Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve kruvaziyer sektörünün temsilcileri, Türkiye'ye gelecek yıl ve sonraki yıllarda daha fazla kruvaziyer gemi gelmesi için harekete geçiyor. Bu kapsamda Bakanlık yetkilileri ve Türk kruvaziyer ve denizcilik sektörünün temsilcilerinden oluşacak bir heyet, yeni bir düzenleme için çalışmalar yapacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli'den Türkiye'nin kruvaziyer turizminde yeniden cazip bir destinasyon haline gelmesi çalışmalarına tam destek geldi.  Yapılacak çalışmalar için bir takvim kapsamında acil eylem planı oluşturulması ele alındı.

Tariş zeytinyağlarına ödül

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) bu yıl da ambalajın 'Oscar'larını belirledi. Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması'nın ödül töreninde Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği çifte gurur yaşadı. Birliğin prestij ürünlerinden Ege Koleksiyonu Altın Ödül, Asırlık ise Gümüş Ödül kazandı.
Sadece zeytin ve zeytinyağı kalitesiyle değil, yaptığı yenilikçi çalışmalarla pek çok şirkete öncülük yapan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 28 bin üreticisinin göğsünü bir kez daha kabarttı. Ambalaj sektörünün en önemli yarışmalarından biri olan ve sektörün çatı kuruluşu ASD tarafından düzenlenen yarışmanın ödül töreni Shangri-La Bosphorus'ta gerçekleştirildi.
Katılan 199 ambalajın 11 farklı kategoride değerlendirildiği yarışmada 64 ambalaj ödül aldı.

Teşvikler can simidi oldu

Bölgenin yetiştirdiği önemli iş adamlarından birisi olan Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı, hükümetin başta teşvik olmak üzere vergi ve kredi kartı taksitlendirmesi gibi sağladığı kolaylıkların Türk ekonomisine can simidi olacağını bildirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin başta metalurji, petrokimya, savunma, ilaç, sağlık teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri, teknik tarım gibi gelişmeye açık sektörler için özel bir teşvik modeli uygulayacaklarını açıklamasıyla birlikte piyasalarda olumlu bir hava yakalandığına dikkat çeken Bilal Saygılı, Eximbank'ın da ithalat ve ihracatta daha esnek koşulları sağlamasıyla yatırımların önünün açılacağını söyledi.

Türkiye'nin geleceği rüzgar enerjisinde

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Necip Kalkan TBMM tarafından kurulan heyetle Hamburg'da düzenlenen Elektrik, Elektronik Sektörü, Rüzgar Gücü ve Rüzgar Enerjisi fuarına katıldı. Kalkan, Türkiye'nin geleceğinin rüzgar enerjisi santrallerinde olduğunu belirtti ve fuarda sağladıkları temasların ülkemizin enerji sektöründe yapılacak yeni yatırımlarla karşılık bulacağını belirtti. Türkiye'de kurulu 151 rüzgar enerjisi santralinin gücünün 5000 megawattan fazla olduğunun altını çizen Kalkan, 5 yıl içinde kurulu gücün 2 bin megawata yükseleceğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl rüzgar enerjisi santralleriyle 11.5 milyar KW saat elektrik üretildiğine dikkat çeken Kalkan, 'Türkiye'de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kuruldu. Bugün ise tükettiğimiz enerjinin yüzde 4,4'ünü rüzgârdan karşılıyoruz. Halen devreye alınan 751 santrallin tam kapasite çalışmasıyla 761 Megawatt kapasiteli ilave rüzgâr türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 5 bin 927 Megawat kapasiteye ulaşacak' dedi.

Kadın kooperatifi emin adımlarla...

Karabağlar'a bağlı Kavacık Köyü'nün kadınları tarafından kurulan Kavacık Kadın Kooperatif emin adımlarla ilerliyor.
Kadınların üzüm, salça, reçel, zeytinyağı gibi ürünlerini değerlendirmek amacıyla köye atölye kurulması için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.
Başkan Selvitopu, atölyenin, festivalden sonra imalatına başlayacaklarını belirterek, 'Atölye hayata geçtiğinde kooperatif daha da gelişecek. Kavacık Kadın Kooperatifi'ne elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Atölyeyi de mutlaka yapacağız' dedi.

