Günlerdir konuştuğumuz tropikal fırtına beklendiği kadar etkili olmadı. Yunanistan üzerinden gelen fırtına nedeniyle özellikle Ege kıyıları için ciddi uyarılar yapılmıştı. Ancak fırtına yön değiştirdi ve gücünü yitirerek kuzeye doğru yöneldi. Tropikal fırtına yön değiştirse de küresel iklim değişikliğinin de etkisi ile ilk kez bu kadar yakınımıza geldi. Yapraklar sararıyor, doğa kendini kışa hazırlıyor. Çıvgınlar ve kızılgerdanlar söylüyor bunu üstelik, kış kapıda.

Birçok kuş türünün göç yolu üstünde bulunan ülkemizde, düzenli kuş halkalama çalışması yürütülen istasyonların sayısı da arttırılıyor. Kuş göçü araştırmaları ve halkalama yapılan Ankara'daki Eymir Kuş Halkalama İstasyonu da sonbahar dönemi çalışmalarına 8 Eylül'de başladı ve 35 farklı türden 843 kuş halkalandı. Türkiye Ulusal Halkalama Komisyonu üyesi Prof. Dr. Can Bilgin, kuş göçü araştırmalarının, küresel iklim değişikliğini izlemek için ideal bir yöntem olduğunu söylüyor.

Kuş tür kompozisyonu ve sayılarında veya göç takviminde gözlenen değişimlerin bir çeşit erken uyarı sistemi olduğunu belirten Dr. Bilgin, istasyonda halkalanan bazı kuş türlerinin bu konuda dikkate değer bir işaret olabileceğini söyledi. Bilgin, Eymir Gölü'nde bugüne kadar yapılan çalışmalarda Eylül ayı sonunda rastlanan kızılgerdan ve çıvgının Eylül ortasında bölgede bulunduğunu belirterek, bu durumun, erken başlayacak kış koşullarının işareti olarak değerlendirilebileceğini dile getirdi.

Bakmayı bilene ne çok şey söylüyor oysa ağaçlar, ağaçlarla kuşlar, kuşlarla bulutlar. Aynı çiçek bu, açan ve solan her mevsim. Mavisi, moru, alı bir göğümüzün. Arada bir çıkıp bakıyoruz pencerelere, çıkıp baktıkça biz, biz çıkıp baktıkça yuvaya dönüyor kuşlar, anlıyoruz yaz bitmiş, güze kalmışız. Kimse sormuyor, ne vakit geldi bu çıvgınlar, kızılgerdanlar, sığırcıklar? Kim üşür şimdi en çok? Yaşıyoruz sessizce, buğulu camlarda bir nefes sıcaklığı. Anlıyoruz Eylül de gitmiş, kışa kalmışız. Deniz görmemiş yolcusudur bir köy otobüsünü güzelleştiren. Pencerede bir heyecanlı bakış. Kış da güzeldir diyoruz, şehre girerken bakıyoruz yol bitmiş, kuşların uykusuna dalmışız.