İkilem içerisindeyim...
Önce 'dolandırıcılıktan' mı söz edeyim, yoksa Vali Mustafa Toprak'ın ağzından İzmir'deki çalışmalardan mı, karar veremiyorum.
Ama Rusya başta olmak üzere birçok ülke ile politika sonucu onarılması güç yaralar aldığımız için en iyisi güzellikleri paylaşayım.

Bir şeyler yapıyorlar

İzmir Valiliği web sitesinden öğrendiğime göre; İZKA'nın desteğiyle 'İzmir Yabancı Sermayeli Firmalar Buluşması' gerçekleştirildi. İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, İzmir Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği İzmir Yabancı Sermayeli Firmalar Buluşması etkinliğine katıldı. Buluşmaya, İZKA Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriye Mutlu, İzka Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, İlimizdeki yabancı misyon ile yatırım yapan yabancı firmaların temsilcileri ile çok sayıda şirket temsilcisi ve yöneticiler, meslek örgütleri temsilcileri katıldı.

Fikri ve zikri bir olmalı

İzmir Yabancı Sermayeli Firmalar Buluşması'nda konuşan Vali Toprak; 'Bugünkü toplantımızla, sizler aramızdaki iletişimi güçlendirmeyi, yeni iş ve yatırım ilişkilerini geliştirmeyi ve aramızdaki diyaloğu artırarak, İzmir'in yatırım ortamının gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Özel sektöre hizmet sağlayan kamu kurumlarımız, ticaret odalarımız ve diğer özel sektör kuruluşlarımızın da temsilcileri bugün bizlerle birlikteler. Böylece yatırım ortamının ilimizdeki tüm temel paydaşlarını bir araya getirmiş bulunuyoruz' dedi.

Toplantı dışında ne yapıyorlar?

Bu arada, Amerika Ticaret Müsteşarlığı İzmir Ofisi, Alman Ticaret Odası, Bremen Kalkınma Ajansı, Hollanda İş Destek Ofisi, İngiltere Ticaret ve Yatırım Ajansı ve İzmir İtalyan Ticaret Odası'yla işbirliği içinde çalışıldığını da öğrenmiş olduk.
Sevindirici bilgi ise şu: Brookings Enstitüsü'nün önceden yaptırdığı 'Küresel Metropol Ekonomiler' çalışmasında, ekonomik anlamda en hızlı büyüyen şehirler arasında İzmir dünyada dördüncü sırada çıktı. Aynı çalışmanın 2014 yılı verileriyle hazırlanan son versiyonunda ise İzmir bütün dünya metropolleri arasında en hızlı büyüyen ikinci şehir olarak belirlendi.
Bu sayısal gösterge ve sonuç İzmir'in öneminin bütün dünya tarafından kavrandığını da gösteriyor.

Düşmanlar çatlasın!

İzmir'in ekonomisi, kim ne derse desin, çok hızlı büyüyor. İzmir İlimiz, Türkiye'deki toplam sanayi üretiminin yaklaşık yüzde10'unu gerçekleştiren, ihracatı 10 milyar doları aşan, Türkiye'nin ikinci büyük ticaret merkezi ve ulusal ekonominin itici güçlerinden bir tanesi. İzmir, aynı zamanda Türkiye'nin 3. gelişmiş ili ve Ege Bölgesinin çekim ve yayılma merkezi.
'10 milyar doları İzmir tek başına ihraç ediyor' deniliyor ala, aslında İzmir mevcut Alsancak limanı ve müştemilatıyla birlikte 20 milyar doları ithalat ve diğer 20 milyar doları da ihracat olmak üzere 40 milyar dolarlık dış ticaret hacmine konu olan bir kent.

Biz hep öncüyüz

İzmir ekonomisinin önemli özelliklerinden birisi de çok sektörlü bir yapıya sahip olması ve tüm sektörler de öncülük yapması.
Tarımın modernize olduğu, sanayinin çeşitlenerek geliştiği İzmir'de, turizm sektörü de önemli bir sektör. İzmir'in gelişkin sanayi sektörleri arasında, tarıma dayalı gıda sanayi ve içecek, kimya, petrokimya ve plastik, makine ve ekipman ve tütün sektörleri yer alıyor. İzmir bilgi ve iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji ve havacılık gibi yoğun ve yenilikçi sektörlerde de yüksek potansiyel taşıyor.

Vali'nin ağzından duyduklarımız

İzmir'e yönelik bazı büyük ölçekli yatırım projeleri hakkındaki birkaç bilgiyi kısaca sizlerle paylaşmak isterim:
Devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu Projesi, İstanbul- İzmir arası yolculuk mesafesini 3,5 saate indirecek.
İzmir'den İstanbul'a doğru Belkahve'den tünelin bittiğini, ışıkların göründüğünü ve 35 kmlik bağlantı yollarının 2016 ortalarına doğru bitmiş olacaktır. Kemalpaşa'dan Aydın yolu gidiş güzergâhında Torbalı önemli bir üretim merkezidir ve bir ay önce Kemalpaşa-Torbalı bağlantı yolunu da açtık.
Yolun İstanbul-Bursa bağlantıları büyük ölçüde tamamlandı.
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Demir Yolu, çift hatlı, en az 250 km/s hıza uygun olarak planlanan hattın tamamlanmasıyla Ankara-İzmir arasındaki yolculuk süresi de 3,5 saate düşecek ve yılda 6 milyona yakın yolcu taşınacak.
Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı da önümüzdeki yıllarda tamamlanacak.
Çandarlı limanı dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alacak ve Akdeniz'de konteyner ana aktarma merkezi olarak hizmet verecek.
Kemalpaşa Lojistik Merkezi: 3 milyon m²'lik alanda kurulması planlanan merkez tamamlandığında Türkiye'nin en büyük lojistik üssü olacak. Lojistik Merkezinin altyapı çalışmalarına başlandı.
Bu büyük kamu yatırımlarının yanı sıra, 2015 yılında tamamlanan İzmir Fuar Alanı ilimize önemli bir değer katıyor.
Fuar İzmir'in günden güne gelişmesiyle birlikte burada özellikle kadimden gelen fuarcılık ve ticaretin fuarla birlikte birleşik bir çalışma içerisinde çok önemli marka fuarlara da alt yapı oluşturacağını da biliyoruz. Şuanda zaten önemli fuarlar yapılıyor ama bunun sayısını arttırmak içinde çalışmalar yapılıyor. İzmir Adnan Menderes Havaalanı Yeni İç Hatlar Terminali ve Dış Hatlar Terminali yıllık 30 milyon yolcu kapasiteye hitap ettiğini ve şu an 11 milyon yolcunun oradan geçtiğini düşünürsek kapasite kullanımını yükseltmek amacıyla 2016 ortalarında İzmir de hub uçuşlarına alt yapı teşkil edecek, tüm yurdumuzdan gelen uçuşların İstanbul gibi İzmir'de de toplanarak direk uçuşlarda sayısal olarak çoğunluğu burada barındıracağız.

Önemli nokta

Her sene yaklaşık 150 yabancı sermayeli firma İzmir'de yatırım yapıyor. Bu yılın Haziran ayı itibariyle toplam 2167 yabancı sermayeli firma İzmir'de faaliyet gösteriyor.

Aman dikkat!

Şimdi dolandırıcılığa geleyim...
Bornova'dan Hakan Çelik mektubunda şunları yazıyor:
'Arkadaşlar telefonla yapılan dolandırıcılık artarak devam etmekte, Emniyet bile çoğu zaman çaresiz kalmaktadır.
Dolandırıcılar nasıl elde ediyorlar bilemem ama bizlerin T.C numaramızdan tutunda banka hesaplarımız ve ailemizdeki tüm bireylere kadar bilgileri elde edebiliyorlar. Telefonla yapılan görüşmede karşı taraftaki kişi sert tutumu arkadan gelen polis telsiz konuşmaları ve konuşma içinde geçen PKK, savcı, hapis cezası gibi kelimeler bizleri etkilemekte ve dolandırıcıların kucağına itmektedir. Her şeyden önce bu gibi durumlarda polis telefonla aramaz. Arasa bile karakola davet eder.
Telefonla yapılan bu gibi dolandırıcılığa alet olmayın, küfür edip kapatın.'

Katar'la vizeler kalktı


Katar petrol şirketiyle BOTAŞ arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile Türkiye arasında vizelerin kaldırıldığını da açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nde yaptığı konuşmada, '3 ay içinde, verdiğimiz bütün sözlerin gereğini yapacağız' dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rusya'nın Türkiye'nin tarım ürünlerine yönelik yaptırım kararı hakkında, 'Bizim aldığımız bilgiler, 160 ton malın geri geldiği yönünde' dedi.
Türk TIR'larının Rusya sınır kapılarında bekletilmesi üzerine Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) harekete geçti. Kazakistan'a ve Türkmenistan'a gitmek için Rusya'dan transit geçiş yapmalarına izin verilmeyen Türk TIR'ları bundan sonra Hazar Denizi üzerinden gemilerle bu ülkelere ulaşacak. Türk şirketi Anel Elektrik'in Moskova'da yapacağı 30 milyon euroluk stat elektrik altyapısı projesi Rus işverenler tarafından iptal edildi.
Milli Muharip Uçak Geliştirme Projesi'nde (TFX), Türkiye ön tasarım aşamasında İngiliz savunma devi BAE Systems ile yoluna devam etme kararı aldı. Akbank, 'Global Finance 2015 En İyi Dijital Banka Ödülleri"nde, Bireysel Bankacılık kategorisinde "Dünyanın En İyi Dijital Bankası' oldu.
TÜİK verilerine göre, kişi başı günlük harcaması cari satınalma gücü paritesine göre 2,15 doların altında kalan fert oranı 2013'te yüzde 0,06 iken, geçen yıl yüzde 0,03'e geriledi.

***

DİP EKSPRES

Ege Seramik'i ziyaret etti


İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt, Başkan Yardımcısı Mukaddes Çelik ve Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Kayaönü ve Birsen Kayaönü Ege Seramik Genel Müdürü Göksen Yedigüller'i, Kemalpaşa'daki Ege Seramik fabrikasını ziyaret ederek en son teknoloji ile üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiler aldı. İZSİAD heyetine Ege Seramik Shoowroom'unu gezdiren Yedigüller, doğal onyx mermerinden üretilen Himalaya, kendinden Swarovski taşlı Soft, doğal ahşap görünümlü Beachwood seramikleri hakkında teknik bilgiler verdi.

Önemli bir toplantı

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü (ZAE) tarafından yürütülen Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) tarafından desteklenen İzmir Ticaret Borsası'nın organizasyon komitesinde yer aldığı 'Türkiye Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Problemleri, Çözüm Önerileri ve 2020 İçin Yeni Stratejiler Toplantıları' isimli proje kapsamında bugün 11:00-14:00 saatleri arasında İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonunda, Zeytin ve Zeytinyağı konulu yabancı konuşmacıların da yer aldığı toplantı gerçekleştirilecektir.