Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, inandırıcı olmayan indirim kampanyalarına şüpheyle yaklaşılması gerektiğini belirterek, 'Alışveriş çılgınlığından uzak durun, kredi kartlarınızı yeni yıla girerken şişirmeyin' ifadesini kullandı.
Palandöken, yazılı açıklamasında, yeni yıla girerken özellikle alışveriş merkezlerinin çeşitli kampanyalar düzenlediğine işaret ederek, inandırıcı olmayan indirim kampanyalarına şüpheyle yaklaşılması gerektiğini kaydetti.

Kredi borcunu ödeyemeyenler!

Vatandaşların promosyonlardan faydalanmak amacıyla pek çok şeyi ihtiyacı olmadan aldığına dikkati çeken Palandöken, 'Alışveriş çılgınlığından uzak durun, kredi kartlarınızı yeni yıla girerken şişirmeyin. 3 al 1 öde, 1 alana 1 bedava sloganlarına kanmayın, ihtiyacınız kadarını alın. İndirim yapılacaksa 1 tanesini 3'te 1'i fiyatına satsınlar ki israf olmasın. Bu tür aldatıcı satış stratejileri tüketicinin güvenini azaltıyor' değerlendirmesinde bulundu.
Palandöken, ödenemeyen bireysel kredi kartı borçlarının üzücü bir tablo ortaya çıkardığına işaret ederek, ekim ayı verilerine göre 2 milyonun üzerinde kişinin kredi kartı borcu bulunduğunu bildirdi.

Tüketim değil, üretim arttırılmalı

Bu arada uzmanlar halkı bilgilendirerek özetle şöyle konuşuyor;
Kim ne üretiyorsa, üretimini artırmalı, dün bir üreten bugün iki üretmeli, tüketimi ise en aza indirgemeliyiz.
Unutulmamalıdır ki, dünyanın sistemi ekonomi üstüne kuruludur, tüm kirli oyunlar, pazarlıklar daha güçlü bir ekonomi için yapılmaktadır.
Siyasi birliktelik uzlaşması ile el ele vererek, milli seferberlik içinde, yerli malı yurdun malı diyerek, ithal ürünlerden kaçınıp, çok çalışırsak ve çok üretirsek, kalkınan ekonomimiz ile, düşmanlarımızı yenebilir, dış mihraklara muhtaç olmaktan kurtulabiliriz.
Tam bağımsızlık için yerli malına yönelmeli, ithalatı azaltmalı, ihracatı artırmalıyız.
Güçlü ekonomi, güçlü millet, güçlü Türkiye demektir.
Herkesi ikinci bir Kurtuluş Savaşı veriyormuş gibi bu kutlu mücadelenin içine davet ediyorum.

Açlık sınırı yükseldi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) aralık ayı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasını yayınladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.432,17 TL oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aralık ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı. Buna göre, 2016 yılı Aralık ayında RKGE, bir önceki aya göre 5,3 puan azalarak 98,4 seviyesinde gerçekleşti.

MTV oranları belli oldu

Bazı vergi ve harçlar, Maliye Bakanlığının 2017 yılı için yüzde 3,83 olarak belirlediği yeniden değerleme oranında hesaplandı. Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğine göre 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 santimetreküpe kadar olan otomobillerin halen 623 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, yılbaşında 646 liraya çıkacak.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi durumunda hiç bir Türk bankasının sermaye yeterliliğinin yüzde 12'nin altına düşmeyeceğini söyledi. Akben, 'Kredi büyümesinde bu yılı yüzde 15'e yakın kapatacağız, 2017'de bunun üzerine çıkarız.' dedi.

