Yönetici kitle egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğunu unutuyorsa,
Milli birlik ve beraberliği pekiştirme yerine ayrıştırıcı politikalar üretiyorsa,
İnsan haklarına bağlılığı sadece kendilerine bağlılık olarak düşünüyorsa,
Milli devlet olmayı, Türk milliyetçiliğine bağlı olmayı kavrayamıyorsa,
Atatürk ilke (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik) ve devrimlerine bağlılığı reddediyorsa,
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğinin; resmi dilin Türkçe, başkentin Ankara olmasının önemini idrak edemiyorsa,
Laikliği din karşıtlığı olarak değerlendiriyorsa,
Demokratik, laik sosyal hukuk devleti özelliklerini yok sayıyorsa,
Kuvvetler ayrılığını tek bir gücün hakimiyeti ile değiştirmeye çalışıyorsa,
İşte o zaman Cumhuriyetin temel nitelikleri itibarsızlaştırılmış demektir.

***

Değerli okurlarım, yukarıda dokuz madde halinde yazılı olan cumhuriyetin temel nitelikleri 15 yıldır yavaş yavaş işlevsizleştirildi. Atatürk'ün kurduğu çağdaş cumhuriyet, başkanlık hevesiyle aşındırıldı.
Başkanlık hedefine ancak yeni anayasanın yapılmasından sonra ulaşılabileceği açıkça ifade edildi...
Peki bunlar söylenirken muhalefet partileri ne yapıyor?!..
Onların net bir söylemi oldu mu?...
Hayır.
Ama...
Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı, aynı zamanda CHP'nin ikinci kurucu Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın bir açıklaması oldu.
İşte Baykal'ın o açıklaması: "...Gelinen o noktadan Türkiye'yi çekip yerine taşımak için, gereken öncülük görevini yapmaya devam edeceğiz. Mümkün müdür? Mümkündür. Çıkış yolu var mı? Var. Çıkış yolu Türkiye Cumhuriyeti'nin temel politikalarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran insanların ilkeleri, krizden çıkış için de bize yol gösterecek olan ilkelerdir. O ilkelere sarılmak durumundayız. Herkesi; CHP'lileri de, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kıymetini bilmeye davet ediyorum..."
Evet, çıkış yolu olmalı, birileri çıkıp söylemeli.
Tıpkı Baykal'ın söylediği gibi...
Değerli okurlarım, ne zaman hatalar sonucunda Cumhuriyetin temel değerlerinden ve Atatürk'ün ilkelerinden vazgeçilse ve ülkemiz bir kriz ortamına çevrilse yine yardımımıza Cumhuriyetin temel politikaları ve Atatürk'ün ilke ve devrimleri koşuyor. Bunu çok iyi bilen Deniz Baykal sorumlu bir devlet adamı kimliğiyle Türkiye'nin çıkış yolunu ortaya koymuş ve ne yapılması gerektiğini açıklamıştır.
Sizce de Atatürk'ün ilkelerine, yaptığı devrimlere, kurduğu cumhuriyete ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne sahip çıkmanın zamanı gelmedi mi?
Artık milletçe uyanmanın zamanı gelmedi mi?...

***

Bu süreçte tüm politik aktörlere rehber olabilmesi dileğiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözüyle bugünkü yazımızı noktalayalım.
"Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur. " - Mustafa Kemal Atatürk