Piyasaların gözü yarın  Merkez Bankası tarafından açıklanacak faiz kararı ve cuma günü Fitch'in açıklayacağı Türkiye notunda olacak.
Bu hafta, bir taraftan yarın (Merkez Bankası'nda faizleri belirleyen Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantısı var; diğer taraftan cuma günü de kredi dereceleme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notuna dair kararı açıklanacak.
En zor kararı Merkez Bankası'nın kurulu verecek. Zira son birkaç haftada 'neyin olmayacağını' gösterdi.
Uzmanlar, döviz kurundaki yükselişe, faizi artırmadan 'etraftan dolaşarak' deneysel çözüm çabaları pek etkili olmadı, diyor.
Normal zamanlarda temkinli ve tedbirli olunsaydı; ekonomik durgunluk ortamında faiz artışından kaçınmak anlaşılabilir bir durum olurdu. Şimdi, ötelenmiş ekonomik sorunları sadece faiz artışıyla aşmanın yeterli olmadığı bir patikadayız.
Ama 'itfaiye' olarak Merkez Bankası'na bakıyor herkes. Merkez Bankası geçen hafta, kademeli olarak piyasaya verdiği likiditenin tamamını gecelik vadeye sıkıştırdı. Bunun yüzde 40'ını da 'geç likidite penceresi'diye adlandırılan saat 16'dan sonra açılan bir likidite kanalına bıraktı. Yani piyasaya verdiği her 100 TL'nin 40 TL'sini gün sonunda, saat 16'ya kadar bankaları bekleterek veriyor.
 
Bir başka durum!
 
'Şapkadan çıkan' ikinci enstrüman da 'döviz-TL takası' oldu.
Merkez Bankası'nın bankalara haftalık vadede döviz mevduatı yapacağı, aynı anda da onlardan TL mevduatı alacağı bir işleme başladı. Adı 'para takası' (swap) olarak geçse de, temel olarak 'karşılıklı mevduat' anlamına gelen bir piyasa açtı.
Böylelikle, bankalar Merkez Bankası'ndan ucuza dolar borçlanırken, ellerindeki eşdeğer TL'yi Merkez Bankası'na vereceklerdi.
Merkez Bankası'nın iki amacı olduğu anlaşılıyor;  özellikle Londra'daki kısa vadeli TL faizlerini yukarı ittirmek, ikincisi de bu piyasaya giden Türkiye'deki bankaları içeriye çekmek. Yalnız bir sorun var; Merkez Bankası'nın bu para takasının bir tarafı olan TL borç alma tarafında teklif ettiği faiz, ilk gün yüzde 8, ikinci gün yüzde 8.5, dün de yüzde 9 idi.
Oysa banka, para takası için 'Yüzde 8'le TL borçlanırım, yüzde 0.75'le dolar borç veririm' diyerek ihaleye çıktığı gün çoktan; bir taraftan yüzde 8.50 ile diğer taraftan yüzde 10'la para veriyordu piyasaya.
 
İkinci el otoya 'garanti' zorunluluğu
 
İkinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere, taşıtın motor ve şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü getirildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ikinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere, taşıtın motor ve şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü getireceklerini bildirerek, 'Aracını galeriden veya bu işle iştigal eden bir iş yerinden aldığında, 5 veya 500 kilometre gittiğinde ya da 5 gün sonra arıza vermemesi gerekir. Kilometre sınırını tam netleştirmedik ama ikinci el ticaret yapanları zorda bırakacak bir kilometre garantisi değil makul bir süre olacak' dedi.
 
En iyi hafif van!
 
Dünyanın önde gelen ticari araç dergilerinden biri olan 'What Van?' tarafından düzenlenen organizasyonda üst üste ikinci defa 'Yılın Hafif Ticari Vanı' ödülünü kazanan Fiat Doblo Cargo'nun yanı sıra Fiat Fiorino Cargo da 'Yılın Küçük Ticari Vanı' ödülüne layık görüldü.
Fiat markası bu ödüllerle ticari araç ürün gamındaki başarısını bir kez daha ortaya koyarken What Van Editörü James Dallas da konuyla ilgili,  'Hem çok yönlü hem de pratik bir araç olan Fiat Doblo Cargo, en iyi hafif van olmaya devam ediyor' açıklamasında bulundu.
 
Kapanan firma sayısı yüzde 9 arttı
 
Aralık ayında kapanan şirket kasım ayına göre yüzde 61 artış gösterdi. 2016 yılının tamamında ise 63 bin şirket kuruldu, 11 bin şirket faaliyete son verdi.
Hintli endüstri topluluğu Mahindra & Mahindra Türkiye'de bayi ağına sahip olmak ve Avrupa'daki tarım makinaları ürünlerinin sayısını artırmak için tarım makinaları üreticisi Hisarlar Makina'nın yüzde 75.1'ini satın aldı.
 
