16 Ocak 1914 tarihinde kurulan Altay Spor Kulübü, bugünlerde kuruluş yıldönümünün her yıl oluşturduğu heyecanı yaşıyor. Kulübün tüm birimleri bu özel gün için hazırlıklar yapıyor. Taraftarların gelenekselleştirdiği meşale yakma töreni 16 Ocak'ta gerçekleşecek. 10 Ocak'ta Altay Sosyal Dayanışma Derneği'nin gerçekleştirdiği ve kazanılan iki Türkiye Kupası'nı ellerinin arasına alma şerefini yaşamış Ayfer Elmastaşoğlu, Zafer Bilgetay ve taraftarların imparator lakabını taktığı son futbolcu olan Orhan Üstündağ'ın katıldığı panelle başlayan etkinlikler 15 Ocak'ta İzmir Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek etkinlikle devam edecek.

***

15 Ocak'taki etkinlikte Altay Spor Kulübü'nün görsel arşivinde büyük bir eksiklik tamamlanacak. Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Kemal Zorlu'nun özverisi ve vizyonu ile hazırlanan ve yapımında Haluk Güney'in büyük emeği olan 1 saat 15 dakika süren belgeselde Altay kulübünde çeşitli dönemlerde görev yapmış. 39 eski başkan, kaptan, futbolcu ve yönetici ile yapılan röportajlar da yer alacak. Bu röportajlar içinde şu an aramızda olmayan Mahzar Zorlu, Rıdvan Burteçin, Esin Özgener, Erdoğan Tözge, Yaşar Ürek gibi duayenlerin görüntüleri izleyenleri heyecanlandırıp, duygulandıracak. Aynı gecede Altay Sosyal Dayanışma Derneği'nin gelenekselleştirmeye gayret ettiği Erdoğan Tözge Altay'a hizmet ödülü ve genç yönetici teşvik ödülleri de kazanan isimlere törenle teslim edilecek.

***

Türkiye'de belki de hiçbir kulüp kuruluş yıldönümlerine Altay kadar özenmiyor. Altay kulübü maddi manevi en zor günlerinde dahi, bu özel güne büyük önem verdi. Çünkü Altay'ın kuruluş öyküsü ve kuruluş sebepleri diğer birçok kulüpten çok daha farklıdır. Altaylılar, doğdukları yada oturdukları semt için değil, kulübün bu kuruluş nedenleri ve hedefleri sebebiyle kulüplerine canı gönülden bağlıdırlar. Birçok kulüp şampiyonluk, yüksek liglerde temsil hedefiyle kurulurken, Altay'ın kuruluş hedefleri içerisinde sportif başarı geri plandadır. Asıl hedef vatanseverlik zemininde kitleleri bir araya getirmek ve ulusa karşı olabilecek saldırılarda birlik ve beraberliği sağlayabilmektir. Bu hedef ve misyon çerçevesinde ülkemizin işgal yıllarında Altay'ı kuran ve onlara yoldaş olanlar Altay çatısı altında kenetlenerek milli mücadelede büyük fedakarlıklar göstermiş ve cumhuriyetin ilanı sonrasında ülkenin kaderini belirleyecek görevlerde ölümsüzleşmişlerdir. Bu sebeple Altay Spor Kulübü'nün kuruluş yıldönümü kutlamaları sadece çok sevdiğimiz, renklerine gönül verdiğimiz bir kulübün kuruluş kutlaması değil, aynı zamanda bu kuruluşu sağlayan, yüreği vatan sevgisiyle dolu koca yürekli adamlara şükran günüdür.

***

15 Ocak Salı akşamı bu anlayışla, Altaylı olsun olmasın, tüm bu şükran duygusunu hisseden İzmirlileri Kültürpark Fuar İzmir Sanat Merkezinde gerçekleşecek etkinliğe davet ediyoruz.