Hafta sonu düğün salonunda sergilenen tiyatroya bakıp da CHP'yi bu kadar güçsüz bir siyasal aktör sanmayın. CHP tarihi aslında kurultaylar tarihidir. CHP kurultaylarının tarihi ise kurtuluş, kuruluş ve demokrasi tarihi...

Bu partide ülkenin ve partinin gidişatı ile ilgili temel tartışmalar kurultaylarda gerçekleştirilirdi eskiden. Kurultaylar siyasete yön verirdi. Manifestolar yarışırdı. Bir düşünün, öyle bir partiden söz ediyoruz ki, ülkenin kurtuluş mücadelesinin işaret fişeği olan Sivas Kongresi, Parti'nin birinci kurultayı kabul ediliyor. Atatürk'ün Büyük Nutuk'u okuduğu yer neresi mi? Partinin ikinci kurultayı. Üçüncü kurultayda altı ok belirlenmiş. Ülkenin demokrasiye geçiş tarihine bu kurultaylar yön vermiş. Bu kurultaylarda ortanın solu, demokratik sol gibi ideolojik atılımlar yaşanmış. Yeni vizyonlar üretilmiş.

Cumhuriyetin ulu çınarının geçen hafta getirildiği hale bakın bir de. Bu yazı kaleme alınırken henüz parti meclisi sonuçları açıklanmadı. Genel başkanın anahtar listesi var önümde. Verilen ipucu açık. Sivas Kongresi'ni, Büyük Nutuk'u, altı oku, demokrasiye geçişi, ortanın solunu, demokratik solu içine sindirmiş kaç kişi CHP'nin yeni yönetiminde yer alabilir sizce?

Dünya yüzeyinde parti ideolojisiyle kavgalı bir yönetime sahip bir siyasal parti var mıdır? Görüyoruz ki var. Üstelik, öyle bir yönetime sahip ki CHP, özgün bir siyasal vizyon bile üretemiyor. Siyasal İslam ile Kürtçülük arasında neoliberalizm ve cemaat soslu bir ittifak görüntüsündeler. Ve ne yazık ki, bu vizyonsuzluk ve ilkesizlik ile cumhuriyet çınarının verimli toprağı her gün biraz daha erozyona uğruyor. Boşluklar her kurultayda yeni çöl kumları ile dolduruluyor.

Oysa çınar değil, kum sizin akıttığınız can suyunu emiyor.
Siz su verdikçe kum nemleniyor, çınar kuruyor.

Başka şeyler yapmak gerekiyor o zaman? Büyük şeyler. Bu ilkesizliği ve ona eşlik eden diktatoryayı ortadan kaldırmak gerekiyor çınarın yaşaması için...
Aynada kendime bakıyorum. O çınarın köküne yapışmış bir küçük toprak parçası görüyorum.
Bu koşullarda çınara su taşımaktan da evvel çınarın toprağı olmak gerek diye düşünüyorum. Onun köklerine yaşamına sarılmış toprağı!