18 maden işçisini yerin altında bırakan maden faciasının ardından, iş sağlığı ve güvenliği tekrar gündeme geldi. Hazırlanan yeni pakette, maden denetimlerinin tamamen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na devredilmesi öngörülüyor. Ancak uzmanlar, 'Enerji Bakanlığı'nın üretim hedefleri, denetimleri daha da sıkıntılı hale getirebilir. Enerji Bakanlığı'nda denetim yapacak olan müfettişler, bakanlığın enerji üretim hedeflerinin sekteye uğramaması için daha çekingen davranabilir. Esas olması gereken denetim yapısının daha da bağımsız hale getirilmesi ve bakanlıkların dışına çıkarılmasıdır' uyarısında bulunuyor.
Kısa bir süre içinde işçi ve işveren kesiminin tartışmasına açılacak olan pakette madenlerle ilgili olarak yer alacak düzenlemeler şöyle sıralanıyor:
İş sağlığı güvenliği kanunu ile 3213 sayılı Maden Kanunu'nda değişiklik yapılarak maden işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftişi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri yapacak.

Neden açıklama yapmamışlar

Has Şekerler Madencilik Şirketi, olaydan günler sonra bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada olayın doğal afet olduğu savunuldu: 'Bilindiği üzere 28.10.2014 günü şirketimize ait maden ocağında su baskını meydana gelmiş ve 18 işçi kardeşimiz maden ocağında mahsur kalmıştır. Bugüne kadar tek amacımız ve odak noktamız bu kardeşlerimizin sağ salim maden ocağından çıkarılması olmuştur. Bu sebeple de bu zamana kadar kamuoyuna bir açıklamada bulunamadık.'

Cumhurbaşkanına yanıtları

'İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkânsız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır.'

Büyük kuraklık geliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da A ve B planından sonra olası su sıkıntısı için devreye sokmayı planladığı C Planının 'Yeraltı ve kuyu suları' olduğunu açıkladı. Eroğlu, B Planı olarak devreye soktukları 'Sakarya Nehri'nden sonra C Planının da hazır olduğunu açıkladı. Küçükçamlıca'daki DSİ Salonu'nda düzenlediği toplantıda Türkiye'nin su meselesini masaya yatırıp, kuraklık nedeniyle alınan önlemleri açıklayan Eroğlu, 2021 yılında da büyük bir kuraklık beklediklerini belirtti.

25 bin kişiye iş imkanı sağlayacak

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan Maltepe'de yapılacak Kongre ve Fuar Merkezi'ne destek geldi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe'de yapılacak Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ile ilgili görüştüğü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hisarcıklıoğlu, 'Vizyonu olan bir proje, hayırlı bir proje. Bu konuda size desteğimiz tamdır' dedi.
Bugüne kadar Fuar ve Kongre Merkezi ile ilgili yaptığı ve yapmayı öngördüğü çalışmalar hakkında Hisarcıklıoğlu'na bilgi veren Kılıç, tamamlandığında ilk yıl ülke ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolar, 2023 yılında 10 milyar dolar ekonomik katkısı olacak ve 25 bin kişiye iş olanağı sağlayacak projesi için destek istedi.

EPDK ve ERERA arasında işbirliği

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Elektrik Düzenleme Kurumu (ERERA) arasında iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanı Alparslan Bayraktar'ın da hazır bulunduğu toplantıda yaptığı konuşmada, 'İlerlemenin kendi başına kaydedilmesi mümkün değil. Biz bu süreçte, başta AB kurumları olmak üzere içerisinde bulunduğumuz iş birlikleri aracılığıyla hem çok şey öğrenerek bunları kendi düzenlemelerimize yansıttık hem de bulunduğumuz ortamlara önemli katkılar sağladık. ERERA ile iş birliğimizi de tek taraflı bilgi ve tecrübe paylaşımından ziyade, birlikte öğrenme ve gelişme yönünde ortaya konulmuş güçlü bir irade olarak görüyoruz. ERERA bünyesindeki dost Afrika ülkelerinin bizim için ayrı bir yeri var. İmzaladığımız bu mutabakat zaptı, hükümetimizin Afrika'ya yönelik ilgisinin ve desteğinin açık bir tezahürüdür' dedi.

EIF tanıtım toplantısı düzenlendi

EIF 7. Uluslararası Enerji Kongresi tanıtım toplantısı Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, TETAŞ Genel Müdürü Münip Karakılıç, TPAO Başkan Yardımcısı Mehmet Sait Kirazlıoğlu'nun katılımı ile Ankara'da gerçekleştirildi.
Kongre Başkanı ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 'Cam sanayiinde doğalgaz tüketimini yüzde 10'a kadar azaltacak Bor'lu kimyasallar oluşturduk. Geçen yıldan bu yana 10 metal firması bor enerjisini kullanarak enerjide tasarruf etmeye başladılar' dedi.
Global Enerji Derneği Çiğdem Dilek ise yaptığı konuşmada, 'Bu yıl EIF kongrelerinin 7. yılı. Enerji sektörünün en önemli ayağı olan kamu kurumlarının katkısı çok büyük.' dedi.

BP, TANAP projesine hissedar olarak katılacak

İngiliz petrol şirketi BP'nin yılsonuna kadar gerekli yasal prosedürü tamamlayarak, Azerbaycan'dan başlayıp Türkiye'yi kat edecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) hissedar olarak katılacağı bildirildi.
Azerbaycan devlet enerji şirketi SOCAR'ın yatırım bölümü başkanı Vagif Aliyev, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl TANAP'a katılma kararı alan BP'nin işlemlerin tamamlanmasından sonra yüzde 12 hisse sahibi olacağını söyledi.

***

DİP EKSPRES

İstihdam zirvesi

İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 14-15 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Enternasyonal Fuar Alanı 3 ve 4 numaralı hollerde üçüncüsünü düzenleyeceği İzmir İstihdam Zirvesi'ni 03.11.2014 (Pazartesi) günü saat 09.30'da İzmir Hilton Oteli'nde tanıtacaktır.