Gündem öyle yoğun ki izlemek mümkün değil. Öyle iç karartıcı olaylar yaşanıyor ki içte ve dışta geleceğe güvenle bakmak mümkün değil. Demokrasinin olmadığı ülkelerde ne mutluluk vardır ne de huzur. Kutuplaşmayla başlar her şey. Kimsin, nesin gibi sorularla ayrıştırılır insanlar birbirinden. Ki iç çatışmaya zemin hazırlamak adına sorulur bu sorular da zahir. Önü alınamazsa sonu savaştır. Bizde de başladı ayrımcılığı teşvik edici sorgulamalar, tanımlamalar. Ne kötü. Yarım asrı devirdim böylesi sorgulamalara ve tanımlamalara tanıklık etmedim. Bugüne değin olmadığı kadar kimsin, nesin sorgulamaları başladı ülkemde. Oysa kimse kim? Önce insan olduğu, sonra insana yakışır davranıp davranmadığı önemliyken. Bu sorgulamalarda neyin nesi? Nasıl ki evlatlarımızı insana yakışır davransınlar, vatana millete yararlı olsunlar diye özen göstererek yetiştiriyor isek bu ülkede yaşamayı tercih eden insanlardan da beklenen aynısı. Birlik ve beraberlik için şart olan da budur. Huzur ve barış başka türlü korunamaz ki.
Bir reklam dolaşıyor bu ara televizyon kanallarında. Başta Sabancı Holding olmak üzere bu reklama emeği geçenleri canı gönülden kutluyorum. Şu sıralar ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan bir gerçeğe parmak basmışlar cumhuriyetimizin 91'inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle. Reklam aynen şöyle:
Önce piyanonun tuşlarını, sonra tuşlarda do-re-mi-fa diyerek gezinen tek bir parmak görüyoruz ekranda. Derken tüm parmakların notalara eşlik etmesiyle duyulan istiklal marşımızı dinlemeye başlıyoruz. Reklam sürerken fonda yer alan ses şöyle diyor "hepimizden farklı sesler çıksa da beraber çok güzel bir bütünün parçasıyız. Birlikten Cumhuriyet doğar".

Unutulmaya yüz tutan birlik ve beraberliğimizi, kısaca "biz" olmanın önemini anımsatıyor bu reklam bizlere. Cumhuriyetin "biz" demeden korunup kollanamayacağını anlatıyor hepimize.
Cumhuriyet kuruluncaya dek Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yeri geldi halk ülkemiz toprakları için "ben, sen" demeden "biz" diyerek mücadele verdi. Her türden insanın kanı, canı, emeği var bu uzun boylu mücadelede. Nasıl yadsınır? Derken Cumhuriyet armağan edildi ülkemize. Tam tamına 91 yıl önce. Korumak ve kollamak birincil görevimiz. Cumhuriyeti "onlar" kurdu, "biz" koruyup kollayacağız. Biz onlarız çünkü. Bizden sonra da genç nesiller koruyup kollayacak elbette.

"Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz" Mustafa Kemal Atatürk
Cumhuriyetimizin 91'inci yılında ve her daim yüzümüz cumhuriyetle gülsün.