Dünyaca ünlü, su samurları ile birçok kuş türünün yaşama ve üreme alanı olan Özel Çevre Korumu (ÖÇK) alanı içinde yer alan Akyaka Kadın Azmağı yanındaki çevre tahribatı durduruldu. Azmak kenarında bir firma tarafından yapımı devam eden otel inşaatı sırasında ağaçlar kesilirken, koruma alanı içinde yer alan bölümde dolgu yapılarak çevre tahribatı yaratıldı. Tepkilere neden olan bu gelişmenin ardından çevrecilerin Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü'ne dilekçeyle yaptığı bireysel başvuruların yanı sıra, geçen 30 Mart'ta da Gökova Ekolojik Yaşam Derneği tarafından Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na duyurusunda bulunulup, çalışmaların durdurulması istedi.

AĞAÇLARII KESİP YERİNE HAFRİYAT DOLDURMUŞLAR

Bunun ardından inşaat ile çevresinde Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme ve denetimler sırasında azmak kenarındaki okaliptus ağaçlarının ve sazlıkların kesildiği, bu kesimden oluşan boşluğa ise inşaat alanından çıkan hafriyatla dolgu yapıldığı belirlendi.

İnceleme ve tespitlerin ardından otel inşaatını yapan firmaya Çevre Kanunu gereğince 120 bin lira idari para cezası verilirken, tahribatın yapıldığı alanın ise tekrar eski haline döndürülmesi istendi. Ayrıca İmar ve Kıyı Kanunu gereğince Ula Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereğince de Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden gelişmelerin ve sürecin takibini talep etti.

Bölgedeki çevre tahribatının durdurulması ve yasal işlem uygulanması başta Akyaka sakinleri olmak üzere çevreciler tarafından sevinçle karşılandı. Çevreciler sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.