Toplumda insanlar birbirini görmez, dinlemez oldu. Sen ve ben, bizler ve onlar, bizler ve diğerleri, şimdi de evet hayır diye ayrıldık. Oysa bambaşka bir dünyaya yelken açan, halkını dinleyen, dinlemenin ötesinde insana insanlığın değerini kanıtlayan ülkeler var.
1955 yılında Guy Louis Debord adlı Fransız Marksist teorisyen ve filmci, 'psikocoğrafya' diye bir tanım ve akım yaratmış.  
Psikocoğrafya, insan ile kentsel çevresi arasındaki etkileşimi artırma yöntemleri aramak. İnsanları günlük yaşamları sırasında farklı alanlara gitmeye, kentini tanıyarak yaşamaya ve kenti ile sıkı fıkı olmaya teşvik ediyor.
Bu akıma en çok uyanlar ve yaratıcılıkları ile uygulayanlar, tasarlayanlar ve projeleri ile girişimlerde bulunanlar 'sanatçı-mimar-gezgin' tanımlamasına uyuyor.
Bunun yakınlardaki örneği Koreli bir sanatçıdan. Başkent Seul'ün göbeğinde bir yere, belediyenin izin ve teşvikiyle, dev bir kulak koymuş. Kulağın içinde alıcı-dinleyiciler var.

Kentin yöneticilerine ne söylemek istiyorsanız, neyi talep etmek istiyorsanız, kulağın içine fısıldıyorsunuz. Güçlü alıcılar, bunu belediyedeki bir merkezde kaydediyor. Bunlar dinleniyor, inceleniyor ve yerine getirilmeye çalışılıyor.
İtalya'nın Bolonya kenti, havayı temizlemek için çirkin tekno yapılar yerine müralleri, duvar resim ve grafiklerini, hava temizleyici olarak tasarımlıyor. Kullanılan özel bir boya, havadaki nitrojen oksidi temizliyor. Yanından geçerken 'ohhh' temiz bir nefes alıyorsunuz. Tabii ki kentliler bunun için psikocoğrafik bir hareketle yollarını değiştirip yanından geçiyor.

En hoşlarından bir tanesi de İsrail'in Kudüs kentinde. Kudüs'ün Vallero Meydanı'nda, bir mimarın tasarladığı dev laleler, bir yaya yaklaştığında birden açılıyor, aydınlanıyor.
Yaya altında durduğu sürece, onu ya güneşten ya yağmurdan koruyor ve onunla hareket ediyor. Yani vatandaşa 'Sen önemlisin' diyor. Yayalar altından ayrıldıktan sonra yavaşça kapanıyor, çekiliyor. Yani 'İnsansız hiçbir şeyin değeri yok' diyor.
İnsanın 'değerli' olduğu bir Türkiye'yi görmek için hangi doğmamış kuşak çaba gösterecek?