Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyelerinde seyrederken, benzinin litresine üç günde ikinci kez indirim yapıldı. Kurşunsuz benzinin litresine gece yarısından itibaren 8 kuruş indirim geldi. Benzinin litresi böylece İstanbul'da 4.72-4.73 liraya geriledi. Salı günü benzinde 10 kuruşluk indirime gidilmişti. Bu hafta benzine toplamda 19 kuruş indirim yapılmış oldu. Geçen hafta Cuma günü de motorine fiyatlarında indirime gidilmişti.
Motorinin litresi 4.34 liradan 4.24 liraya inmişti.
Global piyasalarda gösterge olarak kullanılan Brent petrolü Haziran'dan bu yana yüzde 28 değer kaybetti. Brent ham petrolünün varil fiyatı 1 dolardan fazla düşüşle 82.6 dolarla 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.
ABD ham petrolünün varil fiyatı Haziran 2012'den sonra ilk kez 80 doların altına indi. Kayıplarda küresel ekonomiye dair endişelerin artması etkili oldu.

Koç şimdiden talip

Koç Holding, iştiraklerinden Setur ile İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanının duty-free mağazalarına talip oldu. Setur açılacak duty-free ihalesini kazanırsa Fransız Lagardere Services ile birlikte eşit ortak olarak mağazaları yönetecek. Açıklamada Fransız Lagardere ile Setur'un ihaleyi kazanması halinde 3. havalimanı duty-free işletmelerini yüzde 50-50 hisse ile eşit ortak olarak yönetileceği belirtildi.
Koç Holding'ten KAP'a şu açıklama yapıldı: 'Bağlı ortaklıklarımızdan Setur yönetim kurulu tarafından, İstanbul Yeni Havalimanı Gümrüksüz Satış Mağazalarının (duty-free) işletmesi için, İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. (IGA) tarafından açılan ihaleye Lagardère Services S.A.S. ile birlikte teklif verilmesine karar verilmiştir. Teklifin finansal unsurları IGA ya sunulmuş olup, operasyonel unsurlar ise ihale şartnamesindeki sürece uygun olarak daha sonra iletilecektir. İhalenin kazanılması halinde konuyla ilgili açıklama yapılacaktır.'

Yeni pencereler açılacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hem yeni Orta Vadeli Program (OVP) hem de Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı sayesinde Türk şirketlerine yeni bir pencere açacaklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 1 Aralık itibarıyla G20 dönem başkanlığını alacak olan Türkiye'nin 'KOBİ Platformu' önerisinin kabul gördüğünü ifade etti. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ve Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul eden Ali Babacan, OVP'deki yapısal reformları gerçekleştirirken yurt dışında da KOBİ'lerin etkisini artıracak çalışmalar yapılacağını dile getirdi.
Babacan, 'Arzu ettiğimiz büyüme oranını da TÜRKONFED'in üzerinde önemle durduğu orta gelir tuzağından çıkışı da iş insanlarıyla birlikte başaracağız. Bir taraftan yapısal reformları gerçekleştirirken diğer taraftan iş dünyamızın önüne yeni fırsatlar açacağız. G20 dönem başkanlığımız sadece global makro ekonomik gündeme odaklanmayacak. KOBİ'lere özel çalışmalar yapacağız. KOBİ'lerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dünya gündemine taşıyacak bir platformun oluşmasını sağlayacağız' diye konuştu.

6 Türk firmasına emanet

TANAP'ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı. Borusan Mannesmann içinde bulunduğu konsorsiyumun yaklaşık 1,800 kilometre uzunluğundaki Trans Anadolu doğalgaz boru hattı projesine (TANAP) 420 milyon dolar tutarında çelik boru sağlama ihalesini kazandığını; Borusan Mannesmann'ın payına 140 milyon dolar düştüğünü duyurdu.
TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı. Yaklaşık 1,350 kilometresi 56 inç ve kalan 450 kilometresi 48 inç çapında olacak proje için  altı farklı et kalınlığında boru üretilecek.

Bilimciler ve mucitler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, dünyanın ve ihracatın geleceğinin inovasyona dayalı kalkınmaya bağlı olduğu öngörüsünden hareketle ilki 2011'de düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, bu yıl İstanbul dışında 3 kentte de düzenleniyor. Mayıs ayında ilki İzmir'de düzenlenen etkinliklerin ikincisi, 21-22 Ekim'de arasında Ankara'da yapılacak. Arçelik A.Ş., Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve THY stratejik partnerliğinde gerçekleştirilecek etkinliğin Ankara lansmanı, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan'ın yanı sıra Ankara ve çevre illerdeki üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları temsilcilerinin de katıldığı törenle gerçekleştirildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyonda bir üst lige çıkabilmesi için TİM olarak bir farkındalık yaratmaya çalıştıklarını vurguladı ve 'Bu karar doğrultusunda, İzmir'de ateşlediğimiz inovasyon kıvılcımını, Ankara'da tutuşturuyoruz. Temennimiz, Ankara'nın, bir inovasyon başkenti olması' diye konuştu.



DİP EKSPRES

Fener'i zenginlere muhtaç etmeyin...

F.Bahçe'nin "1 milyon üye" projesinin lansmanına Başkan Aziz Yıldırım'ın dernek üyeleriyle gece boyunca sohbeti damga vurdu. Başkan, 'F.Bahçe'nin gerçek sahibi' dediği üyelerle tek tek ilgilenip, onlarla kulübün geleceği ile ilgili sohbet etti. İsteklerini ve beklentilerini dinleyip, kokteyl boyunca görüştüğü 300'e yakın üyenin hepsine su net mesajı verdi: 'Bugün veya yarın ben yokum. Bir gün gelecek F.Bahçe başkanlığını bırakacağım. F.Bahçe sizin sayenizde, bu proje sayesinde kimseye muhtaç olmayacak, özellikle zenginlerin, işadamlarının eline bakmayacak. Ve en önemlisi de bu proje 'Fenerbahçeliyim' demek değil, 'Fenerbahçeyim' diyebilmek projesidir.'