Türkiye'de, 2000-2015 yılları arasında ithal edilen cep telefonu için ödenen tutar, Akkuyu Nükleer Santralinin yatırım tutarını aştı. İthal edilen telefon sayısı 16 yılda yüzde 78 artışla 165,7 milyona ulaşırken, ödenen tutar yüzde 200 artarak 23 milyar 472 milyon 111 bin dolar oldu. Son 16 senede ithal edilen cep telefonu için 23 milyar 472 milyon 111 bin 857 dolar ödenirken, bu rakam, yaklaşık 20 milyar dolar olarak belirlenen Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk yatırım tutarını bile aştı.
Dakikada 20 cep telefonu ithal edildiği öğrenildi.

Uçak üretimine 384 milyon liralık yatırım

İnsansız Hava Aracı, HÜRKUŞ Eğitim Uçağı ve ATAK Helikopteri'ne yönelik seri üretim çalışmaları yürüten, Airbus ve Boeing'e üretim yapan TUSAŞ, 384 milyon liralık yatırımla kapasitesini artıracak. Havacılık ve uzay sanayisi sistemlerinin geliştirilmesinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) yeni yatırımlarla kapasitesini büyük oranda artıracak.

Ticarete ihanetmiş!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 'AVM veya organize perakende ticaretinin yüzde 30'u neredeyse pazar günleri yapılır. Bunu ortadan kaldırmak ticaret hayatına ihanet olur' dedi.
Hulusi Belgü, 'AVM veya organize perakende ticaretinin yüzde 30'u neredeyse pazar günleri yapılır. Bunu ortadan kaldırmak ticaret hayatına ihanet olur. (Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik) Bakanlık çok örnek bir çalışma yaptı, en geç 1 yıl içinde tam manasıyla uygulamaya başlanır' dedi.

Muğlalı ihracatçılar yine önde

Muğla'da 2014 yılı vergilendirme döneminde kurumlar vergisi rekortmenleri listesine ihracatçı firmalar damga vurdu.
Muğla'da kurumlar vergisi rekortmenlerinde listesinde sıralamanın ilk 5'inde 4 sırayı Ege İhracatçı Birlikleri üyesi ihracatçı firmalar aldı. Kamuoyunda turizm yönüyle öne çıkan Muğla'da vergi rekortmenleri listesinin ilk 5'inde 4 ihracatçı firmanın yer almasının mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, vergi ödül töreninin Muğla ekonomisindeki değişimi de ortaya koyduğunu kaydetti.

Kazananları belli oldu

TEB Özel Bankacılık ve İTÜ Arı Teknokent'in ana sponsorluğunda düzenlenen ve bölgenin en büyük internet buluşmalarından biri olan Startup Turkey etkinliğinde 15 finalist girişim arasından en başarılı 3 girişim belli olurken girişim ve iş dünyasının önde gelen isimleri de yaptıkları konuşmalarla internet girişimciliği dünyasının son trendlerini değerlendirdi.
Birincilik ödülüne layık görülen AloTech, bulut teknolojisini kullanarak çağrı merkezi hizmetlerine getirdiği yenilikçi çözümleri nedeniyle 2015 yılında Google tarafından da dünyaya örnek gösterilmişti. İkincilik ödülünü alan UrbanStat geliştirdiği platform ile sigorta, gayrimenkul ve mekansal analitik sektörlerinde büyük kurumların maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan çözümler sunuyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Arapça oyunlar geliştiren yurtdışı girişimi Tamatem ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Sorunlar konuşulacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Şubat ayı olağan meclis toplantısı, bugün saat 16:00'da gerçekleştirilecek. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ile Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın yanısıra sanayicilerin de ekonomik gündemi değerlendireceği toplantıdan önemli sonuçlar çıkması bekleniyor.

Tanıtım atağında

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Antep fıstığının yurtdışında tanıtımı ve ihracatının arttırılması için faaliyet gösteren Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG), dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan Dubai Gulfood 2016'da tanıtım yaptı. Tanıtım Grupları Turkey markası altında birleşti.

Beklenenden hızlı büyüyor

Amerikan ekonomisinin, geçen yılın sonunda beklenenden daha hızlı büyüdüğünün ortaya çıkmasına rağmen bu artış istenilen orantıda değil. ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre, 2015'in dördüncü çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yıllık yüzde 1 oranında arttı. Uzmanlar, bu rakamın da az düşük oranda artacağını düşünüyordu. Açıklanan yeni rakam, daha kapsamlı olan veriler ışığında düzeltildi. 2015 yılında Amerikan ekonomisi yüzde 2,4 oranında büyüdü.
Birçok uzman, tüketicilerin giderek azalan işsizlik ve düşük enerji fiyatlarından istifade edeceğini ve böylelikle Amerikan ekonomisinin bu yıl giderek daha da hızlı büyüyeceğini söylüyor.

Yatırım işbirliği zirvesi

Türk Amerikan Konseyi'nin Washington'da düzenlediği 'Amerika-Türkiye Yatırım İşbirliği Zirvesi'nde son dönemde iki ülke arasında siyasi alandaki farklılıklara rağmen ekonomik ilişkilerin önemi vurgulandı, geleceğe ilişkin olumlu mesajlar verildi.

İzmir'de yeni şube

Online açık artırma sistemi ile ikinci el otomobillerin internet üzerinden, hızlı ve güvenli bir şekilde satılmasını sağlayan ikinciyeni.com, müşterilerinin yoğun ilgisi karşısında İzmir'de yeni şubesini hizmete açtı. İkinciyeni.com'da TÜV SÜD'ün ekspertiz güvencesiyle satılan İzmir işaretli otomobiller, bundan sonra İzmir'den teslim alınabilecek. 26 Şubat'ta İzmir Gaziemir'de kapılarını açan şube ile müşteriler, ikinciyeni.com'da İzmir işaretiyle açık artırmada yer alan otomobilleri İzmir'den de teslim alma şansına sahip olacaklar.

