Buz Devri 4 (Ice Age 4) vizyona girdi ve benim gibi çocuklu anneler sinema salonlarının yolunu tuttular. Büyük oğlum Burak henüz 4,5 yaşında ve buz devrinin neredeyse tüm repliklerini ezbere biliyor. Diego (kaplan) ve Manny (mamut) en sevdiği oyuncaklarından. Biz de önce anam babam usulu normal sinemaya gittik ve çok eğlendik filmde. Geçen gün de aynı filmin 3 boyutlu versiyonuna gittik. Lakin Burak çok korktu, hatta o çok sevdiği Diego'dan bile! O kadar gerçekçiydi ki çocuk filmi izleyemedi korkudan. " Anne üstüme üstüme geliyor " dedi sürekli.

Siyah-beyaz filmler, VHS videolar , plazma tv, HD derken teknoloji müthiş bir hızla ilerledi. Hayatımızın her anında yüksek teknoloji ürünler, aletler, cihazlar var. Çocukların ve gençlerin ilerleyen teknolojiye hem ilgisi hem algısı hem de kullanma becerileri bizlerden daha iyi. Peki doğru mu bu kadarı? Sağlıklı mı? Herşeyin azı karar çoğu zarar diye boşuna dememiş büyükler. İnternet, bilgisayar oyunları, 3D (3 boyut) etkin ve yeterli sürede kullanılınca yararlıyken; süresi arttarsa zararları da artar.

3 boyutlu (3D) görüntü teknolojisi ile izlediğiniz görüntünün içindeymiş hissine kapılırsınız. Bunun mantığı ise basit. Sağ ve sol göz iki farklı görüntüyü  özel gözlükle (gözlükteki filtrelerle) görür beyinde birleşince derinlik hissi meydana gelir. Gözlüksüz izlenince ekrandakiler birbirine geçmiş ya da bulanıklaşmış olur. Bu da göz ve beyin için oldukça yorucu bir durum! Eğer uzun süre 3 boyutlu film izlerseniz yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı olur. Film sırasında kullanılan ses ve ışık efektleri de işin tuzu biberi tabii. Göz kuruluğu, şaşılık, göz tembelliği, ileri derece görme kusuru varsa, yeni göz operasyonu geçirdiyseniz 3 boyutluyu algılamakda zorlanırsınız, yerine 2 boyutluyla idare edin derim. Sık sık ara vererek, arada göz damlası damlatarak kısa süreli izleyebilir bu kişiler.

Epilepsi nöbeti, beyine fazla uyarı gitmesiyle tetiklenir. Yani ani değişen görüntüler, sesler, görsel efektler, boyut farklılığı sonuç olarak 3 boyutlu görüntüler epilepsi hastaları için uygun değil. 

Ve küçük çocuklar 3 boyutludaki görüntü ve seslerle kendilerini filmin içinde sanıp çok etkilenir, alışık olmadıkları bu yeni durumda onları çok korkutur. Hekim bir anne olarak tavsiyem çocuk filmi veya animasyon da olsa yaşı küçükse, göz problemleri varsa, epilepsi rahatsızlığı bulunuyorsa bu teknolojiyi kısa süreli tercih edin. Olmadı biraz bekleyin ufaklık büyüsün :)

Sağlıkla kalın.

Not: Herkese hayırlı ramazanlar.