18 Ocak Perşembe sabahı İzmir şiddetli yağmur ve fırtınayla uyandı, Körfez taştı, dalga boyu 4 metreye kadar yükseldi, denizden doldurulan yerler, Kordon Boyu, Gündoğdu Meydanı sular altında kaldı, caddeler dereye döndü.
Birkaç gün sonra bilim insanları deniz kabarmasının küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu söylediler.
20-21 Ocak tarihli gazetelerde Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Beşiktepe ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökdeniz Neşer'in değerlendirmelerini ve önerilerini okumuşsunuzdur. [1] Hocalar, "Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile açılacak sirkülasyon ve navigasyon kanallarıyla bu tür su baskınlarının şiddeti azaltılabilir" diyorlar.
Bilim insanları; İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi" çözüm olarak öneriyorlar ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu projeyi askıya alıyor. [2]
Yaşananı bir uyarı olarak görmek lazım, doğa bize "denizi doldurmayacaksın, dere yataklarını kapatmayacaksın, Körfeze köprü gibi bilime aykırı uçuk kaçık projelerle doğayla oynamayacaksın, havaya karbon salmayacaksın, toprağı, suyu, havayı, yaşamı gözün gibi koruyacaksın, yoksa sonun kötü olur" diyor.
Doğa uyarıyor ama dinleyen yok; İzmir ulaşım ana planına alınmayarak bilime aykırı olduğu[3] kanıtlanan Körfez Geçiş Projesi'nde ısrar ediliyor, onun yüzünden deniz taşkınını önlemek için önerilen Körfez Rehabilitasyon Projesi askıya alınıyor.

Doğa uyarıyor ama dinleyen yok; küresel iklim değişikliğinin müsebbiplerinin başında gelen termik santrallerden vazgeçilmiyor, Aliağa'da olduğu gibi halk istemiyor, Mahkeme iptal ediyor ama dinleyen yok, açılma ruhsatı olmadan çalıştırılıyor, yeni yeni projelerle ülke termik santral tarlasına dönüştürülüyor.
Doğa uyarıyor ama dinleyen yok, İzmir'in en önemli ve temiz kalmış tek su havzası altın madeni ile kirletiliyor, etkili ve yetkili bir Allah'ın kulu bir şey yapmıyor. Efemçukuru Altın Madeninden bahsediyorum; Büyükşehir Belediye Başkanı'nın "Allah sonumuzu hayretsin" dediği konudan. [4] Altıncı Şirket bu günlerde yeniden kapasite artırımı hazırlığında; Kavacık Köyü'ne doğru yeni araziler alıyor, daha önce Efemçukuru Köylülerinden satın aldığı arazilere, göz boyamak için diktiği bağları söküyor, atık sahası haline getiriyor. Böyle giderse Efemçukuru Köyü'nü de kaldırırlar. Olmaz demeyin, bu maden yüzünden 200-300 bin İzmirliye su sağlayacak Çamlı Barajı'ndan vazgeçilmedi mi?
Doğa uyarıyor ama umursayan yok, "Allah sonumuzu hayretsin"

[1] http://www.haberekspres.com.tr/izmir/izmir-de-deniz-kabarmasi-boyle-onlenecek-h111342.html
[2] http://www.haberekspres.com.tr/kocaoglu-korfez-de-neden-cark-etti-makale,6250.html
[3] http://www.haberekspres.com.tr/korfez-gecis-projesi-bilime-aykiri-makale,6386.html
[4] http://www.egeninsesi.com/haber/37437-kocaoglundan_tarihi_itiraf_allah_sonumuzu_hayretsin