Gökova Körfezi'nin muhteşem manzaralı Okluk Koyu'nda 'Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu' olarak inşa edilen köşk, Turgut Özal'dan sonra hiçbir Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmadı. Yılda bir kez bile misafir ağırlamayan konutu, 17 er ve 3 rütbeli askerin oluşturduğu Okluk Muhafız Takım Komutanlığı 24 saat boyunca sıkı koruma altında tuttu. Koyda araçlı ve yaya jandarma ekipleri devriye gezdi. Fakat 2010 yılı sonu itibariyle Okluk Muhafız Takım Komutanlığı kaldırılarak Bölge Jandarma olarak hizmet vermeye başladı. Köşk de rutin korumaya alındı. Bunu duyanlar özellikle denizden teknelerle gelerek çok merak ettikleri konutu yakından görmek istedi. Konut yakınındaki koy özellikle Bodrum ve çevresinden mavi tura çıkan teknelerin akınına uğradı.

AĞAÇLAR KURUDU, ÇEVRE ÇÖPLÜK OLDU



Okluk Koyu'na akın eden tekneler, gece ağaçlara bağlanmaya başlandı. Bu nedenle 1 ayda bölgede çok sayıda çam ağacı kurudu. Bazı genç ağaçlar kökünden söküldü, bazıları ise yan yattı. Bölgede geceleyen bazı tekneler de katı atıklarını koylarda orman içine bırakmaya başladı. Ayrıca pikniğe gelenlerin de sayısı artınca çevre tam anlamıyla çöplüğe döndü.

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Okluk Koyu'ndaki son durumun gerçekten içler acısı olduğunu belirtti. Ersan şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhurbaşkanlığı ismine ve makamına saygı göstermek gerekir. Çok önemli konuklara ev sahipliği yapmış ve manevi değeri yüksek olan bir yer. Koya giren tekneler ile piknikçiler çevreyi rezil hale getirdiler. Eğer kullanılmayacaksa restore edilerek belirli günlerde ziyarete açılmasını istiyoruz. Zaten teknelerin ağaçlara bağlanması yasak. Bunu yetkililer görmüyor mu?"

'YENİDEN KORUMA SAĞLANSIN'

Tüm çevreciler adına konuştuğunu dile getiren Filiz Ersan, Okluk Koyu'nun yeniden giriş kontrolüne alınarak bazı bölümlere girişin yasaklanmasını istedi. Yatların hatıralarla dolu koyda ağaçlara halatla bağlanmasını eleştiren Ersan, "Ulu ve genç çam ağaçlarımızın yok olmaması için Orman ve Su İşleri ile Çevre Bakanlıkları ve Cumhurbaşkanı makamına resmi yazı ile bu durumu anlatarak doğanın korunmasını isteyeceğiz. Şimdi düşünün orada bir orman yangını çıktığını. Dünyaya rezil oluruz. Acilen düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca Muğla Üniversitesi'nden ağaçların durumuyla ilgili rapor isteyeceğiz" diye konuştu.