Teknolojik gelişmeler de paylaşılacak

Türk hayvancılık sektörünün önde gelen üreticileri, Kuşadası'nda düzenlenecek canlı hayvan fuarında bir araya gelecek.
Anadolu EXPO aynı zamanda Ulusal Süt Zirvesi'ne de ev sahipliği yapacak. 22 ülkeden gelecek alım heyetleriyle birlikte son teknolojik gelişmeler de üreticiyle buluşacak. 100 baş ve üstü hayvan sayısına sahip olan 3500 süt ve besi çiftliğinin sahipleri ve üst düzey yöneticilerinin de katılacağı Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı aynı zamanda 'Ulusal Süt Zirvesi'ne de ev sahipliği yapacak. GL Platform tarafından 3-6 Kasım tarihleri arasında Kuşadası Efes Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuarda, büyükbaş sığır ırkları, küçükbaş koyun keçi ırklarının yanı sıra çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, süt ve et teknolojileri, biyogaz ile arıtma sistemlerinde son yenilikler görücüye çıkacak.

Yeni bir proje anlaşması

İzmir'de tarım ve ekonomiye katkı sağlayacak önemli bir projeye daha imza atıldı. Tarımsal yan ürünlerden doğal antioksidan ve renklendiriciler elde edilecek. Prof. Dr. Fikret Pazır, 'Bizim hedeflerimiz üzüm posası, zeytin yaprağı ve kabakların çekirdek kullanımı sonrası kalan kısımlarını kullanarak bunlarla doğal antioksidan ve renklendirici üretmek ve gıdalarda kullanılabilirliğini denetlemek. Bu projede özellikle istediğimiz tarımsal olarak kullandığımız ana ürünlerin yan ürünlerini değerlendirip, gerek üreticiye gerek sanayiciye gerekse tüketiciye yarar sağlamakt' dedi.

Bir ay açıklama yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, emeklilere promosyonla ilgili ekstra çalışma yapılması gerektiğini belirterek, bir ay süresince bu konuda konuşmayacağını açıkladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Milli Piyango ihalesinde 14 Ekim 2016 olan ön yeterlilik son başvuru tarihi 10 Şubat 2017'ye, 8 Kasım 2016 olan son teklif verme tarihi ise 10 Mart 2017'ye uzatıldı' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, 'Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşüş yönünde bir hareket de olması muhtemel.' diye konuştu.

Alman şirkete dev sipariş

Alman devi TyssenKrupp, İstanbul'un 3. Havalimanı için yolcu uçak bindirme köprülerini üretecek. TyssenKrupp tam 143 köprü yapacak. Söz konusu miktar, Alman devinin, bugüne kadar yolcu bindirme köprüleri sektöründe aldığı en büyük sipariş olduğu belirtiliyor.

DİP EKSPRES

Bakan'dan taşeron hamlesi


Hükümetin söz vermesine rağmen rafa kaldırdığı, yalan rüzgârına dönen 'kamuda taşerona kadro' konusuyla ilgili harekete geçen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, işçilerin iş güvencesine kavuşması amacıyla hazırladığı, Belediye şirketlerinin Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasına dair kanun teklifini TBMM'ye sundu.
Bakan, Sayıştay tarafından denetlenen, yerel yönetimlere ait belediye şirketlerinde çalışan işçilerin iş güvencesinin sağlanması amacıyla verdiği kanun teklifinde, 4734 Nolu Kamu İhale Kanunun istisnalar maddesine, 'Belediyelerin, kendileri tarafından kurulan ve sermayesinin yarısından fazlası kendilerine ait olan belediye şirketlerinden hizmet alımları' bendini ekledi. Kamuda taşerona kadro konusunun yalan rüzgârına döndüğünü ifade eden Bakan, 'Hükümet işçiye verdiği sözü tutmadı. Geçtiğimiz günlerde açıkladığı orta vadeli programda yer vermediği gibi, 'kiralık işçi yasası' da yürürlüğe girdi. Hükümet, verdiği sözün arkasında durmamıştır. Hükümet, yüz binlerce insanın umutlarını sömürmüştür' dedi.