Bayramiç'e 15 kilometre mesafedeki maden arama alanları Yukarışapçı Köyü Erikli Mevkisi ve Hacıköy Köyü'nde, Park Teknik Elektrik Madencilik A.Ş. 500 metre derinlikte elmaslı sondaj yöntemi ile maden aramasına başladı. Toplam bedeli 1 milyon 100 bin TL'yi bulan projelerde, maden alanının 715 hektar olduğu ifade edildi. İki projede de derin sondaj çalışmaları için çevrilen 400 metrekarelik 10 alanda bentonitli su hazırlama havuzu, depo alanı, sondaj çamuru havuzu ve karot depolama alanı bulunacağı belirtildi. Projeler kapsamında derin sondaj makinelerini ile alınacak karot numuneleri, depolarda saklanacak. Altın başta olmak üzere diğer madenlerin de aranacağı iki alanda da projeye göre 700 metreküp su kullanılacak. 800 metreküp bitkisel toprak sıyrılacak.

'BİRİNCİ DERECEDE DEPREM BÖLGESİ'

Ancak Çanakkale Çevre Platformu, buranın birinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunu belirterek tehlikenin göz ardı edilmemesini istedi. Maden proje sahaları ve etki alanları içinde şahıslara ait tarım arazilerinin yanı sıra akarsular, dereler ve genel avlaklar ve ormanlar da yer alıyor.

Çanakkale Valiliği'nce Çevresel Etki Değerlendirilmesi'ne gerek duyulmayan maden projesinde, çalışma yapılacak alanın bitki örtüsünde ve faunasında tahribat olacağı, bölgede yaşayan hayvanların yer değiştirebileceği belirtildi. Şirket yetkilileri ise maden arama çalışmasında zarar görecek bitki ve hayvanların sık rastlanan türlerden olduklarını savunarak bu zararın tolere edileceğini öne sürdü.

AVCILARIN GÖZBEBEĞİ

Çanakkale Çevre Platformu, bu bölgede maden arama çalışması yapılmasını protesto ederken, Bayramiçli avcı Mehmet Yalnız, bu bölgenin avlak sahası olduğunu söyledi. Yalnız, bölgenin, Bayramiç ve köylerinden, hatta diğer ilçelerden gelen avcılar için gözbebeği konumunda olduğuna dikkati çekip, maden aramasının istenmediğini dile getirdi.