliyor:

Şimdi dış borçla büyümenin bedelini ödeme zamanı...

Her ne kadar borç yiğidin kamçısı, deseler de, bu konuda fazla bir şey yazmak istemiyorum, herkes bir şeyler söylüyor, nasılsa...

Hatta Eray Karacalar da, 'Koskocaman profesörler televizyonda karşılarına oturtulanlara sormuyorlar mı?' diye espri yapıyor.

İstanbul Ticaret Borsası 94 yaşında

 İstanbul Ticaret Borsası'nın 94. yılı sebebiyle bir açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, 'Cumhuriyet tarihi boyunca Türk ekonomisine yön vermiş bir kurumun başkanlığını yapıyor olmanın gururunu yaşıyorum' dedi.

19 Ekim 1924'te İstanbul Ticaret ve Zahire Borsası adıyla kurulan, İstanbul ve Türkiye'nin başta gıda, tarım ve hayvancılık sektörleri olmak üzere yapmış olduğu katkıların, ülkemizin bu günkü gücüne kavuşmasında hatırı sayılır bir etki yarattığına dikkat çeken Kopuz, İlk günkü heyecan ile çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Bu kaçıncı?

'Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Uyumlaştırma ve Uygulamada Tarım ve Orman Bakanlığına Destek Projesi Açılış Etkinliği' Ankara'da gerçekleşecek

24 Ekim Çarşamba günü yapılacak toplantı çerçevesinde 2030 Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SKH) ulusallaştırılması yolundaki süreç ve faaliyetler hakkında uzmanlardan görüş alma fırsatı olacak.

Proje açılış etkinliğine katılan birçok kademedeki uzman ve yetkili arasında Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörlüğü SKH Uzmanı Hasan Yurtoğlu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Strateji ve Bütçe Uzmanı Selcen Altınsoy, TÜİK Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri Grubu Çalışma Grup Sorumlusu Didem Sezer, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi SKH Danışmanı Valeria Rocca, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Stratejik Yönetim Daire Başkanı Yusuf Yıldırım ve FAO Proje Ulusal Danışmanı ve Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Bor bulunuyor.

ABD'nin ek vergileri

Konuyla ilgili Amerikalı yetkililerin yaptıkları açıklamalara göre, Amerika'nın, çelik ve alüminyuma uyguladığı gümrük vergileriyle ilgili uluslararası alandaki tartışmalar, Dünya Ticaret Örgütü'ne taşındı. Başvuru, uyuşmazlık çözüm paneline yapıldı.

Söz konusu başvuru Perşembe günü yapıldı ve Çin, Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'yı kapsıyor. Amerika bu ülkelerle çelik ve alüminyum ticaretinde, çelikte yüzde 25 alüminyumda da yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamasına geçmiş ve bunu ulusal güvenlik meselesi olarak ilan etmişti.

Ekonomik büyüme yavaşladı

Çin'in Washington'la ek gümrük vergileri savaşı sürerken, ülkenin ekonomik büyümesi son çeyreğe doğru yavaşladı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi durumundaki Çin'in büyümesi Eylül ayı itibariyle yüzde 6,5 oldu. Büyüme oranları Temmuz'da 6,7 bu yılın ilk üç ayındaysa 6,8'di.

Uzmanlar Çin'in büyümesinin, Pekin'in geçen yıl krediler ve borçlanma konusunda getirdiği sıkı kurallar nedeniyle yavaşlayacağını tahmin etmişlerdi. Çinli liderlerin daha sonra bazı noktalarda geri adım atması ve bankaları kredi vermeye teşvik etmesine rağmen büyüme oranları beklentilerin üzerinde düştü.

DİP EKSPRES

Gündemde 'daralma' var!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısı, 22 Ekim 2018 Pazartesi günü saat 16:00'da gerçekleştirilecek.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile sanayicilerin ekonomik gündemi değerlendireceği toplantıda dış borçlar da ele alınacak.

5,6,7 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşecek olan İzmir FashionWeek etkinliğinin Basın Toplantısı 22 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nde gerçekleştirilecek.

İzmir FashionWeek Katılımcı Firmalar: Ozmoz(Çocuk Giyim Firması), Nur Karaata, Mustafa Güngör, FC Plus, SoLady, Yiğit Eryendi, Taner Tabaklı, Quesste,Nazlı Terzioğlu

Hayvanlar ne olacak?

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Brezilya'dan ithal edilmek istenen toplam 5 bin 391 büyükbaş hayvanı taşıyan ve 16 gün İzmir Alsancak Limanı'nda bekledikten sonra ayrılan 'JULIA AK' isimli geminin, bu kez de rotasını İskenderun Limanı'na çevirdiği yönünde duyum aldığını bildirdi.

Limanda bekleyen gemide 15 hayvanın hastalıktan öldüğünü anımsatan Polat, gemideki hayvanların ısrarla Türkiye'ye bırakılmak istendiğini vurguladı.

 Polat,  'İzmir Limanı'ndan alınmayan bu hayvanlar, İskenderun Limanı'na hangi gerekçe ile kabul edilecektir? Yetkililerden bir an önce gemi ve içindeki hayvanlarla ilgili açıklama bekliyoruz' diye konuştu.

Temiz enerji dostları için

Başta güneş enerjisi olmak üzere temiz enerji sektörü önümüzdeki yıllarda birçok yeni iş modeli ve istihdam için büyük fırsatlar yaratacak.

Solarbaba ekibi, yakın bir gelecekte enerjinin dönüşümünün nasıl olacağı ile ilgili 24 Ekim 2018 tarihinde İzmir Swiss Otelde SolarVizyon isimli bir konferans düzenliyor.