86'ncı İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açıyor.
Ben çok önem vermemiz gereken bir konudan söz etmek istiyorum.
Çok önceden duyduğumuz gibi, Rusya Federasyonu; Enerji Bakanı Sanayi ve Ticaret Bakanı Ekonomi Kalkınma Bakanı, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve çok güçlü bir heyetle 86. İzmir Enternasyonal Fuarı'na geldi.
Rusya Federasyonu, bakanları ve büyük şirketlerin CEO'larıyla 86. İzmir Enternasyonal Fuarı'na geniş bir katılımla katılıyor.
Bu o kadar önemli ki Putin'i gelmiş gibi kabul edebiliriz.
Bundan yararlanırsak her iki ülkenin de menfaatine olacağı kesin.
Özetle; Rusya'nın İEF'ye partner ülke olarak katılmasının, iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin çok daha fazla gelişmesini sağlaması bekleniyor.
Fuar süresince, Rusya Federasyonu ile ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler ile yeni işbirlikleri geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı gerçekleştirilecek.
86. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir İş Günleri Toplantıları ise Swissotel'de gerçekleşiyor.
Bakanlık düzeyinde yabancı delegasyon katılımlarının sağlanacağı İş Günleri'nde ikili iş görüşmeleri, ülke sunumları, proje sunumlar yapılırken; yerli ve yabancı fuar katılımcılarının üst düzey yabancı delegasyon ve ulusal ticari temsilcileri ile buluşması sağlanıyor.

ESBAŞ'a ziyaret

Rusya heyeti İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışına katıldıktan sonra Türkiye-Rusya sanayi işbirliği ile ilgili oturumlarda hazır bulunacak.
Ayrıca müteahhitlik, turizm ve yatırım ilişkilerinin artırılması konusunda görüşmeler yapılacak.
Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Valantinoviç Manturov, ESBAŞ'ı (Ege Serbest Bölge) ziyaret ederek, bölgedeki firma temsilcileri ile buluşacak.
Fuar süresince, Rusya Federasyonu ile gerçekleştirilecek toplantılarda iki ülke arasında yeni işbirlikleri için zemin hazırlanacak.
Rusya Federasyonu Kültürpark alanında 698 metre kare, Tataristan ise 102 metre kare alanda katılım sağlıyor.
Rusya Federasyonu ve Tataristan, Enerji, Tarım, Metal ve Makine, Yatırım ve Finans, Turizm ve Kimya sektörel katılımlarıyla yer alacak.

EBSO, farkındalık için devrede

Enerji tüketiminin arttığı, enerji kaynaklarına erişim için büyük bir mücadele sergilendiği günümüzde enerji kaynaklarının doğru kullanımı ve enerji verimliliğinin artırılmasına ilişkin öncü çalışmalarıyla dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası, inovasyon ve enerji teması ile gerçekleşecek İzmir Enternasyonal Fuarı'na (İEF) şemsiye stand ile katılıyor.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, enerji kaynaklarının doğru kullanılması, çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilmesi ve enerji verimliliğinin artırılmasının taşıdığı önemin bilincinde olarak bu konudaki farkındalığı yükseltmek için açılan şemsiye standa Fuar konuklarını ve yatırımcıları beklediklerini ifade etti.

Kredi kartlarında süre 31 Aralık'a kadar uzadı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, banka kartlarının elektronik ticarette kullanılabilmesi için kart hamilinin talebinin alınması şartı getirdiklerini ve bankalardan 17 Ağustos'a kadar bunun tamamlanmasını istediklerini hatırlatarak, 'e-ticarette herhangi bir yavaşlamaya sebebiyet vermemek için hem bankalarımızın görüşlerini hem de gelen taleplerini aldık ve kurul olarak bu süreyi 31 Aralık 2017'ye kadar uzattık.' dedi.
Açıklamaya göre, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren kredi kartıyla yapılacak alışverişlerde artık müşteri onayı gerekecek. Kart sahipleri bankalarına bildirimde bulunmadığı takdirde online alışveriş yapamayacak.

10 gün idari tatil kimleri kapsıyor?

Tatile de Bayram öncesi emekli maaşlarının verilmesine şahsen karşı olduğumuzu nedenleriyle anlatmıştık.
Ülke ekonomisinin üretimi ihtiyacı olduğunu dile getirmiştik ama dikkate alınmadı.
Şimdi, Kurban Bayramı için idari izin ilan edilmesi birçok kişinin 'idari tatil kimleri kapsıyor?" sorusunu sormasına neden oldu.
Bakanlar Kurulu'nda alınan karar gereği Kurban Bayramı 28-29 ağustos tam gün, 31 Ağustos perşembe yarım gün idari tatil oldu.
Bakanlar Kurulu'nun bayram tatilini 10 gün ilan etmesi, fakat 3 günün idari tatil sayması ile birlikte soru işaretleri doğdu.
Özellikle idari tatili kimlerin kapsayacağı konusunda kafalarda soru işareti oluştu.
İşte o sorunun cevabı...
İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsıyor. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamıyor.
Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar.
Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da bu kapsamda kurban bayramı tatili müjdesinden faydalanabiliyor.