Kimler ayakta kalacak

Dünyada ve Türkiye'de iş dünyasında giderek önemini artıran, özel sektörde çalışan suiistimallerinin önlenmesi, yolsuzlukla mücadele, iş etiği ve itibar yönetimi EGİAD'da yapılan panel ve toplantıda masaya yatırıldı.
B20 Yolsuzlukla Mücadele ve Şeffaflık Görev Gücü Üyesi, OECD Orta Asya ve Doğu Avrupa Ülkeleri Yolsuzlukla Mücadele Ağı Danışma Kurulu Üyesi, TEİD - Etik ve İtibar Derneği Genel Sekreteri Tayfun Zaman'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, dünyada ve Türkiye'de gelişen trendler, özel sektör uygulamaları Türkiye'nin yabancı yatırımlar açısından cazibesinin artırılması, yatırım ortamının daha güvenli hale getirilmesi, yabancı iş ortaklarının Türk şirketlerden beklenti ve taleplerini daha iyi anlayabilmek, etik risklerin etkin yönetimi anlamında, global yönelimler ve gelişmeler mercek altına alındı.
'21. Yüzyılın Rekabetçi İş Ortamında Kimler Ayakta Kalacak?' başlıklı toplantıda iş etiği itibar kavramlarının yanı sıra konunun hukuki altyapısı, itibarın şirket performansına etkisi gibi pek çok konu üzerinde duruldu. Yolsuzlukla mücadele ve suistimallerin önlenmesi ile iş etiği konusunda yerel ve ulusal mevzuatlarla beraber standartların ve şirketlerden neler beklendiğinin aktarıldığı organizasyonda, etik ve uyum yönetiminin temel bileşenlerini inceleyen katılımcılar itibar yönetiminin şirketin performansına ve marka değerine olan etkisini de değerlendirdi.

TÜGİAD Ege İESOB'yi ziyaret etti

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu 'TÜGİAD Ege şubesini yakından tanıyor ve izliyoruz. İzmir için yapılabilecek her türlü ortak çalışmaya hazırız. Kapımız ve gönlümüz daima açıktır.' dedi.
TÜGİAD Ege Şubesi, Şube Başkan Yardımcısı Can Yavaş başkanlığındaki bir heyet ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu'yu ziyaret etti.
Ziyarette İESOB Başkanvekili İbrahim Bayram ile genel sekreter Özcan Kılkış da hazır bulundu.
Ziyaret esnasında Yavaş tarafından TÜGİAD Ege çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Yavaş özellikle 2016 yılında başlatılan 'İZMİR 2030" platformu çalışmalarından söz ederek, esnaf camiasını da başta Sayın Mutlu olmak üzere yanlarında görmek istediklerini belirtti.
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise yaptığı konuşmada, 'TÜGİAD Ege şubesini yakından tanıyor ve takip ediyoruz. TÜGİAD Ege şubesi açıldığından itibaren ilişkilerimiz sıcaktır. Ben ve arkadaşlarım esnaflıktan geldiğimiz için, bizim kapımız sizlere daima açık, gönlümüz sıcaktır. İzmir ile ilgili her konuda sizlerle yapabileceğimiz bir husus olduğunda daima yanınızdayız' dedi.

Uydu kontrollü ANKA

Türkiye'nin geliştirdiği en önemli insansız hava aracı (İHA) platformu durumunda olan ANKA'nın uydu kontrollü modeli olan ANKA-S 2017'nin ilk yarısından itibaren teslim edilmeye başlanacak.
Yaklaşık 5,2 milyar metrekare alana sahip İstanbul'da yol ve göl gibi değer atanması mümkün olmayan alanlar dışında kalan arsa ve arazilerin toplam değeri 7 trilyon lira (2 trilyon dolar).
Vestel Beyaz tarafından KAP'a yapılan açıklamada, çamaşır makinesi ve kurutma makinesi fabrikası için yatırım çalışmalarına başlanmış olup, söz konusu yatırımın Haziran 2018'de tamamlanmasının planlandığı bildirildi.

Boyalık Beach Çeşme'den fuar atağı

Türkiye'nin en iyi resort otelleri arasında yer alan Boyalık Beach Hotel Çeşme, 2017 yılında katılacağı turizm fuarları ile üç kıtada Türkiye'yi temsil edecek.
5 ayda 9 turizm fuarında yer alacak Boyalık Beach Hotel, binlerce kişiye tanıtım gerçekleştirecek.
Türkiye'nin turizm potansiyeli yüksek bir coğrafi konuma sahip olduğunu söyleyen Boyalık Beach Hotel Genel Müdürü Orhan Belge, 'Katılacağımız fuarlarda Türkiye'yi temsil ederek ülkemizin turizm potansiyelini üç kıtaya tanıtacağız. Özellikle, Çeşme'nin doğal güzellikleri ve sahip olduğu turizm avantajlarını anlatacağız. 2017 yılında da Çeşme'ye daha çok turistin gelmesi için var gücümüzle çalışacağız' dedi.

