Çocuğuna maddi veya manevi durumundan dolayı bakamayan ebeveynler, çocuklarını dünyaya getirdikten sonra veya doğmadan önce de evlatlık verebiliyor.

Berlin Gençlik Dairesi'ne (Jugendamt) bağlı olan Evlat Edinme Ajansı'nın açıklamasına göre çocuğunu evlatlık olarak veren ailelerde (özellikle anneler), vicdan rahatsızlığından dolayı psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Ajans ayrıca, evlatlık çocukların ergen yaşa geldiğinde gerçek ailesini sorduğu ve kökünü araştırmak istediğini de söylüyor. Federal İstatistik Dairesi ise geçtiğimiz yıl Almanya'da 4 bin 60 çocuğun evlatlık verildiğini açıkladı.

Evlat Edinme Ajansı, evlat edinmede öncelikle çocuğun ihtiyaçların önem arz ettiğini ve evlat edinmeden önce başvuruda bulunan ailelerin 9 aylık bir danışma programından geçirildiğine dikkat çekti. Ajans, çocukların uygun olan başvurulara yönlendirildiklerini ve evlat edineceklerin en az 25 yaşında olması gerektiğini ifade ediyor. Yine müracaatta bulunan ailelerin ekonomik durumu iyi ve çocuğa yeterince destek verecek durumda olması gerekiyor. Polis sicilinin de temiz olmasına da önem veriliyor. Dini hassasiyetlere de önem veren ajans, çocuğu bağışlayan ailenin dinine uygun bir aileye verilmesini de göz önünde bulunduruyor. Ajans yetkilileri çocuğun pozitif gelişim süreci için evlatlık edinen karı-kocanın da sağlam ve istikrarlı bir evliliği olması gerektiğinin altını çiziyor.