Aliağa'nın kırsal mahallesi Horozgediği'ndeki İzdemir Termik Santrali'ne verilen ÇED raporu bir süre önce Danıştay 14. Dairesi tarafından bozuldu. Santralin Foça'nın Ilıpınar Mahallesi, Gözyazı Mevkisi'ndeki cüruf depolama alanının ÇED raporu için de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmenin durdurulma karar verdi. Bilirkişi heyeti, Danıştay'ın bozma kararı üzerine dün tekrar inceleme yapmak üzere santrale geldi.

Bilirkişi heyetinin yapacağı inceleme öncesinde İzdemir Termik Santrali'ne gelen Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP,) Emekli-Sen Aliağa Şubesi, Aliağa Gençlik Hareketi, Foça Forum, Karşıyaka Halk Forumu, Cumhuriyet Halk Partisi Foça İlçe Gençlik Kolu üyeleri ve yöre halkının da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi eylem yaptı. Mahkeme kararlarına rağmen termik santralin çalışmayı sürdürmesi ve cüruf depolama alanı da 1.5 yıldır kullanılmaya devam etmesine tepki gösteren çevreciler, 'Termik yapma boşuna yıkacağız başına', 'Termik santraller İzmir'e ölüm kusacak', 'Termik santraller hayır' yazılı döviz ve pankartlar açıp, 'Diren direne kazanacağız', 'Termik santral istemiyoruz' sloganları attı. CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da eyleme destek verdi. Soğuğa ve sağanak yağmura rağmen eylemini sürdüren çevreci grupların avukatları Arif Ali Cangı, Berrin Esin Kaya, Enis Dinçeroğlu ve Diler Güven hava koşullarının inceleme için uygun olmaması ve toplantının yapılacağı salonda bulunan bazı materyallerin bilirkişi heyetin sağlıklı karar almasını engelleyebileceği gerekçesiyle erteleme talebinde bulundu, ancak talep reddedildi.

MAHKEME KARARLARINA RAĞMEN SANTRAL FAALİYETTE

FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk, yaptığı açıklamada, bugünkü bilirkişi incelemesinin aslında termik santralin kuruluş aşamasında yapılması gereken bir inceleme olduğunu söyledi. ÇED kararına verilen iptale rağmen santralin hukuksuz olarak bir buçuk yıldır çalıştığına dikkati çeken Doğutürk, "İzdemir Termik Santrali için Danıştay'ın bozma, cüruf depolama alanı için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı var. Hatta tesisin gayri sıhhi müessese raporu bile alamadığını biliyoruz. Bunlara rağmen santralde, depolama alanı da herkesin gözü önünde faaliyetine devam ediyor. Aliağa, Foça ve İzmir'in daha fazla kirletilmemesini istiyoruz. Aliağa'nın çevresel kirlilik kapasitesi dolmuştur. Bölgede yapılacak her türlü çalışmanın çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesini, yeni yatırımlara izin verilmemesi gerektiğini savunuyoruz. Biz bunun için buradayız ve bilirkişi heyetinin gerçekleri yerinde görmesini istiyoruz. Türkiye Büyük Milet Meclisi'nin de artık bu işe 'dur' demesini, araştırma komisyonu oluşturarak konunun milletin meclisinde çözülmesini talep ediyoruz" dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da bilirkişi heyetine Danıştay kararları doğrultusunda termik santral ve cüruf alanın çalışamayacağını bildirdiklerini kaydetti.

Raporunu önümüzdeki günlerde hazırlayacak bilirkişi heyetinin santral ve cüruf depolama alnındaki incelemeleri saat 17.30'ye kadar devam etti. Çevreciler, incelemenin ardından olaysız dağıldı.