500 bin kişi tatil beldelerine...

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkması kararından sonra sahillerdeki işletmelerde 500 bin civarı insan trafiği olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Ayık, misafirlerin bir önce hareket etmeleri gerektiğini vurgulayarak, otellerin dolmaya başladığını ve bunun fiyatlara yansıyacağının altını çizdi.

Emekliye maaşının 3 katı avans!

Emekli maaşlarının bağlanmasını bekleyenlere sağlanan avans imkanının benzerinin, mevcut emekliler için de hayata geçirilmesi gündemde. İsteyen emeklilere belli bir miktarda avans verilmesi ve bu paranın faizsiz olarak aydan aya maaştan kesilmesi üzerinde duruluyor. Böylece nakit sıkıntısı yaşayan emekliler, faizsiz parayla ihtiyaçlarını kolayca karşılayacak. Çekilen avans küçük parçalar halinde emeklinin maaşından kesilecek.

Şikayetlerle ilgili veriler açıklandı

Tüketicinin ayıplı bir mal ya da hizmeti alarak mağdur olduğu durumlarda, bu sorunu firma ile çözemiyorsa başvurabileceği tüketici hakem heyetlerine yılın ilk 6 ayında 286 bini aşkın şikayet başvurusunda bulunulduğu ortaya çıktı.
hakem heyetlerine yılın ilk 6 ayında 286 bini aşkın şikayet başvurusu yapılırken, alınan kararların yüzde 82'sinin tüketici lehine yüzde 18'inin ise tüketici aleyhine sonuçlandığı belirlendi.
Tüketici hakem heyetlerine başvuruların şikayet türlerine göre dağılımına bakıldığında, 117 bin 424 başvuruyla tüketici kredisi sözleşmeleri ilk sırada yer alırken, 73 bin 650 başvuru ile ayıplı mal, 31 bin 500 başvuru ile ayıplı hizmet ve 10 bin 73 başvuru ile abonelik sözleşmelerinin en fazla şikayet konusu olan diğer alanlar olduğu belirlendi.
Ayrıca konut finansmanı sözleşmelerine yönelik 6 bin 439, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelere yönelik 4 bin 85, garanti belgesi konusunda 4 bin 49, mesafeli sözleşmelere yönelik ise 3 bin 145 şikayet başvurusu yapıldığı saptandı.
Şikayete en az konu olan alanların ise süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon uygulamaları ile tanıtma ve kullanma kılavuzu olduğu tespit edildi.
Haksızlıkların asgariye indirilmesi için tüketicilerin, yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemesi gerektiği vurgulanırken, ilk altı aylık süreçte şikâyetlerle ilgili toplam 307 bin 704 karar alındığı tespit edildi.

Kuyumculardan sahte taş uyarısı

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler: 'Son zamanlarda piyasadan sentetik ve sahte taşların gerçek taş olarak satıldığıyla ilgili yoğun şikâyetler alıyoruz' açıklamasında bulundu.
Norayr İşler, düğünlerin etkisiyle sektörün en hareketli dönemini yaşadığını, bu dönemin, aynı zamanda kötü niyetli kişiler, kalpazanlar ve sahtekârların en çok ortaya çıktığı zaman olduğunu söyledi.
Kuyumcuları, altın ve taş alırken müşterilerinden, tüketicilerin ise bildiği ve tanıdığı ve bilinen kuyumculardan alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Pasaport işlemleri polisten alınıyor

Emniyet'e fazladan iş yükü oluşturan pasaport işlemleri 1 Ocak'tan itibaren polis tarafından yapılmayacak.
Pasaport ile birlikte sürücü ehliyetleri çıkartma işlemleri yeni yılla birlikte tamamen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.
Asayiş, terör, narkotik gibi toplumu tehdit eden birçok alanda suçlulara karşı görev yapan Emniyet Teşkilatı'nın üzerindeki yükler tek tek alınıyor.

***
DİP EKSPRES

Suriyeliler için eğitim projesi


Yeni proje, tarım sektöründeki çeşitli tematik alanlarda 900 kişiye mesleki eğitim becerisi kazandıracak ve sürdürülebilir iş imkânlarına kavuşmalarının önünü açacak.
Adana, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Isparta'yı kapsayan beş ilde gerçekleşecek olan proje Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'yla yakın işbirliği halinde yürütülüyor.
1.7 milyon dolarlık proje, Suriyeliler ve ev sahibi topluluklara hem teorik hem de pratik mesleki eğitimler verecek.