Yönetmen ve yapımcı Harun Özakıncı, 2009'da çektiği 'Hadigari Cumhur' ve 2011'deki 'Yürügari İbram' filmlerinin ardından deniz dibi kirliliğini mizahi bir dille ele alacağı 'İnaf Gari'nin çekimlerine 13 Ekim'de başlayacak. Çekimlere başlanana kadar çevre duyarlılığına dikkat çekecek konularda çeşitli etkinlikler düzenleyen Özakıncı, Sualtı Temizlik Hareketi grubu ve Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) üyeleri ile birlikte yeni bir çalışmaya imza attı. Ülkenin çeşitli sahillerinden çıkartılan 50 bine yakın atık pet şişelerin kapaklarından, sahile dev balık figürü yapıldı.

'ATIKLAR SANATA DÖNÜŞECEK'

Film çekilene kadar, yapacakları çeşitli etkinliklerle deniz kirliliğine dikkat çekmeyi sürdüreceklerini belirten Özakıncı şunları söyledi:

"Sadece Bodrum'da değil başka illerden de bize atık malzemeler gönderildi. 50 bine yakın pet şişe kapağı 5 bin civarında da pet şişe var. Metal atıklar da toplandı. Denizden çıkan her türlü atıkları da topluyoruz. Burada resim, heykel çalışmaları yapılacak. Atıklar sanata dönüşecek. Bodrum'a gönül verenlerin çevrecilerin çok büyük resimleri yapılacak. Etkinliğimize herkes katılabilir. Atıklarla sanat etkinliğimizi ekim ayı sonuna kadar devam ettirmek istiyoruz."

'HALİKARNAS ÇÖPÇÜLERİ OLARAK ÇÖP İSTİYORUZ'

Çalışmalara katılanları 'Halikarnas çöpçüleri' olarak niteleyen Harun Özakıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pet şişelerden deniz aracı yapıp, onunla Bodrum Yarımadasının etrafından dolaşacağız. Türkiye'nin her yerinden denizden çıkarılacak çöplerin bize ulaştırılmasını istiyoruz. Özellikle bol miktarda pet şişe ve pet şişe kapağı bekliyoruz. Halikarnas çöpçüleri olarak biz çöp istiyoruz. Sivil toplum örgütlerini de davet ediyoruz" diye konuştu.

ETKİNLİĞE KATILANLAR MEMNUN


Denizlerin temiz tutulmasına dikkat çekmek için yapılan etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten ressam ve heykeltıraş Rıfat Koçak, atıkları toplamak yerine çevreye atmamayı denemenin daha iyi olacağını söyledi. TURMEPA Bodrum Şubesi Genel Sekreteri Ethem Güzelgün, bu tür etkinliklere her zaman destek vereceklerini, denizlerin gelecek nesillere kalması için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.