Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın 121 Dev Proje kapsamında açıkladığı Üçgen Köprülü Kavşakları ve Zeybek Köprülü Kavşağı'nın ihalesi tamamlandı.
11 firmanın katıldığı ihaleyle ilgili ihale sürecinin tamamlanmasının ardından projede ilk kazma vurulacak.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların dört gözle beklediği Üçgen Köprülü Kavşakları için son adımı da attı.
Bu kapsamda Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin 2016-2017 Eylem Planı içinde gerçekleştireceği 121 Dev Proje arasında yer alan Üçgen Köprülü Kavşakları ve Zeybek Köprülü Kavşağı projesinin ihalesi tamamlandı. Üçgen Köprülü Kavşakları ve Zeybek Köprülü Kavşağı 1 yıl içerisinde bitirilerek vatandaşların hizmetine sunulacak.

En düşük kazanç

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar en düşük kazancı elde etti.
Kazanç Yapısı Araştırması sonuçları meslek grubu ayrımı incelemesinde en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yöneticiler elde etti. 86 bin 701 TL ile yöneticiler meslek grubunda çalışanları 57 bin 678 TL ile profesyonel meslek mensupları izledi.
En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 17 bin 056 TL ile nitelik gerektirmeyen meslekler grubunda gerçekleşti.
İstanbul, 32 bin 817 TL ile yıllık ortalama brüt kazancın en yüksek olduğu bölge iken en düşük olduğu bölge 19 bin 974 TL ile Orta Anadolu Bölgesi olarak belirlendi. Temel ücret dışındaki kazanç bileşenlerinin en yüksek olduğu bölge ise yüzde 19.8 oranı ile Doğu Marmara Bölgesi oldu.

 
Arazi fiyatlarını uçurdu

Çanakkale Boğazı'nda Lapseki ile Gelibolu arasına yapılması planlanan boğaz köprüsü, bölgede arazi fiyatlarını büyük oranda artırdı.
Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Dara, 'Lapseki'den çok yer satıldı. Halen de satılmaya devam ediyor. Daha önce 5 bin lira olan bir tarla örneğin 50 bin liraya satıldı. En az 10 kat arttı fiyatlar diyebilirim' dedi.
Lapseki Belediye Başkanı Yılmaz, 'Köprünün kesin olarak yapılacağı yönündeki açıklamanın ardından yatırımcılar adeta buraya akın etti' diye devam etti.
Gelecek yıl 18 Mart'ta temelinin atılmasının planlandığı '1915 Çanakkale Köprüsü', Lapseki'de arazi fiyatlarının büyük oranda artmasını sağladı.


Teşvikler ekonomiyi hızlandırır

Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, hükümetin alacağı teşvik kararlarının ekonomiyi hızlandıracağını söyledi.
TBMM tatile girmeden açıklanacağı belirtilen pakette yabancı yatırımcıya da teşviklerin artırıldığına dikkat çeken Narlı, 'Körfez sermayesi başta olmak üzere yabancıları çekmek amacıyla güvenceler verilmesi Türkiye'nin cazibesini artırır' dedi. Salih Narlı, tedbir ve teşvik paketlerinin kağıt üzerinde kalmadan uygulanabilir olması gerektiğinin de altını çizdi.

Moskova'da görüşecek

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev'in Türk mevkidaşı Nihat Zeybekci'yle 27 Temmuz'da Moskova'da bir araya gelmesinin planlandığı belirtildi.
Maliye Bakanlığı günlük kiralık evleri otel statüsünde değerlendirerek, gelir beyanına bakacak.
Kiralamada internetin yanı sıra emlakçı tercihinin de yüksek olduğu tespit edildi.
İlanlar takibe alındı.
Floransa'nın ardından dünyanın metrekareye en çok tarihi eser düşen kenti olan Edirne, turist sayısını 10 milyona çıkarmayı hedefliyor.
Kent, krizden önceki rakamlara göre 11 milyonu aşkın turist ağırlayan Antalya'yı da yakalamayı planlıyor.
Tarihi Kapalıçarşı'da restorasyon çalışması 14 Temmuz Perşembe günü başladı.
Çatıya ilk tuğlaların yerleştirilmesiyle başlayan büyük restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi çarşı onarılarak güçlendirilecek.


Perakende satış hacmi azaldı

TÜİK'in verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 azaldı.
Aynı ayda gıda, içecek, tütün satışlarında azalma görülürken, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 0,3 artış gözlendi.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,5 azalırken, düşüşün en çok görüldüğü alan ise yüzde 5,2 ile elektrikli eşya ve mobilya satışları oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi ile ilgili tartışmalara, 'AKP'nin kırmızı çizgisi ayrım yapmadan hizmet etmektir.' diyerek noktayı koydu.


Taşeron işçiler, İzmir'de toplandı

 Toplam 52 kurumda örgütlenip toplu sözleşme hakkını elde eden HAK İŞ'e bağlı Öz Büro İş Sendikası Genel Başkanı Baki Gülbaba, çalışma şartları ve kadro çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantıları yapmak üzere üyeleriyle bir araya geldi.

İşyeri temsilcilerine seslenen Baki Gülbaba, 'Kamuda çalışan taşeronların işine bakılmaksızın herkese kadro verilmeli. Öncelikli ve vazgeçilmezimiz emekli olana kadar devletin çalışanı olmaktır' dedi. Baki Gülbaba, 'Yıllardır adına taşeron denilen ama çalıştığı kurumların her hizmetini yapan bütün arkadaşların sorunları çözülemiyor. Türkiye'de, bu günlerde son derece yapay bilimselliği olmayana bir süreç işliyor. Bu bizi üzüyor canımızı yakıyor. Aylarımızı yıllarımızı alıyor. Bayramda tatil vardı ama tatil yapamayan çalışmak zorunda olan birileri daha vardı. 3 Temmuz'da bayramdan iki gün önce yer Ağrı 19 yaşında bir taşeron çalışanı Mahmut Tuncer elektrik akımına kapılarak öldü. 4 Temmuz Muğla Adil Çarkal, spiral taşının göğsüne saplanması sonucu öldü. 5 Temmuz Kahramanmaraş Halil İbrahim Toptaşlı vidanjörle duvar asıda sıkışıp can verdi. 6 Temmuz Bursa İsmail Güleryüz inşaattan düşüp öldü. 9 Temmuz Aydın jeotermal işletmesinde Birol Deniz, vinçten düşüp öldü. Herkes tatil yaptığı sırada, tatili nerede geçireyim derdine düştüğü sırada bu insanlar çalışmak zorundalar' dedi.

 
İş kazası değil

Yaşanan ölümlerin iş kazanı değil cinayet olduğunu da vurgulayıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çağrıda bulunan Baki Gülbaba, 'Çalışma bakanına çağırıda bulunuyorum. Vakit geçirmeden bu cinayetlerin sonlandırılmasıyla ilgili çalıştayı ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Hayatını kaybeden arkadaşlarına statülerine, yaşlarına bakılmaksızın tamamının emekli olmaları gerekli.
O da yetmez ailelerine ciddi miktarda tazminat verilmelidir.
Özel sektör vermelidir, kamu vermelidir. Sorumlu kimse o vermelidir' dedi.

 
Bakan Özlü'den, Üretim Endeksi açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, '2016 yılı Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artmıştır.
Arındırılmamış endekste ise artış yüzde 7 olarak gerçekleşmiştir.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,6 artmıştır. Sanayi üretimindeki artış, Mayıs ayında piyasa beklentilerinin de üstünde gerçekleşmiştir' dedi.

 
22 aylık cari açık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgiye göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 406 milyon dolar azalışla 2 milyar 863 milyon dolara geriledi.
12 aylık cari işlemler açığı ise 28 milyar 655 milyon dolardan 27 milyar 249 milyon dolara düştü.
Böylece yıllıklandırılmış cari açık, 70 ayın en düşük düzeye gerilemiş oldu. 12 aylık cari açık Temmuz 2015 tarihinden bu yana düşüş eğilimi sürdürüyor.
Cari açıkta mayıs ayında gözlenen iyileşmede dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre gerilemesi yine ana etken olurken, birincil gelir dengesinin geçen yıldan düşük açık vermesi de katkı sağladı.
Analistler, cari açıktaki düşüşün pozitif oluğunu ancak turizm sektöründe yaşanan kayıpların bu iyileşmeyi sınırlandıracağını ifade ediyor.

 
Pokemon GO oyunu 6 günde devleri solladı

Pokemon GO çılgınlığı tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Nintendo'nun 7 Temmuz'da piyasaya sunduğu mobil oyun daha bir hafta geçmeden dünyanın en çok oynanan oyunu olurken sosyal medya devi Facebook'u bile kullanım süresinde geride bıraktı.
Zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisini oyun dünyasına katan Pokemon GO, sektörde kuralların yeniden yazılmasına yol açacak.
İlk dört günde yüzde 58 yükselen şirket hisseleri dünkü günü ilk defa gelen kâr satışlarıyla yüzde 4.4'lük düşüşle kapadı. Ancak şirket değeri geçen haftaya kıyasla hâlâ 9 milyar dolar daha yukarıda bulunuyor. Oyunun kısa sürede elde ettiği büyük başarı gözlerin oyun dünyasına çevrilmesine neden oldu.

 
Türkiye'den 2 proje yarışacak

Dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Bilim Fuarı 2016'da bölgesel finalistler belli oldu.
Bu yılın bölgesel finalist olarak seçilen projeleri arasında Türkiye'den 'Midye ile Herkese Daha Temiz Su' ve 'Geri Dönüştürülmüş Kutularla Depreme Hazırlık' adlı iki finalist proje yer aldı.
Bölgesel finale kalan genç bilim insanları, 28 Eylül 2016'da Mountain View Kaliforniya'da düzenlenecek ödül törenine katılacak Global Finalistler arasında yer almak için yarışacak.

 
Avrupa kapısını açıyor   

Ankara Ticaret Odası (ATO), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Enterpreneurs' Mobilitiy 8 (Girişimcilerin Hareketliliği 8) Programı kapsamında yeni girişimcilere Avrupa kapısını açıyor.
Program kapsamında, yeni girişimcilerini Avrupa'ya gönderen ATO, girişimci üyelerinin de Avrupalı girişimcilere ev sahipliği yapmasını sağlıyor. Ankara Ticaret Odası'nın yürüttüğü program kapsamında yurtdışına gitmek isteyen girişimcilere, gidilecek ülkenin şartlarına göre 560 ila 1.100 Avro arasında hibe ödenecek.
Program kapsamında gerçekleştirilecek karşılıklı girişimci değişimleriyle girişimciliğin geliştirilmesi, pazarın çeşitlendirilmesi, inovasyon avantajlarından yararlanılması ve yeni iş imkanları oluşturulması amaçlanıyor.

***

DİP EKSPRES

Metrekare bazında gayrimenkul sertifikası


Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerlenirken herkesin konut alamadığını belirterek, SPK'nın yayımlayacağı tebliğle, metrekare bazlı gayrimenkul sertifikası ihracına başlanacağını açıkladı.
TBMM İçtüzüğünün değiştirilmesi için komisyon kurulduğunun hatırlatılması üzerine Canikli, mevcut İçtüzük ile Meclis çalışmalarının verimli, etkin yapıldığının söylenemeyeceğini belirtti.
Mecliste her şeyden önce bir zaman kaybı ve israfının söz konusu olduğunu ifade eden Canikli, hem işleyişte hem de teorik olarak hukuk metinlerde muğlaklık bulunduğunu, İçtüzüğün de bundan nasibini aldığını da söyledi.


İlk adım atıldı

Canikli, şöyle konuştu: Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. İlk adımı attık.