Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Türkiye'de gözlenen 474 kuş türünden 291'inin yaşama tutunduğu ve 107 kuş türünün kuluçkaya yattığı İzmir Kuş Cenneti'nde ilgili birimler tarafından yapılan çalışmalar sonucu sazlık bölgeler kurumadı.

Kurumayan sazlıklarda ilk defa bahri ve kuğu kuş türünün ürediğini belirten Sıkı, kuluçkaya yatan 14 bin flamingonun ise 6 bin yavruyu dünyaya getirdiğini belirtti.  Sıkı, Kuş Cenneti'ndeki canlıların yaşaması için çalışan ve güvence veren Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na da teşekkür etti.

Sıkı, "Türkiye'deki bütün sulak alanlarda su seviyeleri ciddi bir şekilde düşmüş, hatta Kırşehir'deki Ramsar alanı olan Seyfe Gölü (Kırşehir), Kars'taki Kuyucuk Gölü kurumuş olup Çivril Gölü (Afyon), Sapanca Gölü (Adapazarı) ve Manyas Kuş Cenneti'nde (Balıkesir) sulak alanları tehdit edecek şekilde sular çekilmişken, İzmir Kuş Cenneti'ndeki sazlıklarda 2013 yılına göre su azlığı nedeniyle kuruma değil, bilakis 2014 yılı Eylül ayında sazlıklarda tatlı su fazlalığı vardır" diye konuştu.