Türkiye'nin dış ticaret açığı yılın 9 ayında yüzde 18,8 azalarak 61 milyar 139,2 milyon dolara düştü. İhracat ise yüzde 5,5 artarak 118,5 milyar doları geçti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Eylül 2014 Geçici Dış Ticaret İstatistikleri açıklandı.
Buna göre, ihracat eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı ve 13 milyar 660 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 0,2 azalarak 20 milyar 585 milyon dolar oldu.
Eylül ayında dış ticaret açığı ise yüzde 8,4 azalarak 6 milyar 925 milyon dolara geriledi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın eylül ayında yüzde 63,3 olarak gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 66,4 oldu.
İhracat yılın 9 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 artarak 118 milyar 542 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 4,2 düşerek 179 milyar 681,3 milyon dolara, dış ticaret açığı ise yüzde 18,8 azalarak 61 milyar 139,2 milyon dolara geriledi.
İthalatta ise ilk sırayı Çin aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat, 2 milyar 318 milyon dolar oldu. Çin'i sırasıyla 2 milyar 25 milyon dolarla Rusya, 1 milyar 859 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 71 milyon dolarla ABD izledi.

 
IBM ile Twitter anlaştı

Üç alana odaklanacak olan bu iş birliği ile Twitter verilerinin bulut ortamında IBM analitik hizmetleriyle bütünleştirilmesi, kurumlar için veri yoğun yeni yetenekler ve özel kurumsal danışmanlık hizmetleri sağlanacak.
Twitter ve IBM bugün gerçekleştirdikleri duyuru ile işletmelerin ve kuruluşların, müşterilerini, pazarları ve eğilimleri anlamaları konusunda dönüşüm sağlayacak ve tüm iş kararlarını etkileyecek bir oluşuma imza attıklarını açıkladılar.
Bu ortaklık, tüm dünyada milyonlarca insanın yaşama, kurumlara, ürünlere ve hizmetlere dair görüşlerini temsil eden Twitter verileriyle, IBM'in sektörde lider bulut tabanlı analitik, müşteri katılımı platformları ve danışmanlık hizmetlerini bir araya getiriyor.

 
Üç ana alana odaklanıyor

Twitter verileri IBM analitik hizmetleriyle bulut ortamında bütünleştirilecek.
İş birliği kapsamında IBM, Twitter verilerini sunmayı ve uygulama geliştiricilerin uygulamalara veri hizmetlerini dâhil etmelerini sağlayan bulut tabanlı bir veri arıtma hizmeti sunmayı planlıyor.
Bu sayede girişimciler ve yazılım geliştiricileri de IBM'in Watson Developer Cloud ya da IBM Bluemix (hizmet olarak sunulan platform) ile oluşturdukları yeni bulut hizmetleriyle Twitter verilerini bütünleştirebilecek.

 
40 binden fazla

Büyük veri ve analitik danışmanlığı ve teknoloji uzmanlığı alanında dünyanın en derin portföyün sahip olan IBM'in bu alandaki yetkinliği 40 binden fazla veri ve analitik müşterisi ile olan ilişkilerine dayanıyor.
Bu analitik portföyü bir yandan Ar-Ge süreçleri, çözümler, yazılım ve donanımları birbirine bağlarken diğer yandan da 15 binden fazla analitik danışmanı, 4 binden fazla analitik patenti, 6 binden fazla endüstri çözüm ortağı ve müşterilerine kurumlarını dönüştürme sürecinde büyük veri kullanımı konusunda destek olan 400'den fazla IBM matematikçisini içeriyor.

 
Saldırıları maceracılar yapıyor

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), 'Bilgi Güvenliği Sistemleri' semineri düzenledi.
UİB Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşan Harun Şeker, 'Bilişim saldırılarının birçoğu macera arayan kullanıcılar tarafından yapılıyor' dedi.
Türkiye'deki iş yapılanması ve süreçlerinin, bilginin kaybolmasına tahammül edilemeyecek biçimde değişim gösterdiğini ifade eden Harun Şeker, 'Ülkemizde bilginin önemli bir değer olduğu son 40 yıldan bu yana bilinmesine rağmen, başta nüfus sistemi, sosyal güvenlik, sağlık kurumlarındaki kişi bilgileri olmak üzere, bankacılık, ticaret ve benzeri işlemlerin bilgisayar ortamında yer alması, çok uçlu bir ağ içinde paylaşıma açılması nedenleri ile bilginin mutlak bir değer olduğu gerçeği görülmüştür' dedi.

Macera arayanlar

Günümüzde yapılan bilişim saldırılarına da değinen Harun Şeker, 'Bilişim sistemlerine yapılan saldırı eylemlerinin birçoğunun macera arayan bilgisayar kullanıcıları tarafından, bilinmeyeni keşfetme arzusuyla aşırı merak nedeniyle gerçekleştirilmektedir. Bilişim alanında çok şey bildiği halde bu bilgilerini değerlendiremeyen ve bilgilerinden ötürü bir fayda ve itibar sağlayamayan kesimde saldırgan potansiyeli içerisinde yer almaktadır' ifadelerini kullandı.

 
İstanbul Sanayi Odası'ndan

Ülkemizde giderek daha da önem kazanan fikri haklar konusu, özellikle firmalarımızın ticari işlemlerinde karşılarına çıkmakta ve bu konuda yeterli bilgi sahibi olmayan firmalar kendi haklarını korumakta sıkıntı çekmekte veya başkalarının haklarını ihlal etme noktasında sorunlar yaşanıyor.
İstanbul Sanayi Odası, üyelerinden aldığı geri bildirimlerle oluşturulan panel programında; marka, patent, endüstriyel tasarım gibi 'temel fikri mülkiyet hakları' korumalarının yanı sıra, firmalar için büyük önem arz eden 'çalışanların buluşları' ile fikri hakların ticarileştirilmesi araçlarından biri olan 'lisanslama' konularına değinilecek ve bu alanda sıklıkla karşılaşılan 'dava süreçleri' ile ilgili nasıl yollar izlenebileceği konusunda bilgi verilmesi için 7 Kasım'da  13.30 ile 17.30 saatleri arasında sürecek bir panel düzenledi. Katılım ücretsiz. İzmir'den de katılımlar kabul ediliyor.

 
***

SON NOKTA

Soyak'ta 'Yeşil Yakalı Çalışan' dönemi

Soyak, Sürdürülebilir Yaşam Yaklaşımı'nı bir adım daha öteye götürerek 'Yeşil Yakalı' isimli bir gönüllülük programı başlattı.
Yeşil Yakalı çalışan unvanını kazanabilmek için çalışanların gönüllü olarak imzalayacakları bir iyi niyet bildirgesi hazırlandı. Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel'in de imzaladığı İyi Niyet Bildirgesi'ni imzalayan Soyak çalışanlarının sayısı 91'e yükseldi.
Bu gönüllü programda çalışanlar yeşil yakalı olabilmek için gerek iş hayatında, gerekse özel yaşamlarında bazı sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt ediyorlar.