Greenpeace'in Rainbow Warrior gemisi, Türkiye turunun 11'nci gününde Çanakkale'nin Biga İlçesine bağlı Karabiga Beldesi'ne geldi. Kuvvetli rüzgara rağmen denize açılan 8 balıkçı teknesi, gemiyi 'Hoşgeldin Rainbow Warrior, kömüre karşı yelkenler fora', 'Rüzgar bize yeter' ve 'Kömürsüz ömür istiyoruz' pankartlarıyla karşıladı. Greenpeace eylemcileri de, Greenpeace botu üzerinde 'Kazdağı kömür solumasın' yazılı pankart açtı.

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, 'Kömürsüz Türkiye Projesi' kapsamında Rainbow Warrior gemisi ile Türkiye turuna çıktıklarını söyledi. Bundan önce Zonguldak ve Mudanya'ya uğradıklarını ve şimdiki duraklarının Karabiga olduğunu belirten Aksoğan şunları söyledi:

"Bugün Çanakkale'de çalışan üç kömürlü santral var. Ayrıca buna ek olarak 10 tane daha yeni planlanan santral var. Eğer bu planlanan santraller kurulursa Çanakkale'de ve bölgedeki illerde çok ciddi bir sağlık sorunu yaşanacak. Çünkü santrallerden çıkan parçacık maddeler insanların sağlıklarını ciddi bir biçimde olumsuz olarak etkileyecek. Karabiga'da aynı zamanda Cengiz İnşaat ve Alarko ortaklığında kurulan Cenal Enerji Santrali'nin Karabiga halkı için özellikle çok ciddi sağlık etkileri olacak. Biz bunların hepsine dikkat çekmek için buraya geldik. Ayrıca Greenpeace olarak yaptığımız bir araştırmada, eğer tüm planlanan santraller yapılırsa Çanakkale'de her yıl 500 erken ölüm gerçekleşeceğini gördük. Bu nedenle hem Sağlık Bakanlığı'na, hem de ilgili herkese sesleniyoruz. Enerji projelerine Sağlık Bakanlığı'nın da bir aktör olarak girmesi ve izin süreçlerine katılmasını talep ediyoruz. Çünkü bu projeler sadece çevre ve iklimi değil insan sağlığını da etkileyecek. Bugün Karabiga halkıyla birlikte burada olacağız ve tüm sağlık etkilerine dikkat çekip kömürlü termik santrallere 'hayır' diyeceğiz."

Karabiga Temiz Doğa Derneği Başkanı Aslı Badem ise, "Greenpeace'in Çanakkale'ye gelmesinden çok memnunuz. Çünkü ülke genelinde ve dünya genelinde Karabiga'ya daha fazla dikkat çekileceğini düşünüyoruz. Çanakkale'de şu an planlanan 10 yeni termik santralden 5'i Karabiga'da maalesef. Şu anda inşaat aşaması ve mahkeme süreci devam eden Karabiga'daki Cenal Termik Santraline karşı ve diğer termik santrallere karşı mücadelemizde Greenpeace ile ortak hareket etmek istiyoruz ve bize destek verdikleri için teşekkür ediyoruz" dedi.

Rainbow Warrior gemisi, Karabiga'da geçireceği bir günün ardından, İzmir'e doğru yol alacak.