TARSİM üreticinin imdadına yetişiyor
 
Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, doğal afetler ve çeşitli riskler nedeniyle ürünleri ve hayvanları zarar gören sigortalı üreticilerden geçtiğimiz Aralık ayı başından Ocak ayının ilk yarısına kadar geçen dönemde, Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında 20 bin adede yakın hasar ihbarı alındığı bildirildi.
Yapılan açıklamada, ihbar nedenlerinde, Bitkisel Ürün Sigortasında don, sel-su baskını, dolu ve fırtına, Sera Sigortasında fırtına, dolu, kar ve dolu ağırlığı, Hayvan Hayat Sigortasında ise zorunlu kesim, yavru ölümü ve ölüm gibi nedenlerin, Antalya, Mersin, İzmir, Muğla, Hatay, Konya ve Balıkesir gibi illerin, portakal, buğday ve zeytin gibi ürünlerin ön plana çıktığı aktarıldı ve özellikle yoğun hasarların yaşandığı bölgeler hakkında bilgi verildi.

ŞOK marketler, bu yıl 1000 mağaza açacak
 
Gözde Girişim'in perakende alanındaki iştiraki Şok Marketler, 2017'de 1.000 yeni mağaza açıp 4.000 yeni istihdam sağlamayı planlıyor. EPDK'nın ardından Rekabet Kurumu'ndan da onayı alan Zorlu, Osmangazi EDAŞ ve EPSAŞ'ı 360 milyon dolara bünyesine kattı. Tekin Acar Cosmetics Yönetim Kurulu Başkan Tekin Acar,  sektördeki durumun bir yansıması olarak  iş yapmayan çok sayıda mağazayı kapattıklarını ve mağaza kapanışlarına devam edeceklerini  söyledi.
 
Türkiye'ye yakışmıyor
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke tarımının en önemli sorunlarından birinin yağlı tohumlar olduğunu bildirerek, 'Kullandığımız bitkisel yağın dörtte birini ancak üretebiliyoruz. Bu oran Türkiye gibi potansiyeli olan bir ülkeye yakışmıyor' dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bitkisel yağ üretiminin temel hammaddesi olan yağlı tohum üretimini hızla artırması ve bu alandaki açığı kapatması gerektiğini belirtti.
Yağlı tohumların kırma aşamasının ardından kabuklarından ayrıldıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek ham yağ ve küspe olarak ikiye ayrıldığı bilgisini veren Bayraktar, küspenin, hayvan yemi olarak kullanılırken; ham yağın, rafine edilerek sofralık bitkisel yağa dönüştürüldüğünü bildirdi.
Bayraktar, ham yağın ayrıca gıda sanayi, biyodizel üretimi ile sabun ve boya gibi diğer sanayi dallarında da kullanıldığını belirtti.
 
40 bin araç sahibine müjde!
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara'da açılan Avrupa'nın en büyük otomotiv ticaret ve yaşam merkezi Otonomi'yi ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Tüfenkci, mevzuata göre 2. el sayıldığı için el konulan ya da takibat altındaki 40 bin dolayında ithal aracın sahiplerini kurtaran düzenleme hakkında bilgiler verdi.
Araç sahibi ÖTV'nin yüzde 25'ini ödediği anda el koyma kararı kalkacak. Gümrükte bekletilen araçlar çürümekten kurtulacak, tekrar alım satıma konu olabilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük mevzuatına göre 2. el sayıldığı için binlercesine el konulan ithal araçların sahiplerine iade edileceğini ve bu durumdaki toplam 40 bin dolayındaki araca yönelik takibatın sonlandırılacağını açıkladı.

İyi niyetli 3. kişilerin mağduriyeti
 
Tüfenkci, Otonomi ziyaretinde yaptığı açıklamada, yurt dışından sıfır diye ithal edilen ama AB mevzuatına göre 2. el olarak kabul edilen araçların Türkiye'de kullanımında gümrük mevzuatı açısından büyük sıkıntılar ortaya çıktığını belirterek, 'Gümrük idarelerimizce yapılan incelemelerde bir kısım araçlara el konulmuş, bir kısmının takibatı yapılıyor, bir kısmının da incelemesi sürüyordu. Özellikle yurt dışından getirilen araçlar yurda sokulduktan sonra 2., 3. hatta 4. ele ulaşmıştı ve buradaki gümrük mevzuatının uygulanmasıyla birlikte iyi niyetli 3. kişilerin mağduriyetine yol açan uygulamalarla karşılaşmıştık' dedi.
Yaptıkları incelemelerde Türkiye'de yaklaşık 40 bine yakın bu mevzuat tehdidi altında araç bulunduğunu belirten Tüfenkci, bunların bir kısmının incelemeleri tamamlanarak gümrük otoparklarına çekildiğini, bir kısmının da inceleme ve takibatının devam ettiğini belirtti.
 

DİP NOTU
 
EGİKAD'tan AB Projesine tam destek

 
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros, kadın istihdamını artırmak için her adımı atacaklarını söyledi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Milano Ticaret ve Sanayi Odası, Fırıncılar ve Pastacılar Derneği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de desteklediği, Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı çerçevesinde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 'Güçlü Kadın Güçlü Ekonomi Projesi' kapsamında İzmir'e gelen kurum temsilcileri Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD)'ı ziyaret etti.
Geçtiğimiz hafta başkan seçilen Nilhan Antitoros'u tebrik eden heyet, proje destek beklediklerini açıkladı. EGİKAD olarak kadınların iş hayatına atılmasında önemli projeler hazırladıklarını söyleyen Antitoros, yapılacak AB projesinin de sonuna kadar destekçisi olacaklarını belirtti.