Manisa'nın sınırları içerisinde yer alan Demirköprü Barajı'nda aşırı kirlilik nedeniyle balık tutamadıklarını ve aynı suyu tarımda sulamada kullandıklarını belirten çiftçiler yetkililerden acilen çözüm bekliyor. Tarımda kullanılması yasaklanan tarım ilacı şişeleri, suyun üzerinde tabakalaşan ve sararan çamurun üzerinde yüzüyor. Suyun renginin iyice koyulaştığı görülürken göl için acil önlem alınması gerekiyor.  Suyun üzerindeki şişelerin yarısının yasaklanmış tarımsal ilaç kutusu olduğunu ve içindeki etkenlerle suya da zarar verdiğini belirten Çiftçi Hakan Ali Kılıç, 'Bu ilaç kutularından dolayı da 2 yıldır burada balık çıkmıyor. 15 yıldır ayda en az 3 kere gelir ve oltamla balık tutarım. Ancak 2 yıldır tutamıyorum. Tutana da denk gelmedim ya da duymadım. Balık çıkmadığı için suyun ne kadar kirli olduğunu tahmin edebilirsiniz. İnsanlar bilinçsiz davranıyor. Bu ilacı attıktan sonra ilaç şişesini yok etmeleri gerekir. Akarsu diye atıyorlar suyun içine sonra da burada birikiyor. Bu birikintiler de ister istemez suya bir kalıntı bırakıyor. Bundan on sene önce kilolarca balık yakalarken, şimdi yakalayamıyoruz. Sanki balıkların nesli kesildi. Oltasıyla balık avlamaya gelenler rahatlıkla levrek tutarken, şu anda levrek diye balık kalmadı. Bu sadece balıkla ilgili de değil. Bu birikintiler baraj kapağı açıldığında arazilerde sulamada kullanılacak. Bu ilaçların çoğunun ise tarım da kullanılması yasak. Bu ilaçlar kullanılıyor ve buralarda da boş kutularını buluyoruz. Yeteri kadar denetlenmediği için bu sorunları yaşıyoruz. Bu ilacı kimin, nerede attığı bilinmiyor. Bu ilaç şişesi burada ama buraya nasıl geldiği bile belirsiz' diye konuştu.



20 ilaçlama yapanlar, 2 kez gösteriyor

Çıkarılan yasayla çiftçiler kullandıkları ilaçları tarım ilçe müdürlüklerine belgeyle sunmaları gerektiğini belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: Yasa gereği reçeteyle ilaç verileceği söyleniyor. İlaç satıcılarına gidildiğinde kimse reçetesini tam olarak göstermiyor. Aldığın ilaca ziraatçi fatura verecek ve o fatura ilçe tarıma götürülecek ve o ilacı attığına yönelik imzalattıracaksın. 100 dönüm ya da bin dönüm bağ işletenler bunları kullanmıyorum diyerek, yılda sadece 2 ilaç kullandığını ilçe tarıma gösteriyor. Reçetesine bakıldığında 2 ilaç görünen o çiftçi en az 20 kere ilaçlama yapıyor. Bunu yetkililer de biliyor ama araştırmıyor. 2 ilaç kullandığını söyleyenler incelendiğinde ne kadar farklı etken maddelerin çıktığı görülür.  Kanun gereği, sayfada belli olması, kuralın yerine getirilmesi yetiyor.



'Barajın kapakları açıldığında tarıma da zarar verecek'

Konuyla ilgili uzmanların bir deterjan kutusunun içindeki atıkla kaç metreküp suyun kirlendiğini söylemesini istediğini dile getiren Çiftçi Halil Bengün ise, 'Uzun yıllardır burada balık tutarız. Ancak 2 yıldır balık çıkmıyor. Şu pisliğe bakar mısınız? Gölün şu 150 metrekaresine baktığımızda deterjan şişesi, temizlik malzemeleri şişeleri, ilaç şişeleri, terlik, vb. bir sürü gereksiz ve suyu kirletecek eşya görüyoruz. Bir de göremediklerimizi düşünün? 10 gün sonra barajın kapakları açılacak ve bütün ovada bu suyla sulama yapılacak. Buradaki kirlilik direk tarladaki ürünlerle buluşacak. O ürünleri mutfağımıza götüreceğiz. Devlet denetimini tam olarak yapsa bu durumla karşılaşmayız. Yeterli denetim yapılması gerekiyor. Aslında bu çevre kirliliğiyle kendi ayaklarına sıkıyorlar. Buradan çıkan ürünleri kendimiz de tüketiyoruz. Yapmayalım, kendi hayatımızı, çevremizi tehlikeye atmayalım' ifadelerini kullandı.