CHP'de aday adaylık yarışı sertleşmeye başladı. CHP'den aday adaylığını ilan eden isimlerden CHP Eski Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Birlik Haber Ekspres'i ziyaret etti. Kendisi için en önemli konunun tarım olduğunu söyleyen Birlik, üreticinin ve tüketiciyi bir araya getirecek olan kooperatif sisteminin başlamasını sağlayacağını söyledi.

CHP Eski Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Birlik 1949 doğumlu. Ödemiş Yeniköy'de doğan Birlik ilk icratım dediği köyünde oluşturduğu  Sulama Başkanlığı Kooperatifi başkanlığını yürütmüş. Başkanlığı içersinde de  3 bin dönümlük araziye su kanalları yaptırıp hizmet etmiş. Daha sonra da kooperatif başkanlığı görevi sürerken il genel meclisi üyesi olmuş. Bu görev dolayısıyla kooperatif başkanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalmış. 2 dönem il genel meclis üyeliği görevinden sonra ise 3 dönemde İzmir Encümen Üyesi görevini yerine getirmiş. Daha sonra CHP Ödemiş İl Başkanlığı'nı yürüten Birlik, şimdi de CHP'den aday adaylığını açıkladı.
Kendisiyle yaptığımız söyleşideki satır başları ise şöyle:


Aday adayı sürecinizi kısaca anlatır mısınız?

Küçük, Büyük Menderes Türkiye'nin bir tarım ambarı. Benim de çiftçi olmam, bu konuda bilgi ve birikimim olması dolayısıyla Menderes'teki çevre ilçeler ve Ödemiş benim aday olmamı zorladı. Ben de ilçe başkanlığından ayrılarak 25 Aralık'ta aday adaylığımı açıkladım.

Ödemiş ve İzmir'in ilk aklınıza gelen sorunları nelerdir?

Türkiye bir tarım ülkesi tarıma dayalı sanayileşmemiz lazım. Bir zamanlar Ege Bölgesi'nin ürettiği pamuk vardı. Pamuğun yanı sıra tütün de vardı ikisi de yok oldu. Şu anda Ege bölgesinde pamuktan geçinen 500 bin aile büyükşehirlere gelerek işsizlik sorununa yol açtı. Tekrar tarımı ayağa kaldırılmalı. Böylelikle işsizlik sorununa çözüm bulunabileceğini düşünüyorum.

Diğer aday adaylarına baktığımızda da aynı sorunları gündeme getiriyorlar. Sizin farkınız?

Ben tarımın içinde yaşayarak geliyorum. Sorunlarını biliyorum. Üretimin içindeyim. Hem üretip hem de pazarlıyorum, farkım bu.

CHP'de baktığımızda ön seçim ile adaylar belirlenecek gibi. Sizin bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum?

İlk görüşüm bir ön seçim yapılmalı. CHP bir ön seçim yaparak halkın tercih ettiği adaylara yer vermeli. Öncelikle CHP kendi içinde demokrasiyi sağlayacak ondan sonra halka demokrasiyi ben getireceğim diyecek. Eğer kendi içinde demokrat olmaz isen kimse senin samimiyetine inanmaz. CHP'de kendi üye ve dinamiklerine güvenmek zorunda. Böyle de olacaktır diye düşünüyorum. CHP'ye güveniyorum.

Sizce milletvekili nedir?

Bence milletvekilliği bir ünvan ya da ekonomik gelir değil, bir hizmettir. Halk milletvikili dendiğinde böyle algılamıyor. 'Milletvekili olup gidip parasını alıp yatacak' diyor. 'Benim sorunlarımla hiçbiri ilgilenmeyecek' diyor. Halkın bu yargısına tersine çevirmek zorundayız. Toplantılar dışında daima halkımın yanımda yöre insanım ile beraber olacağım. Hep onların sorunlarını onlarla tartışıp meclis kürsüsünden dile getireceğim. Halkıma hizmet etmek benim amacım. 23 yaşımda kooperatif başkanlığından başlayıp hiç durmadan hizmet ettim. Üreticinin sesi olmak istiyorum.

Milletvekili olursanız ilk bunu yapacağım dediğiniz iş nedir?

Tarımda Türkiye'ye örnek olarak çiftçi Sendikası kuracağım. Önce kendi yöremde ondan sonra dalga dalga Türkiye'nin her yerine yayılmasını sağlamak istiyorum. İş adamlarının sendikası olduğuna göre çifçilerin niye sendikası olmasın.

Bir de tüketim kooperatifi projeniz var. Ondan da biraz söz eder misiniz?

Tarım sadece üretmekle bitmiyor. Üretim kooperatiflerinin kurulması sağlandığı gibi bir de tüketim kooperatifleri kurulmalı. Aracıyı kaldırıp tüketici ve üreticinin bir araya geleceği bir sistem oluşturmak istiyorum. Buradaki en önemli noktalardan biri de sağlık. Bir şehirdeki tüketim kooperatifi güvendiği üretim kooperatifinden alacaktır böylelikle tüketici sağlıklı beslenecektir.

Kooperatifleşmeyle birlikte markalaşma ve pazarlama olanakları da artacaktır. Sizce?

Bizim çifçimiz üretir. Bu konuda eminim. Yalnız, bizim çifçimizin en büyük sorunlarından biri pazarlamadır. Kooperatif sistemi yaygınlaştıkça rekabet artacak ve rekabetin sonucu olarak da hem kalite hem de fiyat anlamında tüketici olumlu etkilenecektir. Bu sistemi sadece meclis kürsüsünden dile getirmeyeceğim, bunun uygulanmasını da sağlayacağım.