Bir gün New-York'ta, bir grup iş arkadaşı yemek molasında dışarıya çıkar. Gruptan biri, Kızılderili'dir. Yolda yürürken insan kalabalığı, siren sesleri, yoldaki iş makinelerinin çıkardığı gürültü ve korna sesleri arasında ilerlerken, Kızılderili kulağına cırcır böceği sesinin geldiğini söyleyerek cırcır böceğini aramaya başlar. Arkadaşları bu kadar gürültü arasında bu sesi duyamayacağını, kendisinin öyle zannettiğini söyleyip yollarına devam ederler.
Aralarından bir tanesi inanmasa da onunla aramaya devam eder. Kızılderili, yolun karşı tarafına doğru yürür, arkadaşı da onu takip eder. Binaların arasındaki bir tutam yeşilliğin arasında gerçekten bir cırcır böceği bulurlar. Arkadaşı Kızılderili'ye "Senin insanüstü güçlerin var, bu sesi nasıl duydun" diye sorar. Kızılderili ise bu sesi duymak için insanüstü güçlere sahip olmaya gerek olmadığını söyleyerek arkadaşından kendisini takip etmesini ister.
Kaldırıma geçerler ve Kızılderili cebinden çıkardığı bozuk parayı kaldırımda yuvarlar.

Birçok insan bozuk para sesini duyunca, sesin geldiği tarafa bakarak onun ceplerinden düşüp düşmediğini kontrol eder. Kızılderili, arkadaşına dönerek "Önemli olan nelere değer verdiğin ve neleri önemsediğindir, her şeyi ona göre duyar, görür ve hissedersin" der.
***
Değer nedir? Bir şeyi değerli kılan nedir? Bir şeyin değeri ona yüklenen anlam mıdır ya da şeyler bu yüklenen anlamla mı değer kazanmaktadır? Günlük konuşma bu ikisi neredeyse eş anlamlı gibi kullanılır. Kuşkusuz değer ve anlam insan dünyasının olgularıdır.
Dünyaya anlam katan insandır. İnsanın en azından kimi insanların yapıp ettikleri, ortaya koydukları ürünlerdir, dünyayı anlamlı kılan. Bu nedenle insanın olmadığı bir dünyada anlam ve değerden de söz edilemezdi. Ama değerin insan dünyasının bir gerçeği olması anlamında görülen, birisinin gördüğü farkına varıp dile getirdiği bir şey olması anlamı ve değeri " Öznel; sonuçta da göreli kılmaz". Yani benim bu yazdıklarımdan anladığım değerler, anlamlar, manalar bütünlüğüdür.
***
Sonuç ise; farkında mıyız, değil miyiz bilemiyorum. Ama bugün "Değersiz"leştirme furyası insanlığın ve insanca yaşamın sonu. Sonuç, diyeceksiniz. Aklımızı başımıza toplayalım!
En başta birbirimizi "Hayatın her katmanında, değerli olmayı umarak, değersizleştirmeyelim"...