Bir ara Almanya'da, daha sonra İstanbul'da labaratuar çalışmalarında bulunduğum ve de testin önemini bildiğim için duyunca mutluluğum arttı.
Türkiye'nin ilk ve tek iklimlendirme laboratuvarı İzmir'de kurulacak ve böylece 'Türk iklimlendirmeciler' test için artık yurtdışına gitmeyecek.

Devamı gelmeli


Murat Şahin'in bilgilendirme notundan öğrendiğime göre; İzmir'in önde gelen soğutma sanayicilerinin üyesi olduğu Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) öncülüğünde, Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise sayılı olacak iklimlendirme endüstrisi laboratuvarı İzmir'de kuruluyor.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), tarafından İzmir'de kümelenme potansiyeli en gelişmiş sektör olarak belirlenen Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Cihazları Sektörü, Urla'da kısa zaman içinde gerçekleştirilecek temel atma töreninin ardından kavuşacağı laboratuvar ile artık test için ürünlerini yurtdışına göndermek zorunda kalmayacak.
Bu sayede milyonlarca Euro ülkemizde kalırken, laboratuvar ile kendini daha da geliştirecek olan sektör firmaları katma değerlerini artırarak Türkiye'ye daha çok döviz kazandıracak.
Bu abartı değil, gerçek.

 
Yer seçimi de önemli

Sektörünün gelişimi için 24 yıldır birçok projeye imza atan derneklerinin, Türkiye'de ilk ve tek olacak iklimlendirme test laboratuvarının kurulmasına da öncülük ettiğini belirten ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kayacan, laboratuvarın temelini kısa sürede Urla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü  Teknopark'ında atacaklarını söyledi.

Tenkit ediliyor ama...

EHIS LAB Uluslararası Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı ismiyle hizmet verecek tesisin sektörün ulusal ve uluslararası pazarlarda daha da büyümesi, istihdam seviyesinin arttırılması, rekabet gücünün ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirmesine katkı sağlayacağını açıklayan Kayacan, 'ESSİAD tarafından hazırlanan laboratuvar projesi İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteğe değer bulunmuştur.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege Üniversitesi (EÜ) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)'nün proje ortaklığı ile gerçekleştirilen projenin proje yürütücülüğünü biz yapıyoruz.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün İZTEKGEB Teknopark alanı içerisinde kurulacak olan Laboratuvar'da fan coil, klima santrali, soğuk oda cihazı, split klima, soğuk ve donuk vitrin, teşhir reyon ve dolapları test edilebilecek; kapasite, performans, elektriksel güvenlik ve akustik testlerin yanı sıra yerinde Test ve Ölçüm Hizmetleri, Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri de verilecek' diye konuştu.

Sektör gibi mutluyum

Bütün iklimlendirme sektörünün desteklediği EHİS LAB'ın iklimlendirme sektöründe kapasite, performans, gürültü ve elektriksel güvenlik testlerini tek çatı altında gerçekleştiren Türkiye'de ilk ve tek dünyada ise sayılı akredite laboratuvarlardan birisi olacağını vurgulayan Kayacan, tesisin Türkiye Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Cihazları Sektörüne atılan kalıcı bir imza olacağını kaydetti.

Dernek olarak hedeflerine ulaşmanın ve ulaştıkça yeni hedefler belirlemenin haklı gururunu yaşadıklarını açıklayan Kayacan, şöyle konuştu: "Sektörün ilk derneklerinden birisi olarak üyeler arasında işbirliğinin gelişmesine,  meslek içi eğitime, teknolojik gelişmelerin aktarılmasına önem veren çalışmalar yapıyoruz. Sektöre nitelikli personel kazandırılması için üniversitelerin mühendislik fakülteleri ve meslek yüksekokulları ile işbirliği yapıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuarlara üyelerimizin katılımı için organizasyonlar yapıyoruz. Toplantı, eğitim ve seminerlere katılarak eğitim, gelişim ve tanıtım çalışmalarına önem veriyoruz.'

Sıralama yapalım

Bakın laboratuvar kurulunca kazancımız ne olacak?
Birincisi; Laboratuvar ile sektör ve ülke kazanacak.
İkincisi; Yurtdışına ödenen test ve sertifikasyon bedelleri artık Türkiye'de kalacak.
Üçüncüsü; Cihazların test için yurt dışına gidiş-geliş süresi ortadan kaldırılacak.
Dahası;

2023 yılı için 25 milyar dolar olarak belirlenen sektör ihracatına büyük katkı sağlayacak.
Dış ülkelerden laboratuvara test için gelecek ürünlerden döviz girdisi sağlanacak.

İhraç pazarlarının kalite, performans, test ve analiz beklentileri karşılanacak.

Nitelikli işgücü yaratılacak.
Sektörün kendi standartlarının oluşmasını sağlayacak, halen uygulanmayan testler yapılacak.
Sektör firmalarının ürün araştırma ve geliştirmelerine katkıda bulunacak.
Yurtdışı menşeili ürünlerin sağlıklı kontrolleri sağlanacak ve haksız rekabet önlenecek.
Konu o kadar önemli ki, başkanın sözlerine ekleyecek sözcük bulamıyorum.