Değerli okurlarım, dünkü köşe yazımda 8 Mart'ın önemini yazmış ve kadını ötekileştiren uygulamalarla mücadele edecek toplumsal ve siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu, toplumsal iradenin sizler, siyasi iradenin de CHP olduğunu vurgulamıştım.
İşte CHP'nin iktidara geldiğinde uygulayacağı kadına yönelik projeleri:
Kadın ve erkek vatandaşların, daha ana rahminden başlayarak, başta sağlık ve eğitim olmak üzere temel hizmetlerden ve yurttaşlık haklarından eşit ve eksiksiz yararlanmaları sağlanacak.
Fırsat eşitliği ve pozitif ayrımcılık ilkeleri merkeze alınacak.
Kadınların çocuk yaşta evlenmeleri, istemedikleri evliliklere zorlanmaları ve çocuk yaşta anne olmaları önlenecek.
1 Ocak 2002'den önce evlenmiş kadınların da edinilmiş mallara katılma rejiminden yararlanmalarını sağlayacak Medeni Kanun değişikliği yapılacak.
Yasal düzenlemeler eşitlik açısından gözden geçirilerek bu düzenlemelerin eksikleri tamamlanacak, Eşitlik Çerçeve Kanunu çıkarılacak.
Eğitim ve kadın alanında faaliyetlerde bulunan sivil toplum örgütlerinin çalışmaları desteklenecek.
Şiddete uğramadan ve korkusuzca yaşamak kadınların hakkıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadele edilecek. Sadece töre değil namus cinayetlerinin de en ağır şekilde cezalandırılması için Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılacak, "Güldünya Yasası" çıkarılacak.
Kadınlar için 'Alo Şiddet' hattı, ücretsiz danışmanlık, psikolojik destek ve yasal yardım veren danışma merkezi, güvenlik barınma desteği sağlayan sığınma evi gibi hizmetler sayı ve kalite açısından yeterli hale getirilecek, şiddete uğrayan kadınların ve şiddet uygulayanların tedavi ve rehabilitasyonu için özel merkezler açılacak.
Kadına karşı şiddet ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla, merkezi idare ve yerel yönetimlerde gerekli bütçe ödeneklerinin ayrılması sağlanacak, yerel yönetimler bu hizmetleri vermek üzere özel olarak desteklenecek, çalışmalar ve hizmetler arasında eşgüdüm sağlanacak.
Kadına karşı her türlü şiddet, cinsel taciz gibi onur kırıcı eylemleri önlemek için eğitici ve koruyucu hukuksal politikalar uygulanacak.
Kadın-erkek, her vatandaş yoksulluğun şiddetine uğramadan ve açlık çekmeden yaşayacak. Sadaka değil, hak olarak sağlık ve eğitim desteklerinden, aile sigortası ve kırsal kesimde başlatılacak asgari ücret tutarındaki vatandaşlık hakkı ödemesinden yararlanacak.
Aile sigortasından öncelikle ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklardan oluşan aileler, yalnız yaşayan emekli ve yaşlılar, korumasız kesimler ve engelliler yararlanacak.
'Vatandaşlık Hakkı Ödemesi' öncelikle ailenin annesinin banka hesabına yatırılacak, böylece kadının evdeki konumu güçlendirilecek.
İnsan onuruna yaraşır bir hayat için, evde çalışan kadınlar, evden çalışan kadınlar, diğer enformel ekonomi çalışanları ve esnek çalışanlar soysal refah hizmetlerinden yararlanacak.
Kadın-erkek eşitliği ve bütün aile fertlerinin saygınlığını koruma hedefleri temel sosyal hedefler arasında yer alacak ve ilköğretim programlarında işlenecek.
Her çocuğun kreş ve okul öncesi eğitimden yararlanabilmesi için, işyerlerinde kreş olanakları devlet desteğiyle yaygınlaştırılacak; özellikle kentlerin sosyal gelişme açısından yetersiz bölgelerinde çalışan kadınların, memur ve emekçilerin çocuklarına öncelik verilerek, yeterli sayıda ve nitelikte çocuk yuvası ve ana okulu açılması sağlanacak.
Her kadın istediği kadar çocuk sahibi olabilmek için ihtiyaç duyduğu aile planlaması ve koruyucu hekimlik hizmetlerinden yararlanacak.
Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası koruyucu hizmetler geliştirilecek; anne ve bebek(ler) için ücretsiz sağlık, gıda ve ilaç destekleri sağlanacak.
Kız çocukların ve eğitimini yarım bırakmak zorunda kalmış her kadının eğitim ve gelişme hakkını kullanabilmesi için özel düzenlemeler yapılacak. Kız çocukların okula kayıt ve devamı için aileleri desteklenecek, yaz okulları, akşam okulları gibi uygulamalar çoğaltılacak.
Kadınların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirebilmeleri için Halk Eğitim Merkezleri ve Çok Amaçlı Toplum Merkezleri yaygınlaştırılacak, bu merkezler eliyle yürütülen programlar işgücü piyasasının ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak geliştirilecek.
Kadınların mesleki eğitim olanaklarına kavuşturulmasına önem verilecek.
Kadının ekonomik bağımsızlığına kavuşması amacıyla 'Ulusal İstihdam Stratejisi' hazırlanıp hızla uygulanacak. Bu strateji temelinde çeşitli kesimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak uzun vadeli bir 'Ulusal Kadın İstihdamı Politikası' geliştirilecek ve Yıllık Eylem Planları ile yürütülecek.
Kadınların işgücüne katılımı ve istihdamını artırmak üzere, kamu istihdamına ilkeli kota, özel sektör için de özendirici düzenlemeler getirilecek.
Çalışma yaşamında kadına yönelik her türlü ayrımcılıkla mücadele edilecek, kadınların işe alınması teşvik edilecek, gebelik, analık, emzirme ve cinsiyete bağlı diğer nedenlerle işten çıkartma ve doğumdan sonra işe dönüşte karşılaşılan ayrımcılıklar yasal ve idari önlemlerle engellenecek.
Tarım kesimindeki mevsimlik ve geçici işler, ev hizmetlerinde çalışanlar gibi kadın yoğun ve kayıt dışı alanlarda örgütlenme, sosyal güvenlikten yararlanma olanaklı kılınacak.
Çocuk ve yaşlı bakımı için gerekli kurumlar geliştirilecek, hizmetler iyileştirilecek, çalışan annelerin aile sorumluluklarından kaynaklanan iş yükleri azaltılacak.
Kadınlara iş kurma kredisi ve pazarlama destekleri arttırılacak, kendi hesabına çalışan girişimci kadınların kredi olanakları genişletilecek.
Kamu yönetiminde ve siyasette, karar verme mekanizmalarında kadın oranı yükseltilecek, üyelerimiz yerel ve genel seçimlerde aday olmaya özendirilecek.
Kadınların özellikle yargı, idare, ekonomi yönetimi ile iç ve dış siyaset alanlarında daha etkin olabilmelerine özel önem verilecek.
Meclis bünyesindeki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun yapısı gözden geçirilecek, fırsat eşitliğine ilaveten sonuç eşitliğini de öngörecek şekilde yeniden yapılandırılacak.
Yerel yönetimler, kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama katılımlarını sağlayıcı, statülerini yükseltici ve kadın erkek eşitliğini güçlendirici hale getirilecek. Bu kapsamda yerel eşitlik komisyonları oluşturulacak, Yerel Eşitlik Eylem Planları hazırlanıp uygulamaya konulacak.
Ücretsiz rehabilitasyon ve koruyucu sağlık hizmetleri, genç kızlar için yurt ve barınma olanakları, kadın sığınma evi, yaşlı bakımevi, halk sağlığı merkezleri ve danışma merkezleri hizmetleri gibi sosyal belediyecilik uygulamaları yaygınlaştırılacak.
Yerel düzeyde ve ülke ölçeğinde Kadın Konseyleri oluşturularak, cinsiyete dayalı sorunlar katılımcı ve eşgüdümcü bir yaklaşımla ele alınacak ve çözümlenecek.
* * *
Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın; bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın yerde, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır...( 1923- M. Kemal ATATÜRK)
Değerli okurlarım, yukarıda aktarmaya çalıştığım projeler, CHP'nin kadına bakış açısının bugün de Mustafa Kemal Atatürk'ün bakış açısıyla aynı doğrultuda olduğunu göstermeye yetiyor. CHP, kadına karşı her türlü ayrımcılığı reddeden ve ayrımcı uygulamaları tasfiye etmeyi amaç edinen bir platform olarak yeni bir tarihsel rol oynamaya hazır görünüyor.