Düşünün ki eşinizle süper mutlu bir hayatınız var ve birisi çıkıp karşınıza "Boşan" diyor. Ne hissedersiniz?" Ne saçmalıyor, sevdiğim birininden neden ayrılayım ki?!" dersiniz. İşte sigara bağımlılarına, bırakmayı aklından bile geçirmeyenlere "Sigarayı bırak" demek aynı "Kocanı boşa" etkisi yaratır. Sigara bağımlılık yaptığı gibi, el alışkanlığı, hayat tarzı, belki de duruş şekli kattığını düşünüyor ve onsuz bir hayat yapamam diyorsanız sigarayı bırakmanız cidden zor!
 
Ama düşünün  eşinizin çok yamuğunu gördünüz. De ki hovarda ya da kumar düşkünü bir kocanız var. Ayrılık fikri sıkça aklınıza gelse de çoluk çocuk var diye adamı bırakamıyorsunuz. Sigaranın zararını bilen ama içmek için bahaneler yaratan kişi de böyle. Aslında pekçok kişi bu grupta. Yani zararlarını neredeyse benden (hekimlerden) iyi bilen ama bir türlü sigarayla helalleşemeyen. Biraz tıbbi destek biraz moral ve motivasyonla sigarayı bırakırlar.

Bir grup da var ki kocasıyla ipleri kopartma noktasına gelmiş, artık yediği dayaklara dur demenin vakti olduğunu düşünen. Boşanmanın kaçınılmaz olduğunun, daha fazla zarar görmemesi gerektiğinin farkında olan grup sigarayı pat diye bırakır. Tüm zararları ortada; sağlık kadar bütçeye de zararlı. Bu noktada bizler boşanma avukatı görevi görüyoruz. Artık tarafların ayrılmasında belki arada nikotin bantı ya da bazı ilaçlarla olayı kolaylaştırırken, nafakayı konuşmuş oluyoruz.

Sigarayı bırakmak isteyenler sorar "Gözümün önünde kültablası ve çakmak kalsın da nefsimi kontrol mü edeyim yoksa hatırlatacak herşeyi gözönünden kaldırayım mı?". Ben de cevap veriyorum "Boşanacağın adamın fotoğrafını cüzdanında mı taşırsın? Yoksa onu hatırlatan herşeyi atar mısın?".

Şimdi sıra sizde. Kendinize sorun " Boşanmak istiyor muyum? Artık bu illet sigaradan kurtulmak istiyor muyum". Cevap sizde yardım bizde!

Sağlıkla kalın.

Not: "Çek bir nefes" başlıklı yazımda tüm zararlarını anlatmıştım, tekrar okuyabilirsiniz.