Haklarında ‘ÇED Olumlu’ kararı verilen Karaburun Termik Santrali ithal kömürle çalışırken, Çan-2 Termik Santrali ise yerli kömürle çalışacak. Karara tepki gösteren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, “Projeler çelişkilerle dolu ama onaylandı. Yeni hazırlanan ÇED dosyalarının eksik ve daha önce iptal edilen dosyalarının benzeri olduğunu görüyoruz. Pek çok eksiği olmasına rağmen bakanlık onayından geçti.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce ÇED olumlu kararları iptal edilen Karaburun ve Çan-2 Termik Santralleri’ne onay verdi. Karaburun Termik Santrali’nin bulunduğu alanın kıyısında Akdeniz foklarının yaşadığını belirten ÇMO Başkanı Bozoğlu, “ÇED dosyasında oradaki Akdeniz foklarıyla ilgili bir bilgi yok. Biz oraya gittik, fokları görüntüledik, orada fokların yaşadığı biliniyor. Onların nasıl etkileneceği neden ÇED dosyasında yer almaz.” dedi. Bozoğlu, termik santral yapılması planlanan alanın ‘Yaban Hayatı geliştirme Bölgesi’ olduğunu belirterek, onaylanan ÇED dosyasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden de görüş alınmadığını söyledi. Termik santralin yaban hayatını nasıl etkileyeceğinin dosyada yer almamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Bozoğlu, “Kıyı şeridinde onlarca termik santral yapılıyor. Siz bütüncül bakıp bu santrallerin doğaya, yaban hayatına, çevreye nasıl etki edeceğini belirlemek zorundasınız. Aksi takdirde yaptığınız iş çevresel felaketlere yol açar.” uyarısında bulundu.

Onaylanan iki termik santralle ilgili ÇED olumlu raporunun çelişkilerle dolu olduğunu belirten Bozoğlu, “Örneğin Çan-2 termik santrali için ilk başvuru dosyasında 30 milyon ton rezerv olduğu belirtilmişti. Tam bu arada 1/100.000’lik planda yerli kömür için 40 milyon ton rezerv gerekliliği belirlenince, hooop ÇED raporunda rezerv bir anda yenileniyor ve 45 milyon 240 bin ton oluyor. Daha önce 30 olan rezerv nasıl 45 milyona çıkıyor? Bu açık çelişkiye rağmen bakanlık nasıl onay veriyor?” şeklinde konuştu. Çan-2 Termik Santrali’nin soğutma işlemleri için ÇED dosyasında yeraltı suyunun kullanılacağı belirtildiğini kaydeden Bozoğlu, “Su sıkıntısının had safhaya çıktığı, kuraklık tehlikesinin olduğu bir ortamda yer altı kaynaklarını soğutma için kilometrelerce öteden çekip almak nasıl bir mantığın ürünü? Üstelik Devlet Su İşleri (DSİ) de buna olumlu görüş vermiş. Bu da DSİ’nin su yönetimi konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı. Bozoğlu, Yırca’da zeytinlik alanında kurulacak termik santraliyle aynı sürecin yaşandığına dikkat çekti.