Petkim'in Aliağa kent merkezindeki kompleksi içindeki 490 bin metrekanelik alana kurulması planlanan Socar Power Termik Santrali'ne verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna karşı çevrecileri açtığı yürütmeyi durdurma davası kapsamında mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinin ilçeye geleceğini öğrenen çevreciler, kamuoyu oluşturmak için eylem yaptı. Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) öncülüğündeki eyleme Foça Çevre Platformu, Karşıyaka Çevre Platformu, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, Genel-İş Sendikası, KESK'e bağlı Eğitim-Sen üyeleri de destek verdi. Yaklaşık 100 kişilik grup, inceleme için gelen bilirkişi heyetine konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

'Termik santral istemiyoruz' sloganları atan grup adına daha sonra basın açıklamasını Özgül Çağlar okudu. Aliağa'nın 1961 Anayasası'yla 'ağır sanayi bölgesi' ilan edildiğini hatırlatan Çağlar, "1970'li yıllardan itibaren yapılan yatırımlarla da rafineri, petrokimya, demir-çelik, kağıt, gübre, gemi söküm, akaryakıt ve gaz dolum, atık geri kazanım ve enerji tesislerinin yanı sıra birçok iş kolunda faaliyet gösteren işletmelerden oluşan bir sanayi kentine dönüşmüştür. Bugün hala ağır sanayi bölgesi kararının arkasına sığınarak, termik santrallere ve çevre kirliliğini arttırıcı kuruluşlara gerekli izinlerin verilmesi, ÇED raporları hazırlanırken bölgesel kirlilik yükünün gözardı edilerek, tesis bazında yapılan açıklamalarla kamuoyu yanıltılmaktadır" dedi.

"PETROKOK KULLANILACAK OLMASI KAYGILANDIRIYOR"

Bölgede 21 yıl önce Japon ithal kömürüne dayalı yapılmak istenen termik santral girişiminin, 60 kilometrelik insan zinciri ve alınan yargı kararları ile önlendiğini hatırlatan Çağlar, "O günlerden bugüne geldiğimizde çevre kirliliği sorununun çözümü için mevcut kuruluşların rehabilite edilmemesi bir yana yeniden termik santrallerin gündeme getirilmesi, üstelik Socar Power Termik Santrali entegre projesinde ithal kömürle birlikte petrokok kullanılacak oluşu, başta bu bölgede yaşayan bizleri ve civardaki yerleşimleri kaygılandırıyor. Petrokok bünyesindeki kimyasallarla direkt kanserojen etkisine sahiptir. Bu binlerce insanın sağlıklı çevrede yaşama hakkının gasp edilmesi demektir" diye konuştu.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun 2012 Aliağa Değerlendirme Raporu'na da değinen Çağlar, şunları söyledi:

"Toplam sanayi kuruluşu ve işyeri sayısı 2 bin 900 olarak ifade edilmiştir. Buna bağlı olarak Aliağa Bölgesi plansız sanayileşmenin getirdiği çevre kirliliğinden payını almış ve bölgesel olarak çevresel kirlilik kapasitesinin dolduğu ve yaşanan kirliliğin Menemen, Foça, çevre yerleşimler ve İzmir kent merkezini olumsuz etkilediği çeşitli zamanlarda konunun uzmanlarınca dile getirilmiştir."

Aliağa'da kömür yakıtlı termik santralle elektrik üretiminin sağlanacağı projeye ilişkin olarak, çevreye uyumlu olup olmadığının belirlenmesi için bir ön çalışma yapılmasına dahi ihtiyaç bulunduğunu da kaydeden Çağlar, daha önceki Danıştay kararlarını örnek gösterip, ilgili meslek odalarının katılımıyla çevresel değerlendirme çalışması yapılmasını ve kirliliğe yol açan mevcut kuruluşların rehabilite edilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını da istedi.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.