Her kesimde büyük tepki yaratan yeni süper vergilerin bir kısmını açıklamıştım.
Bu arada hepimizi yine yakından ilgilendiren 'Cep telefonundan internete yüzde 50 zam' haberini paylaşmamıştım.
Devletin Özel İletişim Vergisi (ÖİV) tahsilatının büyük kısmını yaptığı internet hizmetlerindeki verginin 2018'den itibaren yüzde 50 zamlanacağı öğrenildi.
Yandaş basının haberine göre, Meclis'e gönderilen torba yasa Özel İletişim Vergisi'ni de (ÖİV) tek orana sabitliyor.
Yeni dönemde 1999 Marmara Depremi'nin ardından başlayan ve geçen 18 yılda 60 milyar liraya ulaşan ÖİV de değişiyor.
ÖİV'deki değişiklikle yüzde 7.5'lik tek oran uygulanacak.
Halen yüzde 5, 15 ve 25'lik oranlar bulunuyor.
Yüzde 7.5'lik ÖİV, telefon ve televizyon için ödenen vergiyi düşürürken, sadece ses kullanımında hem cep hem de sabit ev ve iş telefonu faturalarını indirecek.
Şu an devletin ÖİV tahsilatının büyük kısmını yaptığı internet hizmetlerindeki vergi ise 2018'den itibaren yüzde 50 zamlanacak.
 
Eleştirileri yanıtladılar

Davetli olduğumuz, bakanların ve finans çevrelerinde önemli kişilerin katıldığı zirveden de söz edeyim:
Finansal teknolojiler ve risk yönetiminin ele alındığı 8. İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) ikinci gününde açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, OVP kapsamında gerçekleştirilen vergi artışına ilişkin eleştirileri yanıtladı.
Konjonktürün Türkiye için olumlu olduğunu ve ekonomik göstergelerin cesaret verici olduğunu dile getiren Ağbal, AKP hükümetleri döneminde ekonominin 2002 öncesine göre iki kat hızlı büyüdüğünü ve Türkiye'nin yüksek gelir grubu ülkeler arasına girdiğini söyledi.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, Türkiye ekonomisinin yüksek katma değer üretmesi gerektiğini ve bunun için de başta yazılım olmak üzere pek çok konuda çalışmalar yaparak ekonomiyi Sanayi 4.0'a hazırlayacaklarını söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal vergi artışına ilişkin eleştirilere de cevap verdi
Büyümede hedef yüzde 5,5...

Net katkı sağlayacakmış!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'nin OVP hazırladığı dönemde iç ve dış konjonktürün olumlu olduğunun altını çizerek ihracatın bu yıl ekonomiye net katkı sağlayacağını dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti:
'Daha fazla büyüme ve istihdam önceliğimiz. Yüzde 5,5 üzerinde büyüme tahminleri de var ama ihtiyatlı tahminleri tercih ediyoruz. Ekonomik göstergeler son derece cesaret verici. Tüketim canlı ve yıl sonunda ihracat hedeflerin üzerinde gerçekleşecek. Doğru ve isabetli bir bütçe yaptık; Türkiye küresel kriz karşısında yapısallarının sağlam olduğunu gösterdi.'

Kaynaklarla yapılmalı!

Savunma harcamalarının yurtdışı borçlanma ile değil yerli kaynaklarla yapılmasının önemine değinen Ağbal, önümüzdeki 3 yıllık dönemde kamunun küçüleceğini ve daha az harcama yapacağını belirtti.
Orta Vadeli Program ile getirilen vergi artışlarını değerlendiren Maliye Bakanı Ağbal, özellikle köşe yazarlarından gelen eleştirilere de cevap verdi:
'MTV zaten her sene artıyor. MTV'de 2018'den itibaren geçerli olacak yeni bir tarife ürettik. MTV sistemi de vergi ödeme gücü ilkesine uygun olmalı. Kaçınılmaz harcamalarımızı karşılamak için bir paket üzerinde çalıştık.
OVP'deki kararlar enflasyona katkı yapmayan gelir artırıcı tedbirler. Finans kuruluşlarına iyi bir haberim yok.
Özel iletişim vergisinde 3 ayrı vergi oranı var; vergi hem basitleşiyor hem de vatandaş daha az vergi ödeyecek.
Emlak vergisinde büyük bir yanlıştan dönüldü; vatandaşlardan memnuniyet geri dönüşü alıyoruz.'

Seçici olacaklar!

