Gelirler Müdürlüğü'nden ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'dan sonra, İzmir Milletvekili Necip Kalkan da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlayan 'Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi' hakkında açıklamalarda bulundu.
Kalkan, 'Teklife göre 19 Ağustos 2016'da yürürlüğe giren bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında giren alacak türleri ve alacaklı idareler esas alınarak, bu idarelerin 31 Mart 2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacakları yeniden yapılandırılacak' dedi.

Faiz ve gecikme zamları da yeniden yapılandırılacak


Borçların yeniden yapılandırılması imkânı ile faiz ve gecikme zamlarının da yeniden yapılandırılacağını belirten Kalkan, 'Vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz ve gecikme zamları yeniden yapılandırma kapsamında olacak' diye konuştu.

Önceden yapılandırma yapan borçlular kapsam dışında


Amme alacakları, tahsil usulü hakkında kanun kapsamında takip ve tahsil edilen bazı alacaklar ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi alacaklarının da kapsama dahil edildiğini vurgulayan Kalkan, 'Daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni bir imkân tanınıyor. Ancak yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin yapılandırılan borçları kapsam dışında kalacak' dedi.

Başvuru da son gün 30 Haziran 2017


Yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvuru yapması gerektiğini hatırlatan Kalkan, 'Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İl Özel İdareleri ve Belediyelere ilk 31 Temmuz 2017'ye; SGK'ya 31 Ağustos 2017'ye kadar azami 18 taksitte ödenecek' ifadelerini kullandı.

Çinli işletmelerden ABD'ye rekor yatırım


Çin Uluslararası Radyosu, Çinli işletmelerin 2016 yılında ABD'ye 46 milyar dolarlık rekor yatırım yaptığını açıkladı.
ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi ve Rhodium Grubu'nun yayımladığı rapora göre, Çinli işletmelerin geçen yıl ABD'ye yaptığı doğrudan yatırım, 2015'e göre üç kat artarak 46 milyar ABD Doları seviyesine ulaştı.
ABD'li işletmelerin Çin'e yaptığı yatırım ise 13 milyar 800 milyon dolar oldu.
ABD'ye yatırımlardaki söz konusu sıçrama, büyük şirket satın alma işlemlerinin sayısının artmasına bağlanıyor. Sıfırdan yatırım projeleri ise nispeten az bir pay kaplıyor.
Raporda, ayrıca Çinli işletmelerin yatırımlarının daha çeşitli alanlara yönelik olduğu ifade edildi.
2013 yılına kadar hizmet ve enerji sektörüne odaklanan Çinli yatırımcılar, 2016'da ise emlak, tüketici ürünleri, hizmet, bilgi ve iletişim teknolojileri, taşımacılık ve eğlence başta olmak üzere genel olarak hizmet ve ileri imalat sektörlerine yöneldi.
1990'dan 2016'ya kadar olan sürede ise Çinli işletmeler, ABD'ye toplam 110 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı, ABD'li işletmelerin Çin'e yatırımları ise 240 milyar doları buldu.
ABD'de geleneksel olarak verilen 'Ellis Adası Şeref Madalyası' ödülünü alanlar arasında bu yıl Türk iş adamı Murat Köprülü de yer aldı.
'ABD'ye ve atalarına bağlı seçkin yabancı kökenli Amerikan vatandaşları'na her yıl verilen geleneksel 'Ellis Adası Şeref Madalyası' ödülleri sahiplerini buldu.
New York'ta yaşayan Köprülü de bu sene ödüle layık görüldü.
Ulusal Etnik Koalisyonu (National Ethnic Coalition of Organizations: NECO) tarafından 1986 yılından bu yana verilen ödül, bugüne kadar aralarında eski ABD başkanlarının da olduğu 2 bine yakın kişiye verildi.
Bu yıl ödüle layık görülen isimler arasında PepsiCo'nun CEO'su Hindistan asıllı Indra Nooyi, Nobel Barış Ödülü sahibi Pakistan asıllı Malala Yousafzai ve Mikrobiyoloji Profesörü Fransız asıllı Emmanuelle Marie Charpentier ile Türkiye kökenli Darüşşafaka'nın kurucu bağışçılarından Fikret Yüksel'in kızı ve Fikret Yüksel Vakfı Başkanı Susan Burchard ile Kurken Bey-Berk International'ın kurucusu Kurken Berksanlar da bulunuyor.
NECO tarafından verilen ödülün kriteri ise adayların atalarına ve köklerine bağlılığını bırakmadan Amerikan vatandaşlığını özümsemeleri olarak biliniyor.
Volvo dizel motorlu araç üretimine son verme kararı aldı. Böylece Volvo dizel motorundan çekilen ilk büyük üretici oldu.
İsveçli otomobil üreticisi Volvo'nun CEO'su Hakan Samuelsson, nitrojen oksit emisyonunu azaltmanın giderek daha maliyetli hale geldiğini belirterek yeni dizel motorlar geliştirmeyeceklerini duyurdu.
Samuelsson, 'Daha fazla yeni dizel motor geliştirmeyeceğiz' dedi. Samuelsson, 2013 yılında pazara sundukları dizel modelleri gelecekteki emisyon standartlarını karşılamaları için geliştirmeye devam edeceklerini de vurguladı.

Anadolu toplantıları İzmir'de


Bu yıl Fujitsu ana sponsorluğunda düzenlenen BTvizyon Anadolu Toplantıları'nın İzmir etabı Hilton İzmir Otel'de katılımcıların yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi.
Kurum sözcüleri, sektör karar vericileri ve firma yöneticilerinin katıldığı bu yıl 16.'sı düzenlenen etkinlikte günümüzde kurumların sadece küresel rekabette değil yurt içinde de farklılaşabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için dijital dönüşümün seçenekten ziyade zorunluluk haline gelmesinin altı çizildi.


DİP EKSPRES

Amerika dost mu?


Şu Amerikalıları 'dost' biliyoruz değil mi?
Size son gelişmeleri anlatayım da, kararını siz verin...
Amerikan Senatosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Washington ziyareti sırasında büyükelçilik konutu önünde yaşanan kavga görüntüleri ile ilgili mektup gönderdi. Mektupta Erdoğan'ın koruma ekibi eleştirildi.
Senato mektubunda, bazı korumaların Washington'daki Büyükelçilik konutu önündeki hareketlerinden derin endişe duyulduğu kaydedildi. Mektupta, 'Barışçıl protestoya şiddetle karşılık, tıpkı hükümetinizin basına, azınlık gruplara ve siyasi muhaliflere tutumu yansıtan davranış gibi ve hiçbir şekilde kabul edilemez' denildi.
'Barışçıl' olarak adlandırdıkları ise PKK'lılar ve yandaşları...
Mektupta ayrıca, 'Evimizde olan bu olayları görmezden gelemeyiz ve başkentimizde barışçıl gösteriye saldıran ekibinize hesap sormanız çağrısı yapıyoruz' ifadeleri yer aldı.
Biz hesap sorup 'Neden önlem almadınız?' diye soracağımıza, 'Yavuz hırsız ev sahibini bastırır' rolünü oynuyorlar.
Bir gün önce ise, ABD Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 'Protestocular ve Türk güvenlik yetkililerinin karıştığı şiddet olaylarından endişe duyuyoruz' ifadeleri yer aldı; bu endişelerin Türk tarafına iletildiği belirtildi.
Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser da sert bir mesaj yayınladı.
Yine bunun özeti ya da anlamı şu: Al birini vur diğerine...