Türkiye'de de Turkcell'in ortağı olan Rus milyarder Mihail Fridman, çocuklarına miras bırakmayacağını, tüm mal varlığını hayır kuruluşlarına bağışlama kararı aldığını duyurdu.
Forbes Club toplantısında bu vasiyetini açıklayan ünlü milyarder, 'Kamuoyunda böyle açıklamalar yapmayı sevmem, ancak şu kararı aldığımı söyleyebilirim. Mal varlığım hayır faaliyetlerine bağışlanacak. Çocuklarım için yapabileceğim en kötü şey, onlara büyük miktarda para bırakmak olurdu' dedi.

Çocuklarını koruyormuş!

Çocuklarının kendi çabaları ile profesyonel kariyerlerinde başarıya ulaşmalarını arzu ettiğini belirten Fridman, çocuklarının art niyetli kişilerin ilgi odağı haline gelmelerini de istemediğini söyledi.
Forbes'in 'en zengin mirasçılar' listesine göre, 13.2 milyar dolarlık serveti olan Fridman'ın dört çocuğunun her birine babalarından 3,3'er milyar dolar miras kalıyor.

14 ülkeden 60 işadamı katıldı
 

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesinde 14 ülkeden gelen 60 işadamının katılımıyla '1'inci Uluslararası Tavşanlı Ticaret ve Yatırım Forumu' gerçekleştirildi.
Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk-Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği toplantı Mavi Ay Düğün Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Libya, İngiltere, Mısır, Sudan, Senegal, Suriye, Filistin, Cezayir, Fas, Tunus, Irak, Yemen, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'dan gelen 60 işadamı ile Tavşanlılı işadamları katıldı.
Termal ve doğa turizmi, gayrimenkul, sanayi, tarım ve genel ticaret konularının ele alındığı toplantıda konuşan Tavşanlı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanvekili Hasan Özyaşar, "Davet ettiğimiz ülkeler ağırlıklı Ortadoğu, Afrika, Türki Cumhuriyetleri. Biz aynı kültürü, aynı değerleri taşıyan bu insanlar bir araya gelip, kaynaklarını ve zenginliklerini birlikte kullanmayı becerebilirler ve bundan katma değer sağlayabilirlerse, sadece bu bölgede değil, bütün dünyadaki sıkıntılıların çok büyük oranda çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

Kayseri'den geldiler

TOBB Kayseri İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Merve Sarıoğlu, Başkan Yardımcısı Tuğba İlgü ve İcra Komitesi Üyesi Müge Üner'den oluşan heyet koordinatörlüğü İzmir Ticaret Borsası tarafından yürütülen TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nu ziyaret etti.
Heyeti İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel ve İcra Komitesi Üyeleri Işıl Saraç Nişli, Filiz Uçar tarafından karşıladı.

Bir hamburger 170 dolar

Kuraklık, siyasi çatışmalar ve enerji kriziyle boğuşan Venezuela'da ekonomik kriz ve hiperenflasyon hayatı alt üst etti. Hükümetin dayattığı döviz oranları nedeniyle, kredi kartı kullanımı imkânsız hale geldi. Bir hamburger bin 700 Venezuela Bolivarı'na (170 ABD Doları) satılırken, bir otelde gecelik ücret 7 bin ABD dolarına yükseldi.
Venezuela hükümeti 1 ABD Doları'nı 10 Bolivar'dan saymayı sürdürse de artık neredeyse tamamı nakit çalışan işletmelerde ve karaborsada bu oran 1000 Bolivar'dan hesaplanıyor.

ASÜD'de yeni yapılanma

4. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilen Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD)'de Harun Çallı yeniden başkanlığa seçilirken; Kecheese markası ile ambalajlı keçi sütünde sektör lideri olan Türer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer de İcra Kurulu üyeliğine getirildi.
Ülkemizde kullanılan sütlerin yaklaşık şüzde 40'ının açıkta satıldığına dikkat çeken Özer Türer, ASÜD olarak önceliklerinin merdivenaltı üretim ve sektördeki kayıt dışı üretimin önüne geçmek olduğunu ifade etti. Kamuoyunda "Çiğ süt daha doğal ve sağlıklıdır" gibi bir algı oluştuğunu söyleyen Türer, açıkta satılan sütlerin denetim ve kontrolden geçmediğini hatırlattı.

İzmir- Strasbourg hattı

Strasbourg ile İzmir arasındaki turizmi geliştirmek amacıyla İzmir'e gelen Fransız heyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Heyetin üç günlük ziyareti sonrasında, iki kent arasında turizmi geliştirecek 3 önemli hedef belirlendi. 2017 yılında Şubat ayında Strasbourg'da yapılacak turizm fuarına İzmir'in 'onur konuğu il' olarak katılması, Strasbourg Ticaret Odası ile İzmir Ticaret Odası'nın 'kardeş odalar' olması ve İzmir ile Strasbourg arasındaki 'kardeş kent' anlaşması gündemde.

Gezmeden 'evet!' demeyin

Tema Fuarcılık tarafından düzenlenen ve İzmir'in en kapsamlı evlilik hazırlıkları organizasyonu olma özelliği taşıyan İzmir Evliliğe Hazırlık Günleri 25 – 29 Mayıs 2016 tarihleri arasında Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde yapılacak.
Tema Fuarcılık Genel Müdürü Aykut Karslı, böylesine geniş kapsamlı bir etkinlik gerçekleştirmenin heyecanı içinde olduğunu belirtti ve şunları ekledi:
'5 günlük bir organizasyon olacak. Umarım herkes için hayırlı bir organizasyon olur. Daha önce İzmir'de bu denli kapsamlı bir organizasyon yapılmadı. Evlilik hazırlıkları sektöründe böylesine geniş kapsamlı bir organizasyon ilk kez yapılıyor.
Mobilyadan gelinliğe, düğün organizasyonundan aksesuara birçok ürünün sergileneceği bu kapsamlı organizasyon, ziyaretçiler için düğün öncesi son çıkan trendleri yakından incelemeleri açısından adeta bir fırsata dönüşecek.'