Yeni fabrikalarla büyüyecek

Yerli ile yabancı yatırımcıların gözdesi olan Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB), 2017 yılında da yeni fabrikalarla büyümesini sürdürecek.
Bu yıl 20 milyon TL yatırımla 2. etap altyapı yatırımlarına başlayan BAYOSB, yeni yılın sonunda altyapı inşaatlarını tamamlayacak.
2. etap yatırımları ile birlikte bu bölgede Konfor Mobilya'nın 163 bin metrekare alana gerçekleştireceği alanında en büyük tesislerden biri olacak fabrika inşaatı kısa sürede başlayacak.
BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, her türlü sıkıntıya rağmen sanayicilerin 2017 yılında da pedal çevirmeye devam edeceğini söyledi.

3 yabancı banka geliyor

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 'Türkiye'de bankacılık yapmaya ilgi duyan 3 banka var. Bunların 2017'de Türkiye'de olacağını düşünüyoruz' dedi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rus Turizm Ajansı ile gerçekleştirdiği toplantıda, büyük Rus şirketlerinin yüz binlerce çalışanının Türkiye'de tatil yapmasını önerdi. Öneri ocakta Türkiye'deki toplantıda ele alınacak.

Zeytine olan etkisi

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğrencilerinin ortak çalışması olan 'Organik Gübrelemenin Zeytinin Makro Element İçeriği ile Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi' adlı araştırma, Şafak Ceylan, Nilgün Mordoğan, Hakan Çakıcı, Evren Günen,Bihter Çolak Esetlili tarafından yapıldı.
Araştırmada organik gübrelemenin zeytin verimliliği ve kalitesi üzerine olan etkileri incelendi.
Araştırmada, tarih boyunca her zaman barış ve verimlilik sembolü olan zeytin bitkisinin birçok ülkenin ekonomisinde önemli rol oynadığı, yağının ise tıpta parfümeride ve sabun endüstrisinde kullanıldığı açıklandı. Ödemiş yöresinde yaygın olarak bulunan zeytinde uygulanan sığır gübrelerinin zeytinin verimi, bazı kalite özellikleri, yaprak, meyve eti ve çekirdekteki N, P, K, Ca, Mg içeriğine etkisi incelendi.
Araştırma, Ödemiş'in Kışla Köyü'nde 3 sene boyunca yürütüldü ve çalışmada sığır gübresi bazı değerlerde ağaç dozlarında kullanıldı.

Toprak analizi önemli

Ege Üniversite Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğrencileri; Subhiye Çönoğlu, Tülay Kaynak, Nevin Demirbaş, Duygu Tosun 'Çiftçilerin Toprak Analizi Desteğinden Yaralanma Eğilimleri: İzmir İli Örneği' konulu bir araştırma yaptı.
Bilinçli ve dengeli bir gübrelemede toprak analizlerinin önemine vurgu yapmak amacıyla Ödemiş ve Bayındır'da araştırmalarını yürüttü. Araştırmada üreticilerin büyük bir çoğunluğunu, toprak analizi yaptırmaksızın gübreleme yaptığını ortaya koyan öğrenciler, gübreleme programlarını uygun bir şekilde hazırlanılması gerektiğine dikkat çekti.

DİP EKSPRES

KOSBİ'de çevre bayramı


Yıllık 7 milyar dolar ticaret hacmi ve 500'ün üzerindeki fabrikası ile Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'ni büyüttü. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteği ile günlük 10 bin metreküp olan arıtma kapasitesini ikiye katlayan KOSBİ, düzenlenen törenle yeni tesisini hizmete aldı.
İZKA Sanayi Bölgelerini Geliştirme ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 4 milyon TL yatırım bütçeli olan tesis için 1.5 milyon TL hibe destek almayı başaran KOSBİ, 1 yıl içinde arıtma tesisinin kapasitesini günlük 20 bin metreküpe çıkararak, 600 tesisine hizmet verir hale geldi.