Hafta başında 'pembe haber' yazmamı isteyenler çoğaldı. Bunlardan biri de, büyüğümüz İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Erol Akıncılar ile Bilgin Önder idi...

Daha önce de Haber Ekspres'ten İstanbul Sözcü'ye sorumlu Yazı işleri Müdürü olarak gönderdiğimiz Enver Kaya idi...
Ben de onların sözlerini tutuyorum. Hepimizin küçükten itibaren olmasını istediğimiz bir araçtan söz etmek istiyorum, 'bisiklet' ten...
Geçenlerde 'Süslü Kadınlar İzmir'de' bisikletle tur atmışlardı, önceki yıllarda olduğu gibi. Birçok isteğimize, dileğimize dikkat çekmek istediler. Biliyorsunuz;
Bisiklet sadece iki teker bir ulaşım aracı değildir. Kimisi için bisiklet bir arkadaştır. Kimisi için dert ortağıdır. Kimisi için ulaşılması zor bir hayaldir.

Akaryakıt zamlarından sonra

Her sene, her dönem daha fazla eskiye döner olduk. Bundan çok seneler önce bisikleti alt gelirli insanlar ulaşım aracı olarak kullanırmış. Gel zaman git zaman insanlar para kazanmaya teknoloji gelişmeye başlayınca motorlu taşıtlara yönelmişler. Her firma kendi içinde yarışmış daha iyi araçlar daha modern araçlar üretmeye başlamışlar. Ama o iki teker sevdalısı insanlar hep pedal çevirmeye devam etmişler. Maalesef ülkemizin bisiklet kullanım oranı çok az. Son zamanlar da akaryakıt ve motorlu taşıtlara gelen zamlar vergiler ile beraber yavaş yavaş eskiye döner olduk.
Bisikletli kullanım bisikletli hayat sarmaya başladı herkesi.  

İzmir'i örnek aldılar

Dünya ülkeleri bisiklet kullanım konusunda çok ciddi yatırımlar yapmakta. Gerek bisiklet yolu gerekse bisiklet kullanımını teşvik etmek amacı ile çalışmalar yapmaktalar. Bizim ülkemiz içinde son dönemlerde siyasi kimliğe sahip kişiler ve belediyeler bu konuda çalışmalar yapmakta.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 4 ayda 130 bin TL üzerinde akaryakıt tasarrufu yaptıklarını açıklamıştı. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeçi  makam aracını bırakıp bisiklet kullanmaya başladı.

Vergiler kaldırılmalı

Ancak mevcut kur farklarından ve vergiler yüzünden istediğimiz bisikletlere binemiyoruz. Neredeyse tüm bisikletler çok fazla el yakar fiyatlar üzerine çıktı. Gönül ister ki iyi bisikletlere binelim ama bu mümkün durmuyor. Bisiklet kullanımını özendirmek ve gerek çevre adına gerek sağlık adına gerekse tasarruf adına teşvik adına bisiklet üzerinden alınan vergileri kaldıralım.
Herkes bisiklet kullanma haklarına yeterince sahip olsun. Trafikte kanunda bulanan haklarımızı savunma özgürlüğü oluşsun. Bisiklet üzerinden alınan KDV oranı %1 'e indirilsin veya tamamen kaldırılsın.

Sayıları çoğaltılmalı

Trafikte motorlu araçların tacizlerine uğramayalım, bu konuda haklarımızın yazılı olduğu broşürler dağıtılsın. Trafikte bisiklet kullanan trafik polisleri yer alsın. Karşılaştığımız sorunları gözlemlemek adına güzel bir çalışma olur. Sahil şeritlerinde bulunan bisiklet yollarında mangal yapılmasın.
Daha fazla ve entegre içinde birbirine bağlanan bisiklet yolları yapılsın. Ne güzel yazmıştır aslında Aydan Çelik;
Bisiklet, eşitliktir.
Bazen o sizi taşır, bazen siz onu.
Özgürlüktür; Ferman padişahın, dağlar bizimdir.
Kardeşliktir: Bir ağaç gibi tek ve hür öte yandan.

Örnek bir şehirdeyiz

Bayram Gümüşcan'ın 'Bisiklet' ile duygularını bizimle paylaşmak isteyen Kadir Gümüloğlu, İzmir'den çok İstanbul ya da Almanya'da, daha doğrusu Avrupa ve Amerika'da yaşadığını da belirterek, tüm dünyada bisikletin ne kadar önemli olduğunu, son yıllarda ise İzmir'de de bisiklet severlerin çoğaldığını, hatta bir ara bu konuda gazetelerde yazı yazanlar olduğunu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ise bir ara 'Perşembe bisikletçileri'ne katılarak, pedal çevirdiğini anlattı...
Umarım herkesin, çocukların hayalindeki gibi birer bisikleti olur, kısa mesafelere giderken, karbon salınımına da, yani sağlıklarına ve sağlığımıza yararları olurlar, Gazeteci Ertuğrul Kale'nin araştırmasına katkıları olur...
Özetle, fiyatı her gün artan araçlara değil de, bizim sağlığımızı sağlayacak kaliteli bisiklete yönelmeliyiz...

DİP EKSPRES

Süt yine gündemde

KÖY-KOOP Genel Başkanı Neptün Soyer, 'Yem fiyatlarının bu kadar yüksek olması karşılığında üretici zor durumda. Devletimizin üreticiye daha fazla destek olması gerekiyor' açıklamasında bulundu. Genel Başkan Soyer, süt üreticilerinin son dönemde yaşadığı sorunlarla ilgili saha çalışmaları yaptıklarını, girdi maliyetlerinin fazlasıyla yükselmesi karşısında üreticinin para kazanmadığını ve zarar ettiğini belirtti. Süt üreticilerinin zarar etmeden üretime devam edebilmesi için, devletin verdiği desteklemeleri artırması gerektiğini de söyledi.