Son günlerde, uzun zaman sonra o kadar çok tenkit aldım ki, ne yapacağımı şaşırdım. En iyisi yorumları sizlere bırakayım ve son gelişmeleri, sizlerle paylaşayım, yani normale döneyim:
TÜGİAD Başkanı Dr. Ali Yücelen liderliğindeki TÜGİAD heyeti, KKTC'yi ziyaret ederek adadaki ekonomik olanakların değerlendirilmesi ve genç işadamlarının projelerinin desteklenmesi için temaslarda bulundu. Türkiye'nin altyapı olarak KKTC'ye destek verdiğini dile getiren KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, anavatan ile her türlü yatırım ve işbirliğinin geliştirilmesini önemsediklerini ve Kıbrıs sorunu çözümlenemiyor diye ekonominin gelişmesini geri plana atamayacaklarını söyledi. TÜGİAD heyetini kabul eden bakanlar, KKTC'de gerçekleştirilecek girişimler için en üst düzeyde destek sözü verirken TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen de Türkiye'nin genç iş dünyasını uluslararası arenada en üst düzeyde temsil eden TÜGİAD'ın KKTC'nin dünyaya açılması ve tanınması için çalışacağını söyledi.
'Dost acı söyler!' derler...
Ben de 'şöyle bir Antalya turu yapayım!' dedim.

BAGEV Başkanı'nın enflasyon değerlendirmesi

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Eylül ayında tüketici enflasyonunun (TÜFE) Ağustos ayına göre yüzde 0.65 artış gösterdiğini belirten Çandır, yıllık enflasyonun ise yüzde 11.20 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Çandır, yıllık enflasyonun üç ay aradan sonra yüzde 11'i aştığına dikkat çekti.

Fiyatlar artar uyarısı

Üretici enflasyonunda (YİÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.24, yıllık bazda ise yüzde 16.28 artış görüldüğünü kaydeden Çandır, üretici enflasyonun uzun dönemdir tüketici enflasyonunun üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Çandır, 'Bu durum yakın zamanda perakende ticaretteki fiyatların daha fazla artacağına işaret etmekte' dedi.

Düşürmenin yolu

Çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0.88 oranında arttığını, yıllık bazda yüzde 10.98 oranında gerçekleştiğini kaydeden Çandır, bunun son 13 yılın en yüksek çekirdek enflasyon oranı olduğuna dikkat çekti. Çandır, 'Çekirdek enflasyonda yaşanan bu gerçekleşmeler geçtiğimiz aylarda da bahsettiğim üzere çift hanede kalma süresini uzatmakta ve gelecek yılki enflasyonla mücadeleyi de zorlaştırmaktadır.Bu nedenle önümüzdeki dönemde uygulanacak sıkı para politikası enflasyonun düşürülmesinde yetersiz kalacak. Kalıcı hale gelen yüksek enflasyonu düşürmenin yolu da yapısal problemlerimizin çözümünden geçmektedir' değerlendirmesinde bulundu.

Okullar açıldı eğitim harcaması arttı
 
Eylül ayı ana harcama gruplarına bakıldığında yalnızca gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0.23 düşüş yaşandığını belirten Çandır, okulların başlamasıyla en yüksek artışın yüzde 2.08 ile eğitim grubunda olduğunu kaydetti.
Çandır, eğitimi yüzde 1.58 ile ulaştırma, yüzde 1.34 ile çeşitli mal ve hizmet grubunun izlediğini kaydetti.

Bölge enflasyonu ortalamanın üzerinde
 
Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz'in enflasyon rakamlarını da değerlendiren Ali Çandır, bölge enflasyonunun aylık yüzde 0.71 artış ile ülke ortalamasının üzerinde artış yaşadığını bildirdi. Çandır, yıllık yüzde 11.56 ile de ülke enflasyonu üzerinde seyreden bölge enflasyonunun 26 bölge içerisinde en yüksek enflasyona sahip 12. Bölge olduğunu belirtti. Çandır, 'Ana harcama grupları itibariyle bölgemizde yüzde 0.71 düşüş gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubu ile yüzde 0.04'lük düşüş gösteren alkollü içecekler ve tütün grupları haricinde tüm gruplarda artış görülmüştür' dedi.

KDV indiriminin bitmesi ekim enflasyonuna yansır

BAGEV Başkanı Çandır, beyaz eşyada sıfır ÖTV, mobilyada KDV indiriminin 30 Eylül itibariyle bittiğini belirtirken, bunun enflasyona yansımasının ekim ayında görüleceği uyarısında bulundu.
Tüm bu gerçekleşmeler sonrası orta vadeli programda yer alan enflasyona ait öngörülerin gerçekleşmesinin her geçen gün daha da zayıfladığı ifade eden Çandır, 'Yüzde 9.5 oranındaki yıl sonu ve yüzde 5 oranındaki 2020 yılı sonu öngörülerinin gerçekleşmesinde sadece tarım ve gıda fiyatları üzerinden alınacak tedbirler yeterli olmayacaktır. Yılsonu ve orta vadeli plan sonu enflasyonunun tek hanede tutulması da bu gerçekleşmelerle mümkün görünmemektedir' değerlendirmesinde bulundu.
Peki İzmirliler ne diyor?

Sanayici sürdürülebilir büyüme istiyor

Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KESİAD) geleneksel olarak düzenlediği Perşembe Kahvaltıları toplantısında Başkan Zeki Yöndem'in sürdürülebilir büyüme için yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesi ile görüşlerinin yer aldığı bültenden söz edeyim:

Yapısal reform şart!

Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, sürdürülebilir büyüme için yapısal reformların mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıya, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İzmir Kent Zirveleri ve İzmir Sevenler Platformu Genel Koordinatörü Cevat Ziya Maruflu ve KESİAD üyeleri katıldı.

'Orta gelir tuzağından çıkmalıyız'

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, ülke ekonomisini değerlendirdiği konuşmasında, 'Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5.1'lik büyüme oranını yakalamayı başardı. Bu bizler için sevindirici bir gelişme olsa da bu oranın daha da yukarılarda olmasını arzu ediyoruz.
Kişi başına düşen milli gelirde ise, çok küçük bir değişim yaşandı.
Bunu üzücü bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin artık orta gelir tuzağından çıkması gerekiyor.
Bu tuzaktan kurtulabilmek için büyüme kalitemizi artırmamız şart.
Bir ekonominin ayakta kalabilmesi için yatırım, istihdam, üretim ve ihracat çok iyi seviyelerde olmalı. Sürdürülebilir büyüme içinse yapısal  reformların hayata geçirilmesi şarttır' dedi.

İzmir bir marka

Toplantıda konuşan İzmir Kent Zirveleri ve İzmir Severler Platformu Genel Koordinatörü Cevat Ziya Maruflu ise, İzmir'in marka bir kent olduğunu belirterek, 'Bu kentin Türkiye'nin markası olması gerekiyor. İzmir bir şirket gibi kendi yolunu alabilmeli. İzmir kendi potansiyelini yaratabilir. Kendi turizmini oluşturabilir. İzmir kendi yolunda ilerlerse, tüm Türkiye'yi ilerletecek bir şehirdir. İzmirli olmak kentli olmaktır. İzmirli olmak bir tutkudur, onurdur. İzmir, Homores'un yaşadığı, Heredot'un, Merkez Efendi'nin, Evliya Çelebi'nin hakkında çok güzel şeyler söylediği, dünyanın en güzel coğrafyasında kurulmuş bir kent. İzmir maalesef işgal zulmünü de yaşamış bir yer. Bu işgal sırasında yakılan güzel şehrimiz, yangının ardından Türkiye'de şehirciliğin öncüsü olmuştur. Yangının küllerinden Kültürpark gibi bir güzellik çıkmıştır.  İzmir'in geçmişini, tarihini bilmemiz gerek. Kentlilik bilinci ancak böyle sağlanır' diye konuştu.

Dış ticaret açığı, eylülde yüzde 85 arttı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 8,67 artarak 11 milyar 849 milyon dolara yükseldi.
İthalat ise yüzde 30,67 artışla 19 milyar 993 milyon dolara ulaştı.
Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 21,51 artış gösterdi ve 31 milyar 841 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde dış ticaret açığı yüzde 85,23 artarak 8 milyar 144 milyon dolar oldu.
İhracatın ithalatı karşılama oranı eylülde yüzde 59,3 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı ayında yüzde 71,3 düzeyindeydi.

AB Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi Semineri

DSİ Genel Müdürlüğü Etüt, Planlama ve Tahsisler Daire Başkanlığı'nca düzenlenen 'Avrupa Birliği Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi' semineri Çeşme'de başladı.
Pırıl Otel'de 5 gün sürecek seminerin açılışını DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker ve Etüt Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Murat Ali Hatipoğlu yaptı.

Çin'in altın rezervi dünyanın ikincisi
 
Çin'in altın rezervi, 2016'da 12 bin 100 tona ulaştı. Böylece Çin, bu konuda Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ardından dünyanın ikincisi konumuna yükseldi.
Çin Altın Derneği Başkan Yardımcısı Zhang Yongtao, 'Kuşak ve Yol Altın Endüstrisi Zirvesi'ne ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yaptı.
Mevcut durumda Çin'in altın endüstrisinin sağlıklı ve istikrarlı biçimde geliştiğini ifade eden Zhang Yongtao, 2016 yılında Çin'in altın işlem hacminin 70 bin tona ulaştığını belirtti.
Zhang, bu sayının, 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı sürecinde 100 bini aşmasının beklendiğini vurguladı.
Öte yandan 'Kuşak ve Yol Altın Endüstrisi Zirvesi', 12 Ekim'de düzenlenecek.

Yurt dışına açılıyor

Macaristan'da aldıkları Endüstriyel tip PVC hızlı kapı ve sectional tip kapı imal ve yerinde montaj işlerini başarı ile tamamladıklarını belirten Beta Motorlu Kapı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rehai Kızıltan, bu yıl temsilciliğini aldıkları dünyanın en büyük otomatik kapı, geçiş sistemleri ve kilit sistemleri üreticisi firmaları bünyesinde toplayan Assa Abloy Grubu ile güçlerine güç kattıklarını ifade etti.

SGK'dan paranızı almayı unutmayın

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), farklı isimler altında 'özel' ödemeler yapıyor. Milyarlarca lirayı bulan bu ödemelerden çoğu kişi haberdar değil. Para zamanında çekilmeyince hak yanıyor. Bu hakların bazıları yolluk, cenaze yardımı, çeyiz ödemesi, istirahat parası ve süt parası olarak sıralanıyor.

Lüks eşya satarak Alibaba'ya yetişecek

24000 dolarlık çantanın eve teslimatı kostüm giymiş, beyaz eldivenli bir şoför tarafından yapılacak. Bu, eski tacir JD.com'un, Çin'in en hali vakti yerinde müşterilerini cezbetmek için bulduğu ve uygulamaya koyduğu yeni yöntem.  Lüks eşya piyasası, Çin'in online satışının en büyüğü olan Alibaba'nın faaliyetleri içinde ufak bir pay alıyor. 2016 yılı alışverişinin ancak %5 kadarı lüks eşyaya ilişkin. Ancak bu alan çok önemli bir büyüme potansiyeline sahip; çünkü geçen yılın dünya toplam lüks eşya harcamalarının üçte birini Çinliler yaptı. Esasen bu nedenle JD.com bu sektöre girip yıl sonuna değin bir de lüks eşya butiği açacak

Amazon'a 'büyük' vergi borcu çıkardı

AB Komisyonu, Amazon'un Lüksemburg'da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin yıllar süren soruşturmasını tamamladı. AB Komisyonu, Amazon'dan geriye dönük 250 milyon avroluk vergiyi faiziyle birlikte Lüksemburg'a geri ödemesini talep etti.

DİP EKSPRES

Araç sigortalarında primler düşüyor!


Online sigorta satış platformu Koalay.com, Ocak - Ağustos 2017 döneminde kullanıcılarından elde ettiği veriler doğrultusunda, kasko ve trafik sigortasına yönelik eğilimleri açıkladı. İlk 8 ayda sektör genelinde 11,4 milyar TL'lik araç sigortası satışı gerçekleştirildiğini belirten Koalay yetkilileri, 2016'da artan sigorta primlerinin 2017'de gerilediğine dikkat çekti. Koalay verilerine göre, trafik sigortası için ödenen ortalama prim geçen yıla oranla %17 azalarak 680,99 TL, kaskoda ise %3 düşüşle 1.001,15 TL oldu.