Ocak ayında CHP İzmir İl Başkanlığı görevine getirilen Bedri Serter, 2015 Genel Seçimleri'nde CHP'nin İzmir'deki oy oranını yüzde 4 arttıran isim oldu. İzmir'de CHP'nin birinci parti gelmesinin mimarı olan Serter, 'Partimizin İzmir'deki başarısında hepimizin payı var. Tüm İzmirlilerin payı var' dedi. Serter, kongre sürecinde tekrar başkan seçilmesi durumunda CHP'nin İzmir'de hem örgütsel hem de gerçekleştirilecek sosyal projeler ile yepyeni bir yüze bürüneceğini söyledi. İzmir yönetim kurulunda tam bir uyum ile çalıştıklarını da dile getiren Serter yaşanan tartışmalar hakkında da, 'Başka arzuları ve istekleri olanların bunlara ulaşamayınca bazı küçük tartışmalara neden oldu' dedi.

Başkanım, öncelikle göreve geldiğiniz Ocak ayından bu zamana kadar geçen süreyi bize açıklar mısınız? Bu zaman zarfında neler oldu?

Çok çetin bir atmosferde il başkanlığı görevini devraldım. Bu süreçte Eski İl Başkanımız Ali Engin'in yönetim ekibiyle hareket ettik. Tabii ki bu süreç içersinde değişiklikler oldu. Benim il başkanı olmam ile genel seçimlere kadar geçen  zaman içersinde 2 bin kişilik bir yemek gerçekleştirdik. Buradaki amacımız hem ilimize hem de örgütümüze katkı sağlamaktı. Bu yemeğimizde çeşitli sivil toplum kruluşları ile iş camiasından isimlerde katıldı. Çok verimli bir çalışma oldu. Böylelikle insanlar CHP'yi daha iyi tanırken, kimlerle istişare ettiğimizi de görmüş oldular. Bunların ardından ise önseçim telaşı başladı. Önseçimde 160'a yakın milletvekili aday adayımız yarıştı. Çok şık bir mücadele oldu. Ne ilçelerde ne de örgüt içersinde kimse birbirini incitmeden, kırmadan pırıl pırıl bir seçim oldu. Önseçim sonrası ise kontejan adaylarımız belirlendi ve seçim startı verildi. Genel seçimler sonrasında seçilen milletvekillerimiz ile bir toplantı gerçekleştirdim. Yine vekillerimiz ile iki bölgede 30 ilçeye ziyaretler yaptık. Vekillerimizi, örgütümüzü halk ile buluşturduk. Çok ılımlı ve yoğun 10 günümüz geçti. Arkadaşlarımız ve ben bu 6 aylık dilimde büyük bir ahenk ile görevlerimizi yerine getirdik. Milletvekillerimizin çalışmaları, şehir içindeki çalışmalarımız ve seçim koordinasyon merkezinde çalışmaları olsun büyük bir emek neticesinde İzmir'de birinci çıkan parti olduk. Oylarımızı 2011'e göre 4 puan arttırdık. Sadece iki ilçemizde çok az bir farkla ikinci parti olduk. Bu başarı bütün örgütümün en başta benim başarım. Bu konuda imtina edemeyiz. Sonraki hedefimiz ise genel seçimlerde tüm yurt çapında tek başına iktidar olmak. Bunu bu genel seçimlerde geçekleştiremediğimiz için biraz üzgünüz. Partimizin İzmir'deki başarısında hepimizin payı var. Tüm İzmirlilerin payı var. Bunun için herkese çok teşekkür ederiz.

Bu kadar kısa zamanda bu kadar yoğun tempo... Bununla nasıl başa çıktınız?

Bu yükün altından güzel kalktık. Arkadaşlarımız özverili bir şekilde çalıştı ve bu başarı ardından geldi. Elde ettiğimiz bu başarı ile yetinemeyiz. Başarı bizi daha çok çalışmamızı ve daha başarılı olmamızı sağlar. Bundan sonra da şimdi yaptığımız gibi partimize, CHP'ye en iyi şekilde hizmet etmeye devam edeceğiz.

Kongreler yaklaşmakta. Siz de il başkanlığına adaylığınızı açıklayan ilk ve tek adaysınız. Aday olmanızla ilgili kararınızı vermeniz de etki eden sebep nedir?

Kongre süreci açıklandı. Ben de İl Başkanı olduğumdan aday olmamdan daha doğal bir şey olamaz. Zaten olması gereken il başkanlığının devam etmesi değil midir? Kongreden delege olarak çıkan arkadaşlarımız taktir ederlerse seçileceğiz. Ama şu anda hükümetin kurulması konusunda bir belirsizlik var. Kurulmadığı taktirde kongrelerimiz ertelenecektir. Erken seçim olduğunda kongreler de ertelenmek mecburiyetindedir.

