Bir yakınımız barsak kanseri tedavisi için radyoterapiye yani ışın tedavisine gidiyor. Kendi korkularını ve ağrıları bir yana bırakıp diğer hastalarla muhabbete başlamış. Tam da bizim topluma yakışır bir davranış aslında. Çok ilgisini çekmiş ve bana sordu "bu kadar çok burun kanseri mi var? Nasıl burunda kanser olur?" diye.

Burunda ve burun etrafındaki boşluklarda ki biz bunlara sinüs deriz,  iyi ve kötü huylu tümörler (kanserler) oluşabilir. Malum bu kanserler sadece iyi huylu kötü huylu diye ayrılmıyor. İçerdiği hücre yapısına göre de adlandırılıyor. İyi huylu (bening) burun kanserlerinden "papillom" en sık görülendir. Osteom, fibrom, nörinom da iyi huylu burun tümörlerindendir. Kötü huylulardan ise en sık karşımıza sinüslerde "yassı hücreli kanser" çıkar. Adenoid kistik kanser, osteosarkom, mukoepidermoid kanser, kondrosarkom, adenokanser de kötü huylular arasındadır.

Genellikle burun ve sinüslerde başlayan bu kanser oldukları yerde büyür. Lenflere ya da başka organlara yayılma eğiliminde olmazlar.  Ama buruniçinden beyne kadar yayılbilirler de!

Burun kanserini başlangıçta anlamanız pek de kolay değil. Çünkü bildiğimiz sinüzitteki gibi burun tıkanıklığı olur önce. Sonra burun kanamaları sıklaşır. Kitle büyüdükçe ağrı artar, yüzde hassasiyet oluşur, dişlerde sallanma ve dökülme, ağzı açmakta güçlük görülür. Yukarıya doğru bası yapınca da görmede bozulmalar ve göz kapaklarının kapanması olur. Sinüzit veya uzamış bir türlü düzelmeyen grip sanılarak hekime başvurmakda geç kalınırsa, hasta geldiğinde çoğu kez göze hatta beyne kadar kanserin ilerlediği görülür.


Hekim muayenesini ardından görüntüleme yöntemlerinden bilgisayarlı tomogafi (CT) ve manyetik rezonans (MRI) çekilir. Biyopsi ile alınan örnek patolojide incelenir ve kanserin cinsi belirlenir. Sonrasında tedavi planlanır. Tümörün cinsi, yaygınlığı gözönünde tutularak ameliyatın şekline karar verilir. Cerrah tümörü temizler. Eskiden çok fazla kesiyle yapılan bu operasyon artık endoskopik olarak da yapılmakta. Böylece ağzı, burnu kesmeden sadece burun deliklerinden girilerek tümör temizlemek mümkün. Sonrasında da radyoterapi hatta bazen hem radyoterapi (radyoaktif ışınla kanser tedavisi) hem kemoterapi (ilaçla kanser tedavisi) uygulanır.

Sizin de gribiniz bir türlü geçmiyorsa, sürekli burun tıkanıklığı şikayetleriniz varsa hekime başvurun. Erken tanı hayat kurtarır unutmayın.

Sağlıkla kalın.