Bugün Rize İdare Mahkemesi'nde Cerattepe davasının duruşması var.
Cerattepe Madenine karşı Artvinlilerin direnişi, bu yılın en önemli ekoloji gündemini oluşturdu(1)
Artvin'in Kafkasör Yaylası'ndaki "Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı" projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 09.06.2015 tarihli Çevresele Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesinin iptali davasının sonuna gelindi. Rize İdare Mahkemesi bugünkü duruşmadan sonra bir hüküm kuracak ama dava olağan seyrinde gitmiyor. Aynı projeye 2013 yılında verilen ÇED olumlu belgesini aynı Mahkeme "maden faaliyetinin hayata geçirilmesinin, Artvin ilinin yöre sakinleri açısından yaşam alanı olmaktan çıkacağı" gerekçesiyle iptal etmişti ama dinleyen olmadı. Olağandışı hukuka aykırılık buradan başlıyor.(2) Bir başka olağandışılık Artvinlilerinin yaşam alanlarına sahip çıkma direnişlerinin zirvede olduğu dönemde ortaya atılan, duruşma öncesi tekrarlanan psikolojik savaş taktikleri ile 'kafa koparıcı' Vali beyanatı.

Şubat ayında hükümet yanlısı gazetelerde 'Cerattepe'den de Onlar Çıktı- Çevreci Değil Alman Devşirmesi" manşetleri atıldı. Duruşma yaklaşırken havuz medyası bir kez daha "Artvin'de Almanlar'ın parmağı çıktı" başlıklı uydurma haberler yayınladılar. Bu arada madencilerin düzenlediği Artvin Madenciliği konulu toplantıda Trabzon Valisi Yücel Yavuz hızını alamadı; "...tüm engellerin kafasını koparacağız" dedi. Sayın Valiye kısaca 'kendine gel' demeyi düşünürken, Yeşil Artvin Derneği gereken cevabı vermiş; "görev alanı sınırlarını ve haddinizi aşan söylemleriniz 25  yıldır bir yaşam ve doğa mücadelesi veren bu halkı  asla korkutmaz..."(3)

'Alman Vakıfları' iddiası ilk olarak Bergama- Ovacık Altın Madenine karşı Bergama Köylü hareketinin çok güçlü olduğu dönemde ortaya atıldı. Bu yüzden Bergama Hareketi ekoloji hareketine ve hukukuna katkılarının yanı sıra maruz kaldığı itibarsızlaştırma girişimleriyle de ele alınmalıdır. En büyük saldırı, hareketin dışarıdan kötüniyetli güçlerce desteklendiği, belli çıkar ilişkilerine dayandığına dair algı operasyonuydu. Buna kanıt olarak da Doç Dr. Necip Hablemitoğlu tarafından kaleme alınan "Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası" kitabı gösterilmişti. Televizyon programları, gazete haberleriyle sistemli bir karalama faaliyeti yürütüldü. Bununla da kalmadı, hareketin içinde yer alan Av. Senih Özay, Oktay Konyar, Birsel Lemke ve Özcan Durmaz'ın da içinde yer aldığı 15 kişi aleyhinde Ankara 1 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) dava açıldı. "Türkiye'nin bütünlüğü ve laik Cumhuriyet rejimi aleyhinde gizli ittifak oluşturmak"tan açılan davayla hareket, kriminalize edilmeye çalışıldı. Neyse ki yargılama sonunda, "...Bergamadaki altın madeninin işlenmesi konusunda yargısal mücadele verildiği, bu hususun herhangi bir suç konusu teşkil etmeyeceği..." gerekçesiyle tüm sanıkların beraatına karar verildi. Mahkemenin beraat kararının dışında, yapılan araştırmalar sonucunda iddiaların gerçekle alakası olmayan kullanışlı yalanlar olduğu ortaya çıktı. "Eldeki veriler, kitaptaki iddiaların dayanağı olan Ocak/1990'da Federal Alman İktisadi işbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Türkiye'nin Altın Konsepti' adlı belgenin sahte, belgeyi sızdıran kişi olarak gösterilen Prof.Dr. Metin Deliormanlı'nın da hayali olduğunu ortaya koyuyor" (4)
Bu gerçeklere rağmen Bergama'dan sonra başka altın madenleri, HES'ler ve termik santraller, nükleer santraller gibi ekolojik yıkıma yol açacak faaliyetlere karşı örgütlenen ekolojik halk hareketlerini itibarsızlaştırmak için de aynı yalana başvuruldu. Şimdi aynı karalama kampanyası Cerattepe direnişi için de  uygulanmak isteniyor. Ama bu beyhude bir çabadır,  Anayasa'nın 56. maddesindeki hak ve ödevlerine dayanarak Artvinliler 25 yıldır direniyorlar ve bu tür alicengiz oyunlarına prim verecek gibi görünmüyorlar. Geriye Rize İdare Mahkemesi'nin önceki kararı doğrultusunda hakkı teslim etmek, Artvin'in yaşamını koruyacak kararı vermek kalıyor.

1 http://t24.com.tr/yazarlar/ali-arif-cangi/artvin-cerattepede-kolluk-gucuyle-anayasa-ihlal-ediliyor,13904
2 http://www.haberekspres.com.tr/cerattepe-gecilmez-artvin-halki-yenilmez-1-makale,4463.html
3 http://yesilartvindernegi.org/yesil-artvin-derneginden-havuz-medyasi-ve-trabzon-valisine-cevap/
4 Özer Akdemir /Kuyudaki Taş / Evrensel Basım Yayın