Safkan kıvırcık cinsi koçlar dağıtıldı

'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında, Kınık İlçesinde 23 üreticiye 57 adet kıvırcık cinsi koç dağıtımı yapıldı. Karacabey harasından alınan Kıvırcık cinsi koçlar besicilere kurayla dağıtıldı.
Üstün verim özelliklerine sahip damızlık koçların dağıtımıyla bölgedeki koyun ırklarında safkan oranının artırılması, bölgeye olan adaptasyonu ile birlikte et veriminin yükseltilmesi amaçlanıyor.
2010 yılından bu yana devam eden projede 7'ncisi düzenlenen dağıtım töreni ile birlikte toplam 215 üreticiye 358 koç ve teke dağıtımı gerçekleşmiş oldu.
Kınık İlçesinde düzenlenen Koç Dağıtım Törenine İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Kınık Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Mesut Akdamar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, il ve ilçe idare amirleri, Birlik Başkanları ve üreticiler katıldı.
"Kınık İlçesinde bulunan üreticilerden ve yatırımcılardan talep geldiği takdirde İl Müdürlüğü olarak her projede yanlarındayız" diye konuşan Güldal, "Bakanlığımıza 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' konusunda sunmuş oldukları destekten dolayı saygılarımı sunuyorum ve projenin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kınık İlçe Müdürü Fedai Avcı "Gelişen dünyada gıda tarım ve hayvancılık büyük öneme sahip. Aynı zamanda ülkemiz ekonomisinde, gelişmişlik düzeyinin arttırılmasında ve kalkınmada önemli bir lokomotiftir. Bugün burada koyun ve keçilerde verimliliğin arttırılması amacıyla bölgemizin şartlarına uygun 57 adet kıvırcık ırkı koç dağıtımı yapılacak.

Unicredit 'varlık satışı' planlıyor

İtalya'nın en büyük bankası UniCredit sermayesini güçlendirmek için varlık satışını değerlendiriyor.
UniCredit, aralarında Yapı Kredi, Polonya merkezli Bank Pekao ve aracı kurum Finecobank'ın da bulunduğu varlıklarında hisse satışı olasılığını değerlendiriyor.
Geçen yılın ilk çeyreğini zararla kapatan Vestel, yüzde 27'lik ihracat artışının da ivmesiyle bu yıl 251 milyon TL faaliyet karı açıkladı.
Vestel ihracat pazarları arasına, dünya lideri rakiplerinin bulunduğu Güney Kore'yi de dâhil etti.
Moody's, Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın uzun süre devam etmesini mümkün görmüyor. Türkiye'deki konut fiyatları artışının sürdürülebilir olmadığını belirten kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, piyasanın yumuşak bir iniş yapacağı ihtimalini de paylaştı.

Kredi kartı faizleri değişmedi

TCMB kredi kartı işlemlerinde bankaların uygulayacağı azami faizlerde değişiklik yapmadı.
TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, kredi kartı işlemlerinde 1 Temmuz'dan itibaren aylık azami akdi faiz oranları TL için eskisi gibi yüzde 2.02, yabancı para için yüzde 1.62 olacak.

Socar Türkiye, Petkim'deki payını satıyor

Socar Turkey Enerji, Petkim'de doğrudan sahip olduğu ve sermayenin yüzde 5.32'sine denk gelen 79.8 milyon lira nominal hissesinin tamamının borsada satışa konu edilmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) başvurdu.

Girişimci adayları mezun oldu

Çiğli Belediyesi'nin kendi işini kurmak isteyenlere yönelik olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı KOSGEB ile beraber yürüttüğü girişimcilik kurslarını başarıyla tamamlayan mezunları, sertifikalarını aldı.
Çiğli Belediyesi ve KOSGEB arasında yürütülen işbirliğinde açılan girişimcilik kurslarına büyük ilgi yaşanıyor.
Başladığı günden bugüne 750 kursiyerin sertifika aldığı kurslara her yaştan katılımcı kabul ediliyor.
Her ay yenilenen gruplarda uygulamalı girişimcilik eğitimi alacak olan kursiyerlerin eğitimleri 9 gün sürüyor.
Tüm sektörlerin desteklendiği proje kapsamında, girişimcilere kendi iş planlarını hayata geçirirken dikkat edilmesi gerekenler başta olmak üzere girişimcilik ile ilgili bilgiler veriliyor. Çiğli Belediyesi KOSGEB kursiyerleri 9 günlük 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'nin ardından, Çiğli Arama Kurtarma (ÇAK) biriminin 'Afet Bilinci Eğitimi'ni de başarıyla tamamladı.

***

DİP EKSPRES

Birikim katılımcıyla paylaşılacak


Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi katkıları ile gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttırmayı hedefleyen 4. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, 24 Mayıs 2016 Salı günü 'Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon' temasıyla Swiss Otel Büyük Efes'te düzenlenecek. Etkinlikte araştırmacı, akademisyen ve sanayicilerin katılımıyla gıda ile ilgili yaratıcı Ar-Ge projelerinin girişimci ve sanayiciler tarafından hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Etkinlikte ayrıca kendi alanlarında uzman çok sayıda popüler konuşmacı birikim ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaklar.