Uzun yıllardır hayatımızda olan bluetooth teknolojisinin ulaştığı son nokta olan Bluetooth 5.0, 2017 yılı ile birlikte hayatımıza girmeye hazırlanıyor. 27 Şubat 2017'de Barselona'da gerçekleştirilecek olan Mobil Dünya Kongresi'nde, Bluetooth 5 teknolojisini kullanacak olan cihazların tanıtımının da yapılması bekleniyor. Akıllı cep telefonların birbiri ile bağlantısı, kablosuz kulaklıklar, nesnelerin interneti, akıllı konut teknolojilerinin birçok özelliği bluetooth teknolojisi sayesinde gerçekleştiriliyor. Peki daha önce kullanılan bluetooth 4.2 versiyonuna göre bluetooth 5.0 da neler değişecek.

2 kat hızlı veri transferi

Bluetooth 4.2 teknolojisi ile maksimum 1 Mbps hıza ulaşılırken Bluetooth 5.0 ile transfer hızları 2 Mbps hızına ulaşabilecek. Bunun anlamı çekilen fotoğrafların ya da dosyaların başka cihazlara aktarım süresinin yarıya düşecek olması.

Bluetooth 5 ile daha fazla mesafe

Bir önceki versiyonuna göre 4 kat daha geniş menzile sahip olan Bluetooth 5.0 ile artık cihazlarınızı evin dışından da kontrol edebileceksiniz. Bluetooth 4.2 etki alanı teoride yaklaşık 75 metre iken bloutooth 5.0 ile bu mesefa 300 metreye kadar çıkabilecek.



Batarya dostu

Bluetooth teknolojisinin belki de en kötü yanı bataryayı çok çabuk tüketmesi idi. Bluetooth 5.0 ile birlikte kullanılmaya başlanan Bluetooth Low Energy (BLE) modülü ile artık bluetooth cihazlar 2.5 kat daha az enerji harcayacak.

Konum

Geliştirilmiş konum bilgisi sayesinde örneğin bir alışveriş merkezinde yolumuzu kolaylıkla bulmamızı sağlayacak özelliklerle gelecek. Veya alışveriş merkezlerinde dolaşırken herhangi bir internet bağlantısına ihtiyaç duymadan mağazaların sunmuş olduğu fırsatları ve reklamları anlık olarak alabileceksiniz.

Ne zaman piyasaya çıkacak ?

Dünyanın bluetooth 5 teknolojisini kullanacak ilk akıllı cep telefonu olan Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S8 27 Şubat'ta gerçekleşecek olan 2017 Mobil Dünya Kongresi'nde yer almayacağını açıkladı. Bu açıklama ile birlikte bluetooth 5 teknolojisini kullanan akıllı telefonlar ile ilk tanışmanın mart yada nisan ayında olması bekleniyor. 2017 yılında piyasaya çıkacak olan markaların amiral gemisi konumunda olan tüm telefonlarında bluetooth 5'in kullanılması bekleniyor.

Cihazların yenilenmesi gerekecek

Eski cihazlar bluetooth 5 ile birlikte çalışabilecek fakat yukarıda saymış olduğumuz yeni özelliklerden yararlanamayacaksınız. Bluetooth 5'i kullanmak isteyenler, cihazlarını 2017 yılında çıkacak olan cihazlar ile değiştirmek zorundalar.