12. kez Denizli'de buluşuyor

Orion Fuarcılık ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Aegeanagri 12. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı için geri sayım başladı. Sektörün büyük buluşmasına ilişkin basın toplantısı Denizli Değirmen Restoranda geniş katılım ile gerçekleşti.
Toplantıya Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu başta olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür, Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Önal, Denizli MerkezEfendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural, çok sayıda birlik ve oda başkanı katıldı.
Mart ayının ilk haftası İstanbul'da önemli bir fuar var: İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı. Bu fuarın katılımcılarından biri olan Destek Patent, dünyanın en çok patente sahip olan buluşçularının listesini çıkarttı. Günümüzden 100 yıl kadar önce yaşayan Thomas Edison hala listenin ilk 10'unda yer alıyor.
3 - 6 Mart 2016 tarihleri arasında Harbiye'deki İstanbul Kongre Merkezi'nde (ICC) İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı düzenlenecek. Fuar, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) himayesi altında ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) evsahipliğinde yapılıyor. Fuarda, patentlerin, buluşların, yeni ürünlerin ve teknolojik fikirlerin ticarileştirilmesi amaçlanıyor.
Konuya ilişkin basın bülteni ve görselleri ekte değerlendirmenize sunarım.

Ağaçlar kesilmesin diye

Torbalı-Kiraz Duble Yol Projesi kapsamında, yolun Bayındır Arıkbaşı kısmında bulunan ağaçların, yolun genişletilmesi ve kavşak yapımı için kesilecek olmasına karşı başlatılan imza kampanyasına, CHP İzmir İl Kadın Kollarından destek geldi.
Yapılması planlanan otoyolun Bayındır Arıkbaşı mevkiinden geçecek bölümü için, hali hazırda ki projeye göre asırlık çınarların ve bölgenin simgesi haline gelen dinlenme alanındaki ağaçların, kesilecek olmasının kabul edilemez olduğunu belirten, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Arıkbaşı'na giderek, imza kampanyasına destek verdi.

Uçuş güvenliğini riske atabilir

Panasonic'in yaptırdığı araştırma havayolu sektöründe standart tablet kullanımının yarattığı riskleri gözler önüne seriyor.
Araştırma sonuçlarına göre sıradan tabletler nedeniyle pahalıya mal olan hataların oranı, uçuş şartlarına göre tasarlanmış dayanıklı cihazların yarattığı sonuçlara kıyasla beş kat daha fazla. Tam dayanıklı tasarlanan tabletlere sahip yeni nesil elektronik uçuş çantaları ise riskleri en düşük seviyeye indirirken maliyet avantajı da yaratıyor.

Hugo Boss, geleneği bozmadı

Dünyanın önde gelen moda markalarından birisi olan Hugo Boss, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nın düzenlediği 'Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni'nde aldığı birincilik ödülü ile geleneği devam ettirdi. Ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve EBSO Meclis Başkanı Salih Esen'den alan Hugo Boss İzmir Genel Müdür Yardımcısı Nurgül Şahin Bengi, 'Yabancı yatırım yapan bir şirket olarak geçmişte olduğu gibi bundan sonraki dönemde de İzmir'e yatırımlarımıza devam edeceğiz. 4 bini aşan çalışanla sektörümüzde en yüksek istihdamı sağlamaktan dolayı gururluyuz' şeklinde konuştu.

İlk kez ders veriyor

İş kadını Demet Sabancı Çetindoğan, ilk kez üniversitede ders vermeye başladı. Çetindoğan, Okan Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü'nde verdiği Melek Yatırımcılar dersi kapsamında moda ve tekstil sektörünün önde gelen isimlerini öğrencilerle buluşturacak, farklı konularda workshop'lar düzenleyecek. Çetindoğan'ın ilk workshop konuğu modacı Cengiz Abazoğlu oldu.

Benzinli Otomatik Fiat

Fiat markasına sedan pazarında büyük güç katan Egea'nın benzinli ve otomatik şanzımanlı versiyonu, Türkiye'de satışa sunuldu. Geçtiğimiz günlerde Autobest 2016 ödülünü alarak Avrupa'nın en iyi otomobili unvanını kazanan Fiat Egea'nın 1.6 litre benzinli ve 6 ileri otomatik şanzımanlı versiyonu, 60 bin 900 TL'den başlayan rekabetçi anahtar teslim satış fiyatı ve 5 yıl/100 bin garantisi ile dikkat çekiyor.

***

DİP EKSPRES

Yastık altı altın 600 milyar liraya dayandı

Yastık altında olduğu tahmin edilen 5 bin ton altın, son 1 yılda değerine yaklaşık 140 milyar lira daha katarak 582 milyar 250 milyon liraya ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Aralık 2014'te gramı 88,92 lira olan yastık altındaki 5 bin ton altının toplam değeri aynı dönemde 444 milyar 600 milyon lira olarak ölçüldü. Bu değer, cuma günkü kapanışta gerçekleşen 116,45 liralık gram fiyatı baz alındığında ise 582 milyar 250 milyon liraya tırmandı. Bu verilere göre yastık altındaki altın, son bir yılda yatırımcısına 137 milyar 650 milyon lira daha kazandırdı. Böylece 2014 sonunda yastık altında 445 milyar liralık altını bulunan hane halkının birikimi 600 milyar liraya dayandı.