Adaylığınız konusunda eleştilerde var. Bu eleştirilere karşılık söyleyecekleriniz nelerdir?

Eleştirenlere kulaklarımız kapalı. Aldık, duyduk, kabul ettik. Benim bir şey söylememe gerek yok. Cevaplarını kendi içlerinde yorumlarlar zaten. Benim onlara cevap vermeye ihtiyacım yok.

İşadamları CHP'ye katılıyor

CHP İl Başkanı göreviniz dışında işadamısınız da... Başkanlığınızın başladığı Ocak ayından beridir CHP'nin üye olanlara baktığımızda işadamlarının sayısının hızla arttığını görmekteyiz. Bunun sizin başkanlığınız ile bir ilgisi var mı ve bu konudaki yorumunuz nedir?


Çok dikkatlisiniz. Güzel bir noktaya değindiniz. Benim uzun yıllar boyunca arzu ettiğim şey de buydu. CHP'de her kesimden olduğu gibi iş dünyasından kişilerin de üye olması gerekiyor. Bu kesimden de insanlara ihtiyacımız var. İş dünyasının insanlara kattığı direkt olarak görülmeyen ama hissedilen etkileri var.
Bir kere iş adamları karar vericidir. İş adamları doğru şeyi yapmak isterler. Girdikleri işlerden kazançlı çıkmak isterler. İçersinde buludukları sivil toplum örgütlerini, kooperatif ve şirketlerini en iyi şekilde temsil etmek isterler ve buna göre yöntem geliştirirler. Partimize de bu tür iş adamlarına çok büyük katkısı olacağına inanıyorum. Geldiğim ilk gün zaten İzmir'de sivil toplum örgütlerine ve iş dünyasına her nokta da kapı açıktır dedim. Bunu da uyguluyoruz. Bütün sivil toplum örgütleriyle ve bütün iş camiasıyla çok yakın temaslarımız var. Partimize üyelik konusunda sivil toplum örgütlerinde ve iş camiasında bulunan isimlerden her geçen gün ciddi ve o kadar güzel talepler geliyor ki üye olmakla ilgili, bunun önünü açtığım için çok mutluyum.

İşadamları doğru şeyi yapmak istiyorlar ve CHP'ye üye oluyorlarsa... Sizce bu CHP'nin geleceği için bir ipucu vermiyor mu?

Bu genel seçimlerde İzmir'de yüzde 46 oy aldık. Bu yüz de 46'lık oy oranımızı çeperini ve çevreyi genişleterekten iş adamlarıyla, gençlerimizle, kadınlarımızla, partiye gönül verenlerle birlikte devamlı üye sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Bunlarla birlikte İzmir'de ciddi olarak oy potansiyelimizi de arttıracağız. Bu başarıyı 2019 yılında hepimiz göreceğiz.

Kongrede yeniden il başkanı olarak seçilmeniz durumunda gelecekte İzmir'de nasıl bir CHP ile karşılacağız?


Kongre de tekrardan bu görev bana verilirse şu ana kadar gördüğünüz Bedri Serter'den farklı bir Bedri Serter görmeyeceksiniz. Ben hayatımda mütaviziliği her zaman için yeğ tutmuşumdur. Ama işlevsellik, yapınız, yönetiminiz çok önemlidir. İl Başkanlığı olarak ciddi bir yapılanmaya da gideceğiz. Örgütsel yapılanmaya da gidebiliriz. Çok büyük gruplarla değil daha ufak gruplarla daha fazla iş yapmaya çalışacağız. Bu grupları görev dağılımı ile hareket geçireceğiz. BYK'yi (Bilim Yönetim Kültür) daha aktif hale getirmeye çalışıyoruz .Onun içinden çıkan Ar-Ge grubunu daha da hareketli hale getirmek istiyorum. Bunun dışında güzel bir çalışmamız var. Umarım amacına ulaşacaktır. Baştan söyleyeyim proje kongre sürecine kadar gerçekleşecek. Ciddi bir engelliler komisyonu kuracağız. Ciddi, ayakları yere basan, bilimsel yöntemlerle işleyecek bir komisyon. Komisyonda olacak olan isimlerden mesela kadın kollarımızda bir üyemiz var. Engellilerle ilgili 20 yıldır çok ciddi profosyonel olarak çalışan bir insan. Aynı şekilde ciddi olarak konuya eğilen birkaç arkadaşımızla beraber engelliler komisyonunu kurup İzmir'deki tüm engellilere ulaşmak istiyoruz. Bütün engellileri CHP ile buluşturup belediyelerimizden ve diğer iş imkanlarımızdan onları da faydalandırmak istiyoruz. Engelli vatandaşlarımızın sanat yönleri kuvetliyse bu sefer engellilerimizi kültür sanat kademeleriyle buluşturacağız.

