Turizm sezonunun kapanması ve inşaatların başlamasıyla birlikte Marmaris'te artan çevre kirlliğine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Armutalan Mahallesi'ndeki orman yollarının kenarları da moloz ve evsel atıklardan geçilmiyor. Cennet ormandan mahalleyi kuşbakışı izlemeye gelenlerin ve buralarda alkol alanların geride bıraktığı içki şişeleri ve çöpler, kirliliğin boyutunu daha da artırıyor. Marmaris'in ciğerleri bu ormanlara, bununla da kalınmayıp Camiavlu Mevkii'nde foseptik atıklarının dökülmesi, çevrecileri ve doğa tutkunlarını isyan ettirdi.  Hafta sonlarında yürüyüşe çıktığı ormanlık alanda gördüğü kirliliğin had safhaya ulaştığını belirten manav Necip Çimen, şöyle dedi:

"Üç gün önce bölgeye inanılmaz bir koku yayıldı. Merak edip, bakmaya gititğimde, Amutalan'ı Yeşilbelde Mahallesi'ne bağlayan orman içi yürüyüş yolunun dere kenarına dökülmüş, henüz daha kurumamış foseptik atıkları gördüm. Daha öncesindeki kirlilik zaten bizi bıktırmıştı. Çamurlu su, foseptik atıkları, şişe kağıt parçaları her yana saçılmış vaziyette. Bu kirliliğe neden olanlar, genelde nakliye ücretini ve depolama alanına ödeyecekleri ücreti atık sahibinden almasına rağmen, gösterilen yer yerine ormanlık alana döken nakliyeciler."

"EKOSİSTEM BOZUYOR"

Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Emekli Deniz Kurmay Kıdemli Albay Derya Ön, vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine grup üyeleriyle bölgede inceleme yaptı. Karşılaştıkları manzara karşısında üzüldüklerini belirten Ön, şöyle konuştu:

"Bu yapılana kısaca 'doğa katliamı' demek hiç de abartı olmaz. Ormanı yok etmenin sadece ağaç kesmek olmadığının bir örneği. İçinde birçok zararlı maddeyi taşıyan bu atıklar kışın artan yağışlarla gelen selle derelerden ormanı ve şehri geçip denize ulaşıyor. Bu da hayatımızın her alanına dolaylı olarak karışacak demek. Bunun ötesinde burada direkt ekosistemi bozucu, yok edici, öldürücü ve zayıflatıcı bir etkisi var. Bunun kesinlikle önlenmesi gerekiyor."

"CEZALAR ARTIRILMALI"

Bu yapılan tabiat kıyımının büyük bir sorumsuzluk ve vicdansızlık olduğunu da vurgulayan Ön, yetkililerin bir an önce gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi. Orman Genel Müdürlüğü ve belediyelerin konuya ortak çözüm üretmeleri gerektiğini savunan Ön, şöyle konuştu:

"Öncelikle, ormanları kirleten bu kişilere verilecek olan cezaların çok çok artırılması gerek. Peşinden de denetim şart. Artık bu kamera sistemleriyle mi yoksa devriye görevlileri ile mi çözülür bunun kararını yetkililer vermeli. Torunlarımızdan ödünç aldığımız bu güzel doğa varlıklarını koruyalım ve onlara en az bize teslim edildiği kadar güzel ve sağlıklı bir şekilde geri teslim edelim."

"208 LİRA CEZASI VAR"

Kabahatler Kanunu'nun 41'inci maddesi uyarınca; inşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye 208 ile 6 bin 377 lira, inşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına inşaatı yürüten tüzel kişi adına atılması halinde 208 ila 10 bin 635 lira para cezası veriliyor. Ayrıca kullanılmaz hale gelen ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair yerlere bırakan kişiye 100 lira, kullanılmaz hale gelen motorlu kara ve deniz nakil araçlarını ya da mütemmimcüzlerini sokağa veya kamuya ait sair yerlere bırakan kişiye 525 lira para cezası kesiliyor.