Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile görüşmesinin ardından Rusya dönüşü uçakta gazetecilere çok önemli açıklamalarda bulundu. O açıklamalardan bir tanesi de iki ülke arasındaki ticarette dolar yerine Türk Lirası ile Ruble kullanılmasına yönelikti. İşte Erdoğan'ın o konuşmalarından satırbaşları;
'Elbette olumlu yansımaları olacak. Malum, sadece seyahatten dolayı dolar 3'ün altına düştü. Alışverişleri Ruble ve TL ile yaparsak daha da yararlı olur' diye konuştuk.
Öyle bir durumda mesela dolar daha da düşer. Döviz baskısından, kur baskısından kurtulmuş oluruz. Hem Rusya kazanacak hem biz kazanacağız. Onun için bu çok önemli. Hakikaten geciktirdik, halletmemiz lazım. İnşallah yakında bir KİK toplantısı da olacak. Zaten Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey yıl sonu olacak, orada gündeme getirilebilir.'

TAYSAD, URGE Projesi ile Japonya'daydı

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, 2014'te başlattığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü İş Mükemmelliği URGE Projesi kapsamında, Japonya'da yerleşik otomotiv ana ve tedarik sanayi firmalarını ziyaret etti. Projeye dâhil olan TAYSAD üyesi 10 üye firmanın temsilcilerinin yer aldığı 22 kişilik heyetin, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Japonya seyahatini değerlendiren TAYSAD Başkanı Alper Kanca, 'İş Mükemmelliği URGE Projesi çerçevesinde bugüne kadar birçok çalışma yaptık. En başından beri proje ile hedeflediğimiz maliyet düşürücü ve verimlilik artırıcı faydaların neredeyse tamamına ulaştık. Projeye ışık tutan çalışmaların asıl merkezi olan Japonya ziyaretimizi de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik' dedi.

Şansı yakaladılar

Başkan Kanca, Otomotiv Tedarik Zincirinde İş Mükemmelliği URGE Projesi kapsamında hayata geçirilen eğitim ve danışmanlık çalışmalarının nihai adımı olan Japonya ziyaretinde, ülkenin önemli otomotiv üreticileri Mazda ve Toyota fabrikaları ile Toyota Şehri'nde yer alan Toyota'nın önemli tedarikçileri Toyota Boshoku, Aisin, Denso ve Sango firmalarının üretim tesislerinin ziyaret edildiğini belirtti. Kanca, bu ziyarette ayrıca TPS'e (Toyota Producton System) dönük iyi uygulamaları da izleme şansı yakaladıklarını ifade etti.

İnşaat sektörü hareketleniyor

İnşaat sektörü uzun bir süredir faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı zor bir dönemden geçiyor. Bu yüzden de konut satışları azaldı, bu azalışın en önemli sebebi yüksek kredi faiz oranları. Vatandaş ev sahibi olmak için ilk olarak konut kredisi çekmeyi planlıyor. Krediler için en uygun dönem ise yaz ayları olarak biliniyor ve yeni kampanyalar yapılıyor. Son günlerde birçok kişi konut kredi faizlerin düşmesini bekliyordu ve işte bugünlerde beklenen düşüş geldi. Son dönemlerde aşırı yüksek bir seviye olan ortalama % 1,25 civarında seyreden konut kredi faizleri, bugünlerde ortalama % 0,95 seviyesine inmesi olumlu bir adımdır. Fakat bu kredi faiz oranlarının % 0,70 seviyelerine inmesi piyasalarda bekleniyor.

İnceleyip, irdeleyelim...

Konut kredisi faiz oranlarının düşüşünü örneklemek gerekirse;
200.000 TL kredi kullanan ve 120 ayda geri ödeyecek bir vatandaş, %1,25 faiz oranıyla kredi kullanırken aylık taksit olarak 3.225 TL geri ödeme yapıp toplamda çektiği 200.000 TL'yi 387.000 TL olarak geri ödeyecekti. Fakat faiz oranlarının %0,95'e düşmesiyle beraber aylık taksit olarak 2.800 TL geri ödeme yapıp toplamda çektiği 200.000 TL'yi 336.000 TL olarak geri ödeyecek. Kısacası 200.000 TL konut kredisi kullanacak ve 120 ayda geri ödeyecek bir vatandaş 51.000 TL tasarruf etmiş olacak.

Önemli bir adım

Hükümetin, konut kredisi faiz oranlarını düşürerek atmış olduğu bu adım hem yatırımların artmasını sağlayacak, hem de vatandaşın konut almalarını teşvik edecek. Bu olumlu adımla hem piyasalara canlılık gelecek, hem de kısa sürede piyasa hareketlenecek.

Şikayet geliyordu...

Geçtiğimiz dönemde yüksek kredi faiz oranlarından dolayı vatandaş konut alımını ötelerken inşaat sektörü temsilcileri de satış oranlarının düşmesinden şikâyet ediyordu. İnşaat sektörü ard bağları kuvvetli olduğu için çarpan etkisiyle yaklaşık 300 alt sektörü etkiliyor. Bu yüzden İnşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörüdür. Konut kredilerinde % 1,00 faiz oranının psikolojik sınır olduğu düşünülebilir. Geçmişteki örneklerini incelersek faizlerin bu oranın altına düştüğü dönemlerde konut satışlarının arttığı görülüyor. Yüksek faiz oranlarıyla konut kredilerinin düşmesinin ardından ticari kredi faizlerinin de düşmesi bekleniyor.

Yatırımlar durmuştu

Yüksek faiz ile yatırım olmaz, yatırım olmadan da istikrar ve huzur olmaz. Konut kredisindeki faizlerinin düşüşü, yatırımın artması için ilk adım olacak. Yatırımın artması büyümeyi destekleyecek. Son dönemde Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve konut kredilerinin faiz oranlarının düşmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüme oranlarında önemli iki etken olacak...
Bu güzel yorumu bis yapmadık...
İzmir'in en önemli isimlerinden BATÜDER (Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği )Yönetim Kurulu Başkanı, İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu'ndan rica ederek yaptırdık.
Sanıyorum sizlerin de tahmin edeceği gibi teşhis çok doğru...

ATO Başkanı Bezci: Ekonomiyi canlandırır

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına düşürmelerinin Türkiye ekonomisi için sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, 'Konut kredisi faizlerinin düşmesi inşaat ve emlak sektörünü canlandırır. İnşaat sektörünün canlanması ekonominin de canlanması demek' dedi.
İnşaat sektörünün yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağladığına da dikkati çeken Bezci, 'Sektörün ekonomiye yaptığı katkı çok önemlidir. Konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi bu katkıyı daha da artıracak' diye konuştu.

Trafiğe kayıtlı 20 milyon 559 bin 243 araç bulunuyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı trafiğe kayıtlı araç sayısını açıkladı. Trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı Haziran ayı sonu itibari ile 20 milyon 559 bin 243 olarak belirlendi. Elde edilen verilere göre bu taşıtların yüzde 53,3'ünü otomobil, yüzde 16,3'ünü, kamyonet, yüzde 14,5'ini motosiklet, yüzde 8,4'ünü traktör, yüzde 4'ünü kamyon, yüzde 2,2'sini minibüs, yüzde 1,1'ini otobüs, yüzde 0,2'sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Toplam bir aylık süre içerisinde 115 bin 153 adet taşıt trafiğe kayıt yaptırdı. Otomobil yüzde 64,2'i ile ilk sırada yer alırken, yüzde 14 ile motosiklet, yüzde 13 ile kamyonet, yüzde 5 ile traktör diğer kayıt yaptırılan araçlar oldu. Haziran ayında trafiğe kayıt yaptıran araç sayısı Mayıs ayına göre yüzde 0,7 azaldı.
Haziran ayında trafiğe kayıt yaptıran araç sayısında 2015 Haziran'a göre yüzde 27,7'lik artış gerçekleşti.

Ekonomiye yönelik darbe

Barışkent ve B.A. Grup Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, milli iradeyi gaspa yeltenen Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) siyasi iktidarı devirme girişiminin milletin demokrasi bilinci ve birlik ruhuyla bastırıldığını belirtirken, bunun arkasındaki odakların niyetlendiği Türkiye ekonomisine yönelik darbe girişiminin de aynı kararlılıkla püskürtüleceğini söyledi.
Barış Aydın yaptığı açıklamada, tüm kesimleriyle millet kenetlenerek darbecilere karşı demokrasiye sahip çıkarken, olay sonrası yurt dışında ortaya çıkan Türkiye'yle ilgili belirsizlik havası ve bilgi kirliliğine işaret etti. Türkiye hakkında siyasi istikrarsızlık, demokrasi ve hukuk devletinden uzaklaşma algısı yaratmak isteyen odakların asıl amacının Türkiye ekonomisini baltalamak olduğunu ifade eden Aydın, 'Yatırımcı güvenini, küresel ekonomik ve ticari ilişkilerimizi, ülkemizin yatırım çekme kabiliyetini zayıflatarak topyekûn ekonomimize darbe vurmak istiyorlar, ama bunu asla başaramayacaklar' dedi.

*****

DİP EKSPRES

Ecza Kooperatiflerinden Sigortada Güçbirliği


Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) ve Bursa Ecza Kooperatifi'nin (BEK) sigorta çalışmalarını yürüttükleri Tek ve Farma Sigorta firmaları güçlerini birleştirdi. Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Mustafa Turunç, 'Bu birlikteliği duyurmaktan onur ve gurur duyuyorum' dedi.
Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Mustafa Turunç, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Başkanı Ecz. Şule İlkkurşunlu, Bursa Ecza Kooperatifi (BEK) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Recep Görmez, EDAK Ecza Kooperatifinde ortak basın açıklaması düzenledi.
Kooperatiflerin sadece karlılık değil, insanı ve insanın ihtiyaçlarını önceleyen kurumlar olduğunu belirten Turunç, 'Eczacı kooperatifleri Türkiye'deki kooperatifçilik hareketi anlamında bakıldığında, kooperatifçilik değerlerini, felsefesini ve ilkelerini en önde alan, verimli , başarılı kurumlar olarak göğsümüzü kabartıyorlar. İşin içerisinde eczacı olunca ilaç ve sağlık akla geliyor. Eczacıların üretimden, dağıtıma kadar bir çok görevi var. Bünyemizde çevre duyarlılığı ve sosyal işler alanlarında da kooperatifler kurduk. Bursa Ecza Koop'un ve Çevreci Ecza Kooperatifleri'nin Farma Sigorta ve Tek Sigorta olarak iki değerli kurumu vardı. İki kurum güçlerini birleştirerek, birlikte hareket etme kararı aldılar. Bu önemli bir karardır' dedi.