İzmir’de, Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında tahliye edilen hükümlülerin yüzde 30’unun, denetim planına uymadığı ortaya çıktı.

Polis yetkilileri, bağlı bulunduğu polis merkezine her gün imza atması gereken çoğu hükümlünün kurallara uymadığını, ev hapsi olanların da evlerinde bulunmadığını vurguladı. Yetkililer, kurallara uymayan hükümlülerin Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne bildirilerek yakalanırsa tekrar cezaevine gönderildiğini, yakalanamayan çok sayıda kişiye de “firar" suçundan işlem yapıldığını belirtti. 

FİRARİ SAYILIYORLAR

Denetimli Serbestlik Yasası olarak da bilinen "koşullu salıverilmesine 1 yıl ya da daha az kalan hükümlülerin cezalarının geri kalan kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesini sağlayan" yasa 11 Nisan 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yaklaşık 15 bin hükümlünün yararlandığı yasa kapsamında, İzmir’de, yaklaşık bin kişi tahliye edildi.

Yasaya göre; hükümlü, tahliye olduktan sonra 3 gün içinde denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat edecek. Müdürlük tarafından belirlenen denetim ve iyileştirme programına, uyarı ve önerilere, denetim planına uymak zorunda olacak. Bunlara uymayan ve cezaevine dönmek isteyenler ise infaz hakimi tarafından cezaevine gönderilecek. Müdürlüğe, müracaat süresi 2 gün geçmesine rağmen müracaat etmeyen, cezaevine dönmesine karar verilmesine rağmen 2 gün içinde teslim olmayan hükümlüler hakkında ise “firar" suçundan işlem yapılacak.

TEKRAR CEZAEVİNE

Yasa kapsamında tahliye olan hükümlülerin yaklaşık yüzde 30’unun denetim kuralarına uymayarak polisi zor durumda bıraktığını, zamanını harcadığını vurgulayan emniyet yetkilileri, “şartlı tahliye olan hükümlünün, bağlı bulunduğu polis merkezine her gün imza atması gerekiyor. Fakat yaklaşık 300 hükümlü, denetim planına uymuyor, kuralları umursamıyor. Ev hapsi olanlar ise kontrollerimizde evlerinde bulunmuyor. Kurallara uymayanların başını genellikle suç kaydı kabarık azılı suçlular çekiyor. Bu kişiler belirlenip, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne bildirilerek tekrar cezaevine gönderiliyor. Birçoğuna ise firar suçundan işlem yapılıyor" diye konuştu. 

15 BİN KİŞİ BIRAKILDI


İzmir’de, şartlı tahliye olan hükümlülerle ilgili yaşanan sorunların Türkiye genelinde de benzer olduğunu ifade eden polis yetkilileri, “ülke genelinde yaklaşık 15 bin kişi, yasa kapsamında tahliye oldu. Bu rakamın yaklaşık 3 bin 500’ü kurallara uymuyor. Bunun dışında kendisine verilen programı harfiyen yerine getiren hükümlüler de var. Bu kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında kendilerine verilen programları düzenli yerine getirerek diğer hükümlülere de örnek oluyor" şeklinde konuştu. (Bugün)