Bu fikir ve projenizi Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile de paylaştınız mı? Cevap olarak ne aldınız? Belediyeler bu projede nasıl bir rol alacaklar?

Yeri geldiği zaman paylaşılacak. Büyükşehirinde engelliler komisyonu var. Diğer ilçelerimizinde engelliler komisyonları var. Bunları da hep bir araya toplayacağız. Hepsi dağınık olarak çalışırsa iyi bir sonuç alamayız. Hepsini tek bir çatı altında, bir aktif grup olaraktan toparlarsak İzmir'deki engelli vatandaşlarımıza daha faydalı olacağımızı sanıyorum.

Karabağlar mazide kaldı


Sayın Başkanım daha öncesinde Karabağlar Belediye Başkanlığı konusunda adaylığınız söz konusuydunuz daha sonra da İl Başkanı oldunuz zaten. Hala Karabağlar için bir özlemiziniz var mı?

O dereden çok sular aktı. Şu an da ben İzmir İl Başkanıyım. Bu görevi en iyi şekilde yapmak mecburiyetindeyim. O taraklarda bezimiz kalmadı. Önümüzdeki süreç uzun. Eğer tekrar seçilir isem İl Başkanı olaraktan 2019'a kadar partimi en iyi şekil de temsil edeceğim. CHP'yi İzmir'de daha önceki başkanlarımız nasıl bu partiye büyük hizmetler bulundularsa ve hepsi partiye bir tuğla kattılarsa bizde birkaç tuğla katıp ayrılırsak mutlu oluruz.

İl yönetiminde bazı tartışmalar ve sorunlar olmuştu. Şimdi ise nasıl Sayın Başkanım?


İl Yönetim kurulumuzda hiçbir sıkıntı yok. Bazı arkadaşlarımız arzu ettikleri bazı düşünceleri vardı. Onlar yerine gelmediği için belki ufak tefek tepkiler gösterdiler. Sonra gördüler ki Bedri Serter bu göreve layık bir arkadaş, yaptıkları da önünde. Hodri meydan yapmasını biliyor, dobra dobra da söylüyor... Her şeyi halkım da örgütümde bunu gördü. Şimdi ise yönetim kurulunda müthiş bir sinerji ile çalışıyoruz. Ellerinden geldikçe yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarımızın ciddi katkıları var. Seçim döneminde de tabii ki hepsi birden çalışamadı. Bazılarının işleri vardı. Ama çalışan bütün dostlarıma çok teşekkür ediyorum

Genel seçimlerde İzmir yeni vekillerine kavuştu. Yeni vekillerimizi nasıl buluyorsunuz? Daha sonra bir karne verecek misiniz?


Milletvekillerine karne vermek bize yakışmaz. 12 tane birbirinden iyi ve yetenekli milletvekilimiz Mecliste. Çok da yeni başladılar. 1 Ekim'e kadar da bir tatil moduna girdiler. Ama hepsiyle seçimlerin ardından bir teşekkür turu yaptık. Benim için bulunduğum ortamda saygı ve sevgi bağıyla birlikte olmak çok önemli. Bu bağı herkes görecek. Eğer iktidar ortağı olursak aramızdan da bakan çıkarsa İzmir için yapılması gereken ne varsa ben İl Başkanı Bedri Serter olaraktan İzmir ile Ankara arasında bir köprü olacağıma söz veriyorum.

Ramazan Bayramı'nda ne yapacaksınız?


Bayram ziyaretlerini ve bayramlaşmalarımızı gerçekleş tireceğiz. Bayramda İzmir'den ayrılmayacağım. İzmir ya da Çeşme'de bayramımı geçireceğim. Bu dönemde ailemle olmaya çalışacağız ama her telefona cevap vereceğiz. Pazartesi görev başındayım.

İzmirlilere bayram dolaysıyla bir mesajınız var mıdır?


Mübarek Ramazan'da halkımız 30 gün boyunca oruçlu geçirdi. Allah kabul etsin diyorum öncelikle. Ramazan çok önemli bir dini bayramımız ve bu ay da Müslüman alemi için çok önemli bir ay. Bu ayı bütün İslam alemine, ülkemize ve İzmir'imize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'yi CHP'nin iktidarıyla daha güzel günler bekliyor. Bu günlere çok yakınız. Biz de bu görevlerde olan isimler olaraktan halkımızla içiçe olmak ve halkımıza iyi hizmet etmek görevin deyiz. Herkese iyi bayramlar diliyorum.