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, açıklanan Orta Vadeli Program'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
OVP'nin politika ağırlıklı olduğunun altını çizen Elvan, ayrıntıların ekim ayında açıklanacağını kaydetti.
'Bundan sonra yatırım planmasında daha seçici olacağız' diyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, nano-teknoloji, biyo-teknoloji ve bilgi teknolojileri konusunda eleman yetiştirilmesi konusuna ağırlık verileceğini söyledi.
'Yerli üretimde artış ve üretimde ithalata bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz' diyen bakan Elvan, Sanayi 4.0 için dijital dönüşümü destekleyeceklerini, yazılım başta olmak üzere yüksek katma değerli malların ihracatını daha çok destekleyeceklerini vurguladı.
'OVP'de yer alan hedefleri makro ekonomik istikrarı koruyarak mali disiplin içinde gerçekleştireceğiz' diye konuşan bakan Elvan, OVP'de gelir dağılımını bozmayacak düzenlemelere dikkat ettiklerini, istikrarlı büyümenin süreceğini ve gelecek sene de yüzde 5,5 büyüme performansını koruyacaklarını kaydetti.

Her partiden vardı...

Finans Zirvesi, Başbakan eski yardımcısı ve eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın moderatörlüğündeki Sanayi ve Teknoloji Politikaları ve Finans konulu oturumla devam etti.
Oturumda milletvekilleri Ziya Altunyaldız (AKP), Faik Öztrak (CHP) ve Erhan Usta (MHP) söz alarak Türkiye ekonomisinin yüksek katma değerli üretim yapacak çalışmaları nasıl finanse edebileceğini tartıştılar.
Finans Zirvesi daha sonra gerçekleştirilen oturumlarla tamamlandı.

Dış ticaret açığı ağustosta 5.9 milyar dolar oldu

Ağustos ayında ihracat yüzde 12,3, ithalat yüzde 15,3 artış gösterirken, dış ticaret açığı yüzde 22,8 büyüdü ve 5 milyar 873 milyon dolara yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2017 yılı Ağustos ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 12,3 artarak 13 milyar 289 milyon dolar, ithalat yüzde 15,3 artarak 19 milyar 162 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 22,8 artarak 5 milyar 873 milyon dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Ağustos ayında yüzde 71,2 iken, 2017 Ağustos ayında yüzde 69,3'e düştü.

En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
 
Almanya'ya yapılan ihracat 2017 Ağustos ayında 1 milyar 340 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 971 milyon dolar ile Irak, 849 milyon dolar ile İngiltere ve 717 milyon dolar ile ABD takip etti.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
Avrupa Birliği'nin (AB-28) ihracattaki payı 2016 Ağustos ayında yüzde 46,5 iken, 2017 Ağustos ayında yüzde 45,3 oldu. AB'ye yapılan ihracat, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 9,4 artarak 6 milyar 26 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Fiat, mobil pazarlamada da ezber bozdu

Fiat'ın 'İçerde' dizisinde bir ilki gerçekleştirerek rekor kırdığı ikinci ekran deneyimi, Amerika'da ödüle layık görüldü.
MMA (Mobile Marketing Association) tarafından gerçekleştirilen ve mobil pazarlamanın en prestijli ödülü olarak bilinen 'The Smarties Awards Global'  tarafından verilen ödüller kapsamında 360 Video kategorisinde ödüle layık görülen Fiat, Türkiye'den ödül alan tek marka olarak pazarlama iletişiminde küresel bir başarıya imza atmış oldu.

Kullanılmış otomobil satışı

Jaguar ve Land Rover markalarının satış ve satış sonrası hizmetlerini sürdüren Borusan Otomotiv Yetkili Satıcısı ve Yetkili Servisi Borusan Oto, ARCH Concept olarak adlandırılan Jaguar Land Rover showroom ve servis konseptinin üçüncüsünü Ankara Esenboğa'da hizmete açtı.
7 Jaguar, 7 Land Rover sergileme alanı ile Türkiye'nin en büyük Jaguar Land Rover ARCH Concept showroom ve servisi, 25 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirildi.
11.000 metrekarelik arazide 4.100 metrekarelik kapalı alana sahip olan tesiste, mekanik ve hasar onarım servis hizmeti ile birlikte Jaguar ve Land Rover Approved onaylı kullanılmış otomobil satışı da gerçekleştirilecek.

İZFAŞ, fuarlarına bir yenisini daha ekledi

17-20 Ekim 2017 tarihinde fuarizmir'de ilk kez düzenlenecek olan İzmir Pretexpo '1. Moda ve Hazır Giyim Fuarı', hazır giyim sektörünün güçlenmesinde önemli rol oynayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Ege İhracatçı Birlikleri'nin katkılarıyla, İZFAŞ tarafından hayata geçirilen Pretexpo - Moda ve Hazır Giyim Fuarı, Türkiye'nin en yeni ve en modern fuar merkezi fuarizmir'de kapılarını açarak hazır giyim markalarının, parakendecilerin, toptancıların ve tasarım firmalarının yerli ve yabancı hazır giyim üreticileri ile buluşabilmeleri için zemin hazırlıyor.

3 sektörü buluşturan fuara 25 bin ziyaretçi

Türkiye'de ilk defa gıda, paketleme, ambalaj ve ev dışı tüketim sektörlerini aynı tarihte, tek çatı altında toplayan 'CNR Food İstanbul, CNR Ambalaj İstanbul ve Ev Dışı Tüketim Ürünleri ve Tedarikçileri buluşması'  yaklaşık 25 bin sektör profesyonelini ağırladı.
CNR Expo Yeşilköy'de toplam 80 bin metrekarelik alanda gerçekleşen, Türkiye'de ilk defa gıda, paketleme, ambalaj ve ev dışı tüketim sektörlerini aynı tarihte, tek çatı altında toplayan 'CNR Food İstanbul, CNR Ambalaj İstanbul ve Ev Dışı Tüketim Ürünleri ve Tedarikçileri buluşması' 104 ülkeden yaklaşık 25 bin sektör profesyonelini ağırladı. Dört gün süren fuarda düzenlenen seminerler, şovlar ve yarışmalar renkli görüntülere sahne olurken, yaklaşık 1500 markanın yer aldığı fuara Ekonomi Bakanlığı ve İstanbul İhracatçılar Birliği'nin desteğiyle 4 milyar dolar ithalat hacmine sahip alıcı katıldı.

8 ayda 7 milyon yabancı ziyaretçi

Yılbaşından bu yana İstanbul'a gelen turist sayısının 6 milyon 952 bin 86 kişi olduğu belirlendi.
 2017 yılı Ağustos ayında İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37 artışla 1 milyon 247 bin 384 kişiye ulaştı. Yılın ilk 8 ayında ise İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artış gösterdi.
Ocak ayından bu yana geçen sekiz ayda İstanbul'u ziyaret eden yabancı turistlerin geldiği ülkelere bakıldığında en fazla turistin Almanya'dan geldiği tespit edildi.
İstanbul'a gelen Alman turist sayısı 8 ayda 656 bin 428 olurken, ikinci sırada yer alan İran'dan İstanbul'a 526 bin 84 ziyaretçinin geldiği anlaşıldı.
Son sekiz ayda İstanbul'u en çok ziyaret eden üçüncü ülke olan Sudi Arabistan'dan da şehre 413 bin 273 turist geldiği belirlendi.

8 ayda en fazla gelir kaybı Türkiye'de

Henüz gelirlerde kayda değer bir artış yaşanmasa da aylık bazda doluluklar iki yıl önceki oranları aştı.
Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) açıklamasına göre, Türkiye'nin Ağustos 2017 otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 40.5 artarak yüzde 75.3 oldu.  
Otel doluluklarının iki yıl önceki oranı, yani Ağustos 2015'teki yüzde 72.9'u yakalayarak aştığı gözlendi.
Fiyatlar 8 ayda ekside kaldı, ancak aylık bazda hafif artışlar başladı.
Henüz gelirlerde kayda değer bir artış yaşanmasa da aylık bazda doluluklar iki yıl önceki oranları aştı.

ABD'den Türkiye'ye seyahat uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat konusunda uyardı.
Bakanlıktan yayınlanan seyahat uyarısı bülteninde, 'Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlarını Türkiye'deki terör örgütlerinin devam eden tehditlerine karşı uyarır' ifadesi kullanıldı.
Bültende, 'süren terör tehdidi nedeniyle, Amerikan hükümet personelinin güneydoğudaki belirli bölgelere seyahatlerine kısıtlamalar getirildiği, İstanbul ve Adana'daki personel ve ailelerinin faaliyetlerinin sınırlandırıldığı' belirtildi.
Bakanlığın 28 Mart'ta yayınladığı benzer uyarının yerini aldığı kaydedilen bültende, 'ABD vatandaşlarına, bu zamanda Türkiye'ye seyahat ihtiyacını dikkatli biçimde gözden geçirmeleri ve güneydoğuya seyahatten kaçınmalarını tavsiye ediyoruz' denildi.

***-

DİP EKSPRES

Eko-Verimlilik ve Endüstri 4.0 etkinliği


İzmir Kalkınma Ajansı-İZKA tarafından Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği-EURADA işbirliğinde, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege Serbest Bölge A.Ş. (ESBAŞ) ve VESTEL ortaklığıyla düzenlenen Eko-verimlilik için Endüstri 4.0 (Industry 4.0 for Eco-efficiency) konulu AGORADA+ etkinliği büyük ilgi gördü. 400'ün üzerinde kişinin katılım gösterdiği etkinlik yurtdışından ve yurtiçinden gelen konuşmacı ve uzmanlarla İzmir'li firmalar, akademisyenler, kamu ve STK temsilcilerini bir araya getirdi.