Hepimiz daha çocukluktan, ya da öğrencilikten itibaren verginin kutsal olduğunu öğreniyor ve biliyoruz. Hatta bir ara KDV fişleri televizyonlara konu olmuştu. 'Bir alışveriş bir fiş!' diye başlayan özendirici kamu ilanlarında, yolların, köprülerin, barajların, okulların hatta camilerin alışverişlerdeki fişlerle, dolaylı vergilerle yapıldığı anlatılıyor, hatırlatılıyordu. Daha sonra halkın 'zam' dediği sevimsiz sözcüğe yeni bir isim ya da sıfatlar bulundu...
Örneğin 'fiyat ayarlaması' denildi...
Piyasada da bu tuttu...
'Ekmek zamlandı!' yerine, fiyat ve gramaj ayarlamasına geçildi. Başka birçok örnekleri de var!

Haberimiz olmuyor!

Şimdilerde ise zamanlar ya da fiyat ayarlamaları habersiz yapılıyor. Elinize fiş geçince, dikkatli bir vatandaş iseniz haberdar oluyorsunuz. Örneğin milyonlarca insanın yaşadığı ve artık bunlara 'Hayır!' diyebilen İstanbul'da iki üç gün önce, otoyol geçişlerine yapılan yüzde 23'lük zam ortaya çıktı. Yüz binlerce araçtan elde edilen kazancı düşünün...
Ulaştırma Bakanı üç ay önceki fiyat ayarlaması yani zamdan sonra ne demişti?
'Bir yıl böyle gidecek!'
Ama gitmedi!
Referandumdan sonra ilk zam haberini böylece sıradan vatandaşlar sayesinde öğrenmiş olduk...
Umarım dolara bağlı olduğu bildirilen bu zamların arkası gelmez...
Akaryakıttan zaten payımızı alıyoruz...
Vatandaş ne halde?
Size küçük bir örnek vereyim...

Üzücü bir durum...

Bornova Küçükpark'ta bir esnaf ile konuştum...
Söylediği şu:
Gençler iki çay içiyor ve ücretini kredi kartı ile ödemek istiyor...
Düşünebiliyor musunuz?
Üniversite öğrencisinin cebinden bir iki lira bozukluk çıkmıyor...
Ailesinin evladı okusun diye dişinden tırnağından biriktirdiği para bir iki arkadaşıyla bir kafede bir iki bardak çay içmesine bile yetmiyor!
Umarım artık bu sıkıntılı devre kısa sürede geride kalır. Geçenlerde, geçen yıl kapatılan, daha doğrusu battığı için kapatılmak zorunda kalan işyerlerinden söz etmiştim. 'Vergilendirilmiş kazancın kutsiyeti dillere destandır' derken neler anlattım...

Önemli bir toplantı

Geçen hafta içinde: 'Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar' semineri İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası ve Vergi Denetim Kurulu Örtülü Sermaye Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar İzmir Grup Başkanlığı işbirliğiyle İzmir YMM Odası Konferans Salonu'nda yapıldı. Vergi Başmüfettişi Altar Ömer Arpacı ve Vergi Müfettişi Mahmut Aydoğmuş'un konuşmacı olduğu seminere yeminli mali müşavirler ve denetçilerden ilgi büyüktü. İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin açılış konuşmasında: '1980'li yıllarının ortalarından itibaren İngiltere ve Amerika'da başlayan vergiyi tabana yaymak ve kurumlar vergisi oranını düşürmek anlayışına dayalı bir reform hareketi başladı' dedi.

Dünyada geriliyor

Bununla beraber bütün dünyada kurumlar vergisi oranları düşmeye başladı. OECD ülkelerinde 2000-2011 yılları arasında ortalama %32 olan kurumlar vergisi oranı %25'e doğru geriledi. Türkiye'de 2006 yılında yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, fon payı dahil %33 olan kurumlar vergisi oranı %20'ye indirildi. Ancak kar payı dağıtımından dolayı %15'lik bir stopaj söz konusudur. İkisi birlikte hesaplandığında Türkiye'de kurumlar vergisi yükü %34 - %35'ler seviyesinde. Uygulanan vergi oranları bakımından, kurumlar vergisi ile gelir vergisi arasında çok sıkı bir ilişki var.

Birbirini dengeliyor

Gelir Vergisi'nde artan oranlılık söz konusu. Her bir vergi dilimi için %15 olarak başlayan gelir vergisi oranı %20, %27 ve %35 olarak devam ediyor. Netice itibariyle en üst dilime %35'lik oran uygulanıyor. Diğer taraftan da kurumlar vergisi yükü yaklaşık %35 olduğundan, ikisi birbirini dengeliyor. Bu dengeye herhangi bir itiraz yok. Ancak gelir vergisi oranları uygulanırken seçilen dilimlerin arası çok dar tutulmuş. Gelir vergisinde 70.000-TL'yi aşan gelirler,  en üst oran olan %35'den vergilendirilmiş oluyor. Kurumlar Vergisinin toplam bütçe gelirleri içindeki payı %6,84, bütçe içindeki toplam vergi gelirleri içindeki payı da %7,87'dir.

Rakamlara bakarsak

2016 Nisan ayında 672.579 mükellef tarafından Kurumlar Vergisi Beyannamesi verildi. Bu beyannameler ile 205.884.788-TL matrah beyan edilmiş, beyan edilen bu tutar üzerinden 38.983.279-TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi. Geçen yılın verilerine göre her bir kurumlar vergisi mükellefi başına düşen ortalama matrah 306.112-TL ve her bir mükellef başına düşen kurumlar vergisi 57.961-TL olarak gerçekleşti. Geçen yıl kurumlar vergisi mükellefleri içinden en çok vergi ödeyen ilk 10 mükellefin 7 tanesi banka, 1 tanesi iletişim firması, 1 tanesi Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve 1 tanesi de Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. oldu. Yaklaşık 2 ay kadar önce dördüncü geçici vergi beyannameleri verildi. Her yıl Nisan ayında kurumlar vergisi beyannameleri veriliyor. (Bu yıl 2 Mayıs'a uzatıldı).

Hukuki açıdan tezat!

Diğer taraftan TTK'na göre sermaye şirketlerinin, Mart ayı içinde hem genel kurullarını, (zorunluluk kapsamında olanların) hem de bağımsız denetimlerini yapmaları gerekiyor. Mart ayında henüz kurumlar vergisi beyannameleri verilmediği halde, şirketler bir önceki yıl mali tablolarını ve faaliyetleri görüşmek zorunda kalıyorlar. Bu durum hukuki açıdan bir tezat.
Bu nedenle kurumlar vergisi beyannamelerinin bir ay öne (Mart ayına) çekilmesi ve 4. geçici vergi beyanının kaldırılması gerekiyor.'
Bu sözleri eden de İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin...
Artık gerisini siz düşünün...
Herhalde bakan ve yetkililer bu konuyu gündeme alırlar...

KOSBİ'de hedef daha çok istihdam
 
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) üyesi firmaların temsilcileri, yönetim kurulu tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında bir araya gelerek istihdam teşvikleri hakkında detaylı bilgi aldı.
Toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal ve SGK Kemalpaşa İlçe Müdürü Nuri Taşdelen de katıldı. KOSBİ üyesi sanayicilere istihdam destekleri hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, çalışma hayatında milli seferberlik kampanyasında İzmir için 100 bin istihdam hedefi belirlediklerini söyleyerek, 2016 yılının son ayında elde edilen verilere dayanarak yaklaşık 22 bin istihdamın sağlandığını açıkladı.

Maliyetler azaldı
 
İşverenin üzerindeki maliyetleri sıfıra indirdiklerini açıklayan Gülcemal, 'Bu şartlarda hala kayıt dışı çalışan varsa bizim söyleyecek biz sözümüz yok. Günümüzde 6111 sayılı teşvik en fazla uygulanan teşvik. 666 TL'nin 364 TL'sini biz ödüyoruz. Bir sigortalı çalışanın yıllık maliyeti 29 bin TL. Aynı anda üç teşvik alırsanız 2 bin TL, kayıt dışı çalıştırırsanız 59 bin TL. Rakamlar ortada, desteği alan işverenin tüm yükünü biz üstleniyoruz" dedi.
 
*- Av sezonu kapandı, balık el yakıyor
 
Çanakkale Boğazı'nda ve uluslararası sularda 15 Nisan itibariyle başlayan av yasağı, trol ve gırgır ağları ile avcılık için av yasağı dönemine girildiğinden balık fiyatlarında artış oldu.
Av yasağından önce 10 liradan satılan sardalya 15, 20 liradan satılan istavrit ise 30 liraya yükseldi.
33 yıldır balıkçılık yapan Tuncay Dinç, 'Yasak başladı, balıklar pahalandı. Belki 10-15 gün sonra ufak tekneler çıkınca biraz bollaşır, ama fiyatlar yüksek olur. Av yasağı olmadan evvel istavriti 15-20 liradan satıyorduk, şimdi 30 lira. Melanuru 15 liradan satıyoruk, şimdi 20 lira. Çinekop 45 lira. Haziran veya temmuz aylarında bollaşmasını bekliyoruz' diye konuştu.
 
*- Balığın korunmasında buz kullanılmalı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonunda düzenlenen 'Balıkçıların Bilgi, Beceri ve Yeteneklerinin Zenginleştirilmesi' konferansında konuşan Prof. Dr. Şükran Çaklı, 'Eğer balıkları kültür yoluyla elde ediyorsak, öldürme yöntemlerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Balığın korunmasında buz kullanılmalı. Güneş görmemeli. Rigor sertleşmesi dediğimiz ölüm sertleşmesine girmeden balık buza konulmalı ve mümkünse hemen tüketilmeli' diye konuştu.

Rayına oturacak
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in başkanlığında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkenti Washington'da TOBB, ABD Ticaret Odası ve Türkiye'nin uluslararası camiada rolünün önemine dikkat çekmek için çalışan ve ABD ile Türkiye ikili ilişkilerinin önemi kapsamında faaliyetler yürüten bağımsız, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Türk Mirası Vakfı (Turkish Heritage Organization) işbirliğiyle organize edilen toplantıya katıldı.
Toplantıda konuşan Yorgancılar, 'Gelecek umut vaad etmektedir. Belirsizlikler azaldığı için, Türkiye ekonomisi yeniden yüksek büyüme oranlarıyla rayına oturacaktır' dedi.

Sanayicinin nitelikli işgücü isyanı
 
Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD), Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, Türkiye'de işsizliğin en büyük sorunu olduğuna dikkat çekerek, bu soruna en kısa sürede çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.
Nitelikli işgücüne de ne yazık ki ulaşamadıklarını anlatan Yöndem, bu nedenle üretimde büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.
KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, ülke ekonomisinin 2017'nin ilk çeyreğindeki görüntüsünü genel hatlarıyla ele alarak '2017'nin ilk çeyreğinde ne yazık ki üretimde bir küçülme göze çarpıyor. Buna rağmen aynı dönemde ihracat rakamlarımızın artmış olması bizim için sevindiricidir.
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra geçtiğimiz günlerde işsizlik rakamları acı bir tabloyu net bir biçimde gözler önüne serdi. Bugün ülkemizin en büyük problemi işsizliktir. Şu an sanayicimiz nitelikli iş gücüne hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor. Öncelikle bu sorunların çözülmesi gerekiyor' diye konuştu.
 

DİP EKSPRES
 
İzmir turizminin sorunları tartışıldı


İzmir Kenti Turizmi, Tanıtımı ve Pazarlaması Zirvesi, 'İzmir Kent Zirveleri' adıyla İzmir Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. İzmir'i Sevenler Platformu tarafından düzenlenen konferansta ilk oturumun başkanlığını Ege Turizm Derneği Başkanı Prof.Dr. Alp Timur yaptı. Konferansa Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Ebru Günlü, Tarihi Kemeraltı Çarşısı Tanıtma Grubu Başkanı Uğur Yüce, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ve ETİK Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Ardil konuşmacı